Yurt dışında yaşıyorum Türkiye’ye gelmeden isim değiştirebilir miyim, Türkiyedeki isim değiştirme avukatları na türkiye avukatı na nasıl ulaşabilirim, yurt dışında yaşıyorum isim ekletme nasıl yapabilirim, yurt dısında yaşayan türk vatandaşları için online danışma, yurt dışında yaşıyorum isim değişikliği davasını nerede açmam gerekir, çifte vatandaşım yurt dışında eklediğim yabancı ismimi Türk kayıtlarına nasıl geçirebilirim gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda… türkiye yurtdışından türkiyedeki avukata nasıl vekaletname verilir vekalet

YURT DIŞINDAKİ TÜRK VATANDAŞLARININ İSİM DEĞİŞTİRMESİ

Yurt dışında yaşıyorum Türkiye’ye gelmeden isim değiştirebilir miyim, Türkiyedeki isim değiştirme avukatları na türkiye avukatı na nasıl ulaşabilirim, yurt dışında yaşıyorum isim ekletme nasıl yapabilirim, yurt dısında yaşayan türk vatandaşları için online danışma, yurt dışında yaşıyorum isim değişikliği davasını nerede açmam gerekir, çifte vatandaşım yurt dışında eklediğim yabancı ismimi Türk kayıtlarına nasıl geçirebilirim gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda… türkiye yurtdışından türkiyedeki avukata nasıl vekaletname verilir vekalet

YAZININ İÇERİĞİ: Yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları Türkiye’de nasıl isim değiştirebilir? Yurt dışından Türkiye’deki avukata nasıl vekalet verilir? Yurt dışındaki yabancı noterden Türkiye’deki avukata vekalet verilir mi? Yurt dışında yaşıyorum Türkiye’ye gelmeden isim değiştirebilir miyim? Türkiye’deki isim değiştirme avukatları ve Türkiye avukatı nasıl ulaşabilirim? Yurt dışında yaşıyorum isim ekletme nasıl yapabilirim? Yurtdışında yaşayan Türk vatandaşları için online danışma. Çifte vatandaşım yurt dışında kullandığım yabancı ismi Türk kimliğine nasıl yazdırabilirim?

Çifte vatandaşların yurt dışında kullandıkları yabancı isimlerini Türk kimliğine yazdırmak istemesi hakkında detaylı bilgi için lütfen buraya tıklayın.

Yurt Dışında Yaşayan Türk Vatandaşlarının Türkiye’de İsim Değiştirmesi

Yurt dışında yaşıyorum Türkiye’ye gelmeden isim değiştirebilir miyim, Türkiye’deki isim değiştirme avukatları veya Türkiye avukat ile iletişim kurmak istiyorum, yurt dışında yaşıyorum isim ekletme nasıl yapabilirim, yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için online danışma, çifte vatandaşım yurt dışında kullandığım yabancı ismi Türk kimliğine nasıl yazdırabilirim, yurt dışından Türkiye’deki avukata nasıl vekalet verilir gibi sorular Google arama motorunda en çok merak edilen sorulardandır.

Yıllardan bu yana ülkemizden Almanya, Avusturya, Hollanda, Belçika, Fransa, Danimarka, İsviçre, İsveç, Norveç, İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri gibi ülkelere göç edildiği bilinmektedir. 

Bu ülkelerde yaşayan Türk vatandaşları, ülkemiz alfabesinde bulunan ancak Avrupa, Amerika veya İngiltere ‘de kullanılan alfabelerde yer almayan İ, Ş, Ç, Ğ, Ü, Ö harflerinin adının içinde yer almasından dolayı göç ettikleri ülkelerde isim telaffuzu konusunda zorluk yaşamaktadır. Yahut çifte vatandaş olup da yaşadıkları ülkede almış oldukları yeni ismin Türk pasaportunda yazmaması, yurt dışında yaşayan ve çifte vatandaş olan Türk vatandaşları içinTürkiye’ye giriş çıkışlarında problem yaratmaktadır. 

Bu gibi sebeple yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları için isim değiştirme isim ekletme isim değişikliği gibi kavramlar büyük önem arz etmektedir. İşte Türk vatandaşıyım yurt dışında yaşıyorum isim ekletme veya isim değiştirme nasıl yapabilirim diyenler için tüm süreç bu yazımızda anlatılmıştır.

Belirtmek gerekir ki, çifte vatandaş olup da yurt dışında yaşayan Türk vatandaşları ile yalnızca Türk vatandaşlığı olup da yurt dışında yaşayanların Türk kimliğinde yazan isim değiştirme, isim ekletme veya isim sildirme talepleri Türk kanunlarına göre yalnızca dava açma yolu ile mümkündür. 

Yurtdışında Yaşayanlar Nasıl İsim Değişikliği Yapabilir?

Yurt dışında yaşayanlar Türk kimliğindeki ismini değiştirmek ya da isim ekletmek isim sildirmek için Türk mahkemeleri önünde bir isim değiştirme davası isim ekletme davası isim sildirme davası açmak zorundadır. 

Ancak kişiler vakit ya da nakit gibi sebeplerle yalnızca dava için Türkiye’ye gelmeden isim değiştirmek yolunu arıyor olabilirler. O halde, yurt dışındayken isim değiştirmek isteyen kişiler için Türkiye’de avukat ile çalışarak ve avukata vekaletname vererek hiç Türkiye’ye gelmeden isimlerinin değişebileceğini söyleyebiliriz. 

Yabancı Ülkede Yaşayanların İsim Değiştirmesi

İsim değiştirme davalarında görevli mahkeme kişinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesidir. Ancak çoğunlukla yabancı ülkede yaşayan vatandaşlarımızın Türkiye’de herhangi bir yerleşim adresi olmadığı durumuyla karşılaşmaktayız. Zira kişi doğma büyüme yurt dışında olmuş ve Türkiye’de hiç yaşamamış olmasına rağmen Türk vatandaşı olmuş olabilir. Ya da kişi Türkiye’den taşındıktan sonra MERNİS adresi olarak güncel olarak yaşadığı yurt dışı adresini göstermiş olabilir.

Bu gibi durumlarda Milletlerarası Özel Hukuk ve Usul Hukuku Hakkında Kanun’un “Türklerin kişi hallerine ilişkin davalar başlıklı” 41. Maddesine göre hangi yer Asliye Hukuk Mahkemesi’nde davanın açılacağı belirlenir.

MÖHUK’un “Türklerin kişi hallerine ilişkin davalar” başlıklı 41. Maddesi

Türk vatandaşlarının kişi hâllerine ilişkin davaları, yabancı ülke mahkemelerinde açılmadığı veya açılamadığı takdirde Türkiye’de yer itibariyle yetkili mahkemede, bulunmaması hâlinde ilgilinin sâkin olduğu yer, Türkiye’de sâkin değilse Türkiye’deki son yerleşim yeri mahkemesinde, o da bulunmadığı takdirde Ankara, İstanbul veya İzmir mahkemelerinden birinde görülür.

İsim Sildirme / İsim Ekletme Davası Ne Kadar Sürer? 

Bir avukat ile takip edildiği takdirde yurt dışında yaşayan Türk vatandaşlarının isim ekletme isim sildirme davası ortalama 2,5 ay sürer diyebiliriz. Bu 2,5 ay sonunda dava hakkında bir karar çıkması akabinde bu kararın kesinleşmesi için de bir takım iş ve işlemlerin yapılması gerekir. Kararın kesinleşmesine dair bu süreç de minimum 2 ay sürecektir. 

Peki isim ekletme sildirme sonrası süreç nasıl işler? Dava sonrası mahkeme isim değişikliğine ilişkin kararı ilgili nüfus müdürlüğüne gönderir. Ehliyet, pasaport, kimlik gibi belgelerinizdeki yenileme ise bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğundan yapılabilir. 

Genel olarak isim değiştirme davası ile ilgili detayları, mahkeme ve avukatlık ücretlerini öğrenmek için lütfen buraya tıklayın.

Yurt Dışından Türkiye’deki Avukata Vekalet Vermek

Vekalet vermek isteyen kişinin vekaletini Türkiye’ye gelmesi şart değildir. Yurt dışında yaşayanlar Türkiye’deki avukata nasıl vekalet verir diyorsanız, bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğu aracılığıyla Türkiye’ye hiç gelmeden bu işlemin kolaylıkla gerçekleştiğini söyleyebiliriz. 

Öncelikle vekalet vermek istediğiniz avukatın ad soyad, T.C. Kimlik numarası, adres, kayıtlı olduğu baro adı, sicil numarası, vergi dairesi adı gibi bilgilere sahip olmalısınız. Sonrasında bu bilgilerle  ve kendi kimliğiniz, pasaportunuz ve 2 adet vesikalık fotoğrafınız ile birlikte bulunduğunuz ülkedeki Türk konsolosluğundan bir randevu alarak, randevu gün ve saatinde konsolosluğa giderek “isim soyisim değiştirme davası açmaya, nüfus davaları açmaya” şeklinde ibarelerin de yer aldığı bir özel yetkili vekaletname çıkarmak istediğinizi belirtmelisiniz. Dilerseniz vekaletnameye almak istediğiniz adı da yazdırarak “…………. adını almak için dava açmaya” şeklinde de avukatınıza yetkilendirme yapabilirsiniz. 

Bulunduğunuz ülkede size en yakın Türk konsolosluğunu seçmek, randevu almak ve vekaletname  verebilmek için gerekli belgeleri ya da masrafları detaylı şekilde öğrenmek için konsolosluk.gov.tr adresini ziyaret etmenizde fayda vardır.

Yurt Dışındaki Yabancı Noterden Türkiye’deki Avukata Vekalet Vermek

Yurt dışındaki noterden Türkiye’deki avukata vekalet vermek mümkündür. Fakat yabancı noterden çıkardığınız vekaletname, bir takım iş ve işlemlere maruz kaldıktan sonra ancak Türkiye’de geçerli hale gelebilecektir. Bu sebeple, yabancı ülkede bulunan Türk Konsolosluğundan vekaletname çıkartmak çok daha hızlı ve maliyet açısından daha hesaplı olacaktır.

Yine de illa ki bulunduğunuz ülkedeki noterden yabancı dille vekaletname çıkartmak istiyorsanız bunun için öncelikle bulunduğunuz ülkenin 1961 tarihli Lahey Sözleşmesi’ne taraf olup olmadığını bilmeniz gerekir. Hangi ülkelerin Lahey sözleşmesine taraf olduğunu buraya tıklayarak görebilirsiniz. 

Eğer bulunduğunuz ülke Lahey sözleşmesine taraf ise, yabancı ülkenin noterinden çıkardığınız vekaletnameye yalnızca Apostille Şerhi almanız ve Türkçe yeminli tercüme ettirmeniz o vekaletnameyi Türkiye’de geçerli hale getirecektir. Apostille Şerhi Dışişleri Bakanlığı veya Adalet Bakanlığından alınır. 

Önemle belirtmek gerekir ki, yabancı dilde çıkarılmış vekaletnamenin tercümesi büyükelçiliğin veya konsolosluğun web sitesinde yer alan yeminli tercümanlar listesindeki bir tercüman tarafından yapılmış olmalıdır. 

Vekaletname Türkçeye çevrildikten sonra muhakkak Türkiye’deki yetki vereceğiniz avukata kontrol ettirilmelidir. Zira bazı çeviri hataları, avukatınızın vekaletinizi Türkiye’de kullanmasına engel olacaktır. 

Çeviri tamamlandıktan sonra Türk Büyükelçiliği veya Konsolosluğunda veya belge Türkiye’ye ulaştığında noter tarafından onaylanmalıdır. Bu onay için her sayfa başı onay ücreti alınmaktadır.

Bulunduğunuz ülke Lahey sözleşmesine taraf değilse; yabancı bir ülkede düzenlenen vekâletnamenin Türkiye’de de geçerli olabilmesi için, yukarıda bahsi geçen HMK madde 224’ün yanı sıra Noterlik Kanunu’nun 195. maddesi uyarınca ilgili noterin bağlı bulunduğu ülkenin yetkili resmi makamınca imzalanıp mühürlenmesi, bu imza ve mührün ise o yerdeki Türk konsolosluğu tarafından tasdik edilmesi gerekmektedir.

Türkiye Avukat

Almanya, Hollanda, Amerika, Avusturya, Belçika, Danimarka gibi ülkelerde yaşayıp da Türkiye’ye hiç gelmeden Türkiye’de isim değiştirme sildirme ekletme davası açmak istiyorsanız Türkiye’deki herhangi bir isim değiştirme avukatı aracılığıyla bu süreci yönetmeniz sizlere tavsiyemiz olacaktır. Çünkü özellikle yurtdışında yaşayan Türk vatandaşlarının isim ekletme davasında davanın nerede açılacağı ve davanın kime karşı açılacağı hususu ciddi derecede karmaşa içerebilmektedir. Bu karmaşa ise davanızın reddedilmesine sebebiyet verebilecek, sizlere hem zaman kaybı hem de nakit kaybı yaşatabilecektir.

Türkiye isim davası avukatı ya da Türkiye’deki isim değiştirme avukatları ile çalıştığınız takdirde, davanıza ilişkin tüm detaylar sizin için incelenir, yurtdışından vekaletname verilmesi sürecinden davanızın kesinleştirmesi işlemlerine kadar tüm süreç profesyonel ve risksiz şeklinde yönetilir.

İnternet arama motorlarında en çok aranan konulardan biri de Türkiye avukat ücreti nedir? sorusudur. Türkiye’deki isim değiştirme avukatları ücretleri, dosyanın iş yükü, davanın süresi, somut olayın özelliği, yapılacak masraflar ve davanın açıldığı ilçe veya illere göre değişkenlik gösterecektir. Bu nedenle her dava adına sabit bir vekalet ücreti belirlenemez. Ancak her ne olursa olsun avukatlar Türkiye Barolar Birliğinin her yıl belirlemiş olduğu asgari ücret altında vekalet ücreti belirlemesi kanuna aykırıdır. Türkiye’nin mega kenti İstanbul da yer alan ofisimizde, nüfus davaları ile ilgili dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Detaylı bilgi için bize ulaşmaya çekinmeyin.


HIZLI İLETİŞİM


HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir