Soyadımı değiştirmek istiyorum, babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım? İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi? Soyadı değiştirme davası nasıl açılır? Soyadı değiştirme şartları ve gerekli evraklar nelerdir? Soyadı değiştirme hangi mahkeme? Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer? Soyadı değiştirme davası ücreti 2024 nedir? Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi? Kimlik soyadı değişikliği nasıl yapılır? E devlette soyadım ne zaman değişir? Soyadı değişikliği kolay mı? Soyadı değişince diploma değişir mi? Soyadı değişince ehliyet ve kimlik yenileme. Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir? Soyadı hangi durumlarda değişir? Soyadı değişikliği başvuru. Soyadı değiştirme avukatı ücreti 2024. Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi? Kimler soyadı değiştirme davası açabilir? Bakırköy, Kadıköy, İstanbul

SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI 2024

Soyadımı değiştirmek istiyorum, babamın soyadını taşımak istemiyorum ne yapmalıyım? İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi? Soyadı değiştirme davası nasıl açılır? Soyadı değiştirme şartları ve gerekli evraklar nelerdir? Soyadı değiştirme hangi mahkeme? Soyadı değiştirme davası ne kadar sürer? Soyadı değiştirme davası ücreti 2024 nedir? Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi? Kimlik soyadı değişikliği nasıl yapılır? E devlette soyadım ne zaman değişir? Soyadı değişikliği kolay mı? Soyadı değişince diploma değişir mi? Soyadı değişince ehliyet ve kimlik yenileme. Soyadı değişikliği kaç kez yapılabilir? Soyadı hangi durumlarda değişir? Soyadı değişikliği başvuru. Soyadı değiştirme avukatı ücreti 2024. Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi? Kimler soyadı değiştirme davası açabilir? Bakırköy, Kadıköy, İstanbul

YAZININ İÇERİĞİ: Soyadımı değiştirmek istiyorum, babamın soyadını taşımak istemiyorum. İsteyen herkes soyadını değiştirebilir mi? Soyadı değiştirme davası nasıl açılır? Soyad değiştirme hangi mahkeme? Ad soyad değiştirme. Soyadı değiştirme davası ücreti 2024. imlik soyadı değişikliği nasıl yapılır? E devletten soyadı değiştirme. Soyadı değişince ehliyet ve kimlik yenileme. Ad Soyad değiştirme şartları. Soyadı değiştirme avukatı ücreti 2024. Dava açmadan soyadı değiştirilebilir mi? Soyisim değiştirme dilekçesi. Soyisim değiştirme davası avukatı. Bakırköy, Kadıköy, İstanbul

SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI

Türk Medeni Kanunu madde 27’ye göre kişinin haklı sebebi varsa soyadını değiştirebilir. Soyadı değiştirme şartları kanunda tek tek sayılmamakla birlikte, bu sebeplerin ne olabileceği tamamen davaya bakan hakimin takdirine bırakılmıştır. Soyadı değiştirme davasının kabulü konusundaki haklı sebepler her ne kadar hakim takdirine bırakılmışsa da Yargıtay’ın yerleşik uygulamaları ve bilimsel görüşler bu sebeplerin ne olacağı konusunda bize fikir vermektedir. Bu sebeplere örnek verilecek olursa,

  • Kişinin sosyal yaşantısında nüfus cüzdanında yazılandan farklı bir soyadı ile tanınması,
  • Kişinin babasıyla kişisel ilişki kurmaması sebebiyle kendi soyuna ve soyadına karşı manevi bağ hissetmemesi(babamın soyadını taşımak istemiyorum diyenler),
  • Kişinin soyadının gülünç, söylenişi zor veya anlamsız bir soyadı olması,
  • Kişinin soyadının toplumsal ahlak kurallarına, örf ve adete aykırı olması,
  • Kişinin soyadının kötü tanınan bir şahsın soyadı ile özdeşleşmesi veya bir suçla ya da kötü bir olayla bağlantılı olması,
  • Velayeti anneye verilen çocuğun annenin soyadını kullanmak istemesi. (Bu konu, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda özel olarak incelenmiştir.)

DAVA AÇMADAN SOYADI DEĞİŞTİRİLEBİLİR Mİ?

E devlet soyadı değişikliği de kişilerin merak ettiği konular arasındadır. Ancak kişinin soyadı kişisel durum sayılır ve TMK m.39’da bulunan “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz”  hükmü gereğince dava açmadan soyadı değiştirmek mümkün değildir.  Yani E devletten soyadı değiştirme ise mümkün değildir.

Babamın soyadını taşımak istemiyorum, soyadımı değiştirmek istiyorum, soyadı değiştirme davası nasıl açılır? Soyadı değiştirmek için hangi mahkemede dava açılması gerekir? bu konuyla alakalı olarak Google arama motorlarında en çok aranan soruların başında gelmektedir.

Soyisim değiştirme davası, davayı açan kişinin yani davacının ikamet yeri nüfus müdürlüğünün davalı olarak gösterildiği bir soyisim değiştirme dilekçesi ile beraber açılır. Soyadı değiştirme davasında görevli ve yetkili mahkeme davayı açan kişinin ikamet yeri Asliye Hukuk Mahkemesi’dir. Örneğin kişinin resmi ikameti İstanbul Bakırköy ise yetkili ve görevli mahkeme Bakırköy Asliye Hukuk Mahkemesi olacaktır. Soyismimi değiştirmek istiyorum diyen kişi, dava için gerekli harç ve gider avansını peşin olarak mahkeme veznesine ödenmek zorundadır.

İSTEYEN HERKES SOYADINI DEĞİŞTİREBİLİR Mİ?

İsteyen herkes soyadı değiştirme davası açabilir mi? Kişi kendi soyadını değiştirebilir mi? Babanın soyadını reddetmek için ne yapmalı? Babamın soyadını kullanmak istemiyorum ne yapmalıyım? Haklı sebebi olan, 18 yaşından büyük ve ayırt etme gücünü haiz herkes soyadı değiştirme davasını bizzat veya özet yetkili vekaletname ile yetkilendirdiği bir avukat aracılığıyla açabilir.

18 yaşından küçük çocuklar, ise ancak veli ya da vasisinin izniyle bu davayı açabilir.

SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI NE KADAR SÜRER?

Soyad değiştirme ne kadar sürer sorusunun cevabı adliyelerin ve mahkemelerin yoğunluğuna göre değişmekte olup, soyadı değiştirme davasının bir çekişmesiz yargı işi olduğu göz önüne alındığında dava sürecinin çok uzun olmayacağını ortalama olarak 6-8 ay süreceğini söyleyebiliriz.

SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI İÇİN GEREKLİ EVRAKLAR

Soyadı değiştirme davası için gerekli en önemli evrak şüphesiz ki hukuk usulüne uygun ve örnek üst mahkeme mahkeme kararları ile desteklenen gerekçeli yazılmış bir dava dilekçesidir. Açılmak istenilen davada usuli bir hata yaparak hak kaybına uğramamak adına tüm davanın yürütülmesi ya da yalnızca soyadı değiştirme dilekçesi yazımı için halk arasında soyadı değiştirme avukatı olarak da bilinen profesyonel bir avukatla çalışmak sizlere tavsiyemiz olacaktır. Zira, basit gibi görünen bir davada bile birçok detay vardır, üst mahkemelerin verdiği içtihat kararları sürekli değişmektedir. Bu kararların takibi, açılan soyisim değiştirme davası sonucunu büyük oranda etkilemektedir.

Soyadı değiştirme dilekçesindeki talebiniz, gerekçeli bir şekilde izah edilmez ve kanuni dayanaklar, emsal üst mahkeme kararları doğru bir şekilde gösterilmezse davanız reddedilecek ve bu durum sizi çok daha zorlu bir sürece sokacaktır. Bu sebeple, özel olarak nüfus davalarına bakan bir avukatla çalışmak ya da halk tabiriyle bir soyadı değiştirme avukatı ile çalışmak ya da en azından ücreti mukabilinde yalnızca soyadı değiştirme dava dilekçesi yazımında bir soyadı değiştirme davasına bakan avukattan destek almak sizin yararınıza olacaktır.

Dava dilekçesi dışında, soyadı değiştirme davasının açılması için özel bir evrak aranmaz. Ancak yine de soyadımı değiştirmek istiyorum diyen kişinin bu talebinin haklı olduğunu ispatlayan delili varsa buna ilişkin evraklar da muhakkak mahkemeye sunulmalıdır. Bunun gibi soyadı değiştirme talebinizin haklı olduğunu tanık beyanlarıyla da ispat edebileceğinizi belirtmekte fayda vardır. Bu halde davada tanıklık yapacak kişilerin isim ve adresleri mutlaka dava dilekçesinde belirtilmelidir.

2024 YILI İÇİN SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI ÜCRETİ

2024 yılı soyadı değiştirme davası ücreti nedir? Soyad değiştirme davası mahkeme ücreti nedir 2024?

SOYADI DEĞİŞTİRME DAVASI MAHKEME HARÇ ve MASRAFLARI
Başvurma harcı: 427,60 TL
Peşin Harç: 427,60 TL
Gider Avansı: 1.450,00 TL (Değişkenlik gösterebilir) 
İlan Ücreti: Davanın kabulü halinde ilgili kararın kesinleşmesi için, Türkiye Geneli 50.000 Altı gazetelerin birinde bir defaya mahsus olmak üzere yayınlanması için de ücret gerekmektedir. Bu ücret, gazetelerin sayfa düzenleri esasını teşkil eden sütun boyu üzerinden bir santimetrelik ölçüm ile elde edilen sütun-santim birimi ile resmi ilanların bir santimetresinin tek sütundaki yayım ücretinin çarpımı sonucuna göre değişkenlik göstermektedir.
Vekalet Pulu: 96,60 TL (Davada avukat ile temsil varsa bu ücret ödenir.)
Vekalet Harcı: 60,80 TL (Davada avukat ile temsil varsa bu ücret ödenir.)

SOYADI DEĞİŞTİRME AVUKATI ÜCRETİ

Soyisim değişikliği için sürecin bir avukatla yürütülmesi işi hızlandıracağı gibi işin yürütülmesi de sorunsuz olacaktır. Bu sebeple soyismimi değiştirmek istiyorum diyen kişilerin bu alanda çalışan tecrübeli bir avukatla çalışmalarında fayda bulunmaktadır. Nitekim soyisim değiştirme davası için haklı gerekçelerin neler olduğu , kanunen soyisim değişikliği yapılmasının mümkün olup olmayacağının hukuki değerlendirmesinin yapılması davanın sonucu için büyük önem arz eder.

Öncelikle belirtmeliyiz ki, her ne kadar bu dava ile ilgilenen avukatlar halk arasında soyadı değiştirme avukatı şeklinde anılsa da, soyadı değiştirme avukatı, Bakırköy soyadı değiştirme avukatı şeklinde bir unvan avukatlık mesleği içerisinde bulunmamaktadır. Bu davalarla ilgilenen avukatların, avukatlık ücretleri değişmekte olup, soyadımı değiştirmek istiyorum diyen kişiler bilgi için soyadı değiştirme avukatlarıyla görüşme sağlamalıdır. Zira soyisim değiştirme avukatı ücreti avukatın bilgisi, hangi şehirde çalıştığı, bu alanda tecrübesi, işin zorluğuna, harcanacak mesaiye göre değişebilecektir.

Yine de her halde soyisim değiştirme için avukatlık ücreti, Türkiye Barolar Birliği’nin uyguladığı Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi gereği Asliye Hukuk Mahkemelerinde bakılacak davalarda istenebilecek en düşük avukatlık ücretinden daha az olamayacaktır. Zira bu ücretin altında soyisim değiştirme davası ücretine iş alınması kanunen mümkün değildir. İl barolarınca belirlenen tarife Türkiye Barolar Birliği’ne göre daha yüksek açıklanmaktadır. Soyisim değiştirme avukatlık ücreti için kesin bir rakam öğrenmek istiyorsanız bunun en kolay yolu hizmet almak istediğiniz avukat ile görüşerek bu konuda bilgi almanız olacaktır.

SOYADI DEĞİŞTİKTEN SONRA EHLİYET, KİMLİK ve DİPLOMA YENİLEME SÜRECİ

Mahkeme kararının kesinleşmesiyle kararı veren mahkeme, ilgili nüfus müdürlüğüne örneğin kişinin resmi ikamet adresi Bakırköy ise Bakırköy İlçe Nüfus Müdürlüğüne davanın kabulü kararına ilişkin kesinleşme şerhini elektronik ortamdan gönderir. E devlet kayıtlarında soyadı değiştiği taktirde davacı, yerleşim yeri nüfus müdürlüğüne giderek yeni kimlik, ehliyet ve pasaport için başvuru yapabilir. Banka kayıtları ise otomatik olarak yenilenecektir.

Soyadı değiştikten sonra eskiden kişilere yeni bir diploma verilmiyor, yalnızca mevcut diplomanın arkasına meydana gelen soyadı değişikliğine ilişkin bilgiler şerh olarak düşülüyordu. Ancak Danıştay ve Anayasa Mahkemesinin yakın tarihli kararlarında bu uygulama değişmiş ve soyadı değişen kişilere güncel bilgilerin yazıldığı yeni bir diploma verilmesi yolunun önü açılmıştır. Konuya ilişkin detaylı bilgi ve örnek mahkeme kararları için lütfen buraya tıklayın.


HIZLI İLETİŞİM


HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir