cra memur işlemini şikayette karşı vekalet ücreti çıkar mı, memur muamelesini şikayet vekalet ücretine hükmedilir mi? Emsal karar. Karşı vekalet çıkar mı, karşı vekalete hükmediliyor mu?

İCRA MEMUR İŞLEMİNİ ŞİKAYETTE VEKALET ÜCRETİ

cra memur işlemini şikayette karşı vekalet ücreti çıkar mı, memur muamelesini şikayet vekalet ücretine hükmedilir mi? Emsal karar. Karşı vekalet çıkar mı, karşı vekalete hükmediliyor mu?

Şikayette vekalet ücreti: İcra memur muamelesini şikayetle alakalı en merak edilen soruların başında, bu şikayet başvurularının kabulü halinde karşı vekalet ücretinin çıkıp çıkmayacağı; eğer karşı vekalet ücretine hükmediliyorsa bu ücreti işlemi yapan icra memurun mu, yoksa icra dosyasındaki karşı tarafın mı ödeyeceği gelir. İşte icra memur işlemini şikayette vekalet ücreti konusu…

(Genel hatlarıyla icra memur işlemini şikayet davasını anlattığımız yazımız için buraya, icra memur işlemini şikayet dilekçe örneğine ulaşmak için buraya tıklayın.)

AVUKATLARIN VEKİL SIFATIYLA YAPMIŞ OLDUĞU İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET DAVALARININ KABULÜ HALİNDE LEHE VEKALET ÜCRETİ ÇIKAR MI?

İcra memur işlemini şikayet yoluna giden taraf kendini vekil ile temsil ettiriyorsa burada lehe karşı vekalet ücretinin mahkemece hükmedilmesi doğru gelirken; aynı anda icra dosyasında karşı taraf sıfatıyla yer alan kişi ya da kişilerin kendisinden kaynaklanmayan bir hatalı işlem sebebiyle aleyhe vekalet ücreti ödemek zorunda bırakılması da kulağa yanlış gelmektedir.

Nitekim yapılmasında hiçbir etkisi bulunmayan bir hatalı işlemin iptal edilmesi ya da düzenlenmesinden ötürü takibin karşı tarafına böyle bir yaptırıma maruz bırakmak hiç hakkaniyetli değildir. Güncel yargı kararlarına baktığımızda ise bu konunun hala daha tartışmalı ve istikrarsız kararlarla sonuçlandığı görmekteyiz. Şöyle ki;

  • Ankara Bölge Adliye Mahkemesi 32. Hukuk Dairesi’nin 2020/503 Esas, 2020/703 Karar ve 01.12.2020 Tarihli Kararı’nda;”Davalı borçlu vekili ...memur muamelesi şikayet edildiğinden vekalet ücreti, yargılama giderlerinden sorumlu tutulamayacaklarını belirterek kararın kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir…Şikayetin konusunun icra müdürlüğü işlemi olması nedeniyle alacaklı yararına vekalet ücreti ile yargılama giderlerine hükmedilmemesi gerektiği anlaşıldığından, davalı borçlu vekilinin bu yöndeki istinaf isteminin yerinde olduğu görülmekle istinaf başvurusunun kısmen kabulüne karar vermek gerekmiştir…” denilerek icra memur muamelesini şikayette karşı vekalet ücretine hükmedilmemesi gerektiği ifade edilmiştir. (OLUMSUZ KARAR)

  • Bursa Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi’nin 2021/819 Esas, 2021/1533 Karar ve 30.06.2021 Tarihli Kararı’nda ise; “…Davalı vekili istinaf dilekçesinde mahkemenin memur muamelesini şikayet davasında vekalet ücretine hükmetmesinin usul ve yasaya aykırı olduğunu, davalı alacaklının icra müdürlüğünün kusurlu eylemi sebebiyle ilam vekalet ücreti ödemeye mahkum edilmesinin doğru olmadığını belirterek kararın ilam vekalet ücretine ilişkin hükmünün kaldırılmasına karar verilmesini talep etmiştir. Dosya üzerinden incelenen memur muamelesini şikayet davalarında vekalet ücretine hükmedilmesinin kanuna aykırı olduğu…Davacının kendisini vekille temsil ettirmesi, davalının açılan davaya karşı koyması, neticeten şikayetin kabulüne karar verilmesi karşısında, davacı lehine vekalet ücretine hükmedilmesinde hukuka aykırı bir yön mevcut değildir….” denilerek icra memur muamelesini şikayette karşı vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği ifade edilmiştir. (OLUMLU KARAR)

ŞİKAYET İNCELEMESİ SONUCU EĞER KARŞI VEKALETE HÜKMEDİLİRSE BU ÜCRETİ KİM ÖDER?

İcra memurunun hatalı işlemini şikayet davası sonunda şikayetin kabulü halinde eğer icra mahkemesi tarafından karşı vekalet ücretine hükmedilirse şikayette. vekalet ücreti hatalı işlem yapan memur tarafından mı, yoksa icra dosyasında karşı taraf olduğu için usulen husumet yöneltilen tarafından mı ödenir?

21.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2015-2016 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’ne göre; İcra ve İflas müdürlüklerinin yaptığı işlemler nedeniyle icra mahkemesine yapılan şikayetlerde, verilecek kabul kararında, Hazine aleyhine maktu ücrete hükmolunacak (m.11/4) ifadesi yer alınca; şikayetin kabulü halinde vekil olarak karşı vekalet ücretini hazineden alınmaktaydı ve şüphesiz ki bu durum daha adildi.

Fakat, 30.11.2016 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren 2015-2016 Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nin bazı maddelerinde yapılan değişiklilere göre; İcra ve İflas müdürlüklerinin yaptığı işlemler nedeniyle icra mahkemesine yapılan şikayetlerde, verilecek kabul kararında, Hazine aleyhine maktu ücrete hükmedilmesi ilişkin tarife  (m.11/4) yürürlülükten kaldırılmış olmakla şikayetin kabulü halinde vekile herhangi bir lehe karşı vekalet ücretine hükmedilmemeye ya da vekil lehine karşı vekalet ücreti hükmediliyorsa bile bu ücretin husumet yöneltilen taraftan alınmasına karar verilmeye başlandı.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir