İSTİNAF VE TEMYİZ DİLEKÇELERİNE "TEHİRİ İCRA TALEPLİDİR" YAZMA ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

İSTİNAF VE TEMYİZ DİLEKÇELERİNE ” TEHİRİ İCRA TALEPLİDİR ” YAZMA ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

İSTİNAF VE TEMYİZ DİLEKÇELERİNE "TEHİRİ İCRA TALEPLİDİR" YAZMA ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

İcra ve İflas Kanunu’nun İcranın Ertelenmesini konu olan 36. maddesinin, 30.11.2021 tarihli 7343 sayılı Kanunla değiştilmesinden sonra buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda detaylıca anlatıldığı üzere İcranın Ertelenmesi yani Tehir-i İcra talepleri artık Bölge Adliye Mahkemeleri ya da Yargıtay’a değil, icra takibinin yapıldığı yer İcra Hukuk Mahkemelerine yapılmaktadır. Peki bu halde İstinaf ya da Temyiz başvuru dilekçesine hala daha “ Tehiri İcra Taleplidir ” yazılmasına gerek var mıdır? Detaylar bu yazımızda…

TEHİR-İ İCRA TALEPLİ İSTİNAF ya da TEMYİZ DİLEKÇESİ KALKTI MI?

Buna göre, Tehiri İcra Kararları artık İcra Mahkemelerinden talep edildiğine göre, İstinaf ya da Temyiz başvuru dilekçesine mantıken “ Tehiri İcra Taleplidir ” yazılmasına gerek yoktur. Şayet eğer yazılırsa İstinaf ya da Temyiz Mahkemesi, bu talebin artık İcra Mahkemelerinden yapılması gerektiğini kendisinin konu hakkında herhangi bir karar veremeyeceğini içeren bir ara karar oluşturmasına sebep olacaktır. Zira yeni gelen değişiklikle İstinaf veya Temyiz başvuru dilekçesine icranın geri bırakılması talebinin ayrıca yazılmasının hukukta ve pratikte hiçbir anlamı yoktur. Çünkü böyle bir ibare dilekçeye yazılsa bile Yargıtay’ın veya BAM’ın buna ilişkin karar verme yetkisi yoktur.

Fakat maalesef İstinaf ya da Temyiz Başvuru dilekçesine “ Tehir-i İcra Taleplidir ” yazılmadığı durumlarda ise uygulamada bazı İcra Mahkemeleri kendilerinden talep edilen Tehiri İcra talepleri hakkında, sırf İstinaf ya da Temyiz dilekçesinde “ Tehir-i İcra Taleplidir ” yazılmadığı gerekçesiyle red kararı verdiği görülmektedir. Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES‘in tabiriyle bu durum, karar vericilerin eski alışkanlıkları terk edememelerinin; kanun değişse de ezberin, anlayışın ve yanlış bilgilerin bir sonucudur. Bu kapsamda talebinizi riske atmamak ve süreci uzatmamak için Temyiz ya da İstinaf Başvuru dilekçesine hala daha “ Tehir-i İcra Taleplidir ” yazılmasında fayda vardır.


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir