Tehiri icra nedir, ne işe yarar, tehiri icra ( icranın ertelenmesi ) kararı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir, tehiri icra kararında görevli ve yetkili mahkeme neresidir, tehir-i icra kararı alma usulü değişti mi, istinaf ya da temyiz dilekçelerine 'tehir-i icra taleplidir' yazma zorunluluğu kalktı mı, tehiri icra kararı almanın bir süresi var mıdır? 2023 | Detaylar bu yazımızda...

TEHİR-İ İCRA KARARI (İCRANIN ERTELENMESİ) NEDİR? 2024

Tehiri icra nedir, ne işe yarar, tehiri icra ( icranın ertelenmesi ) kararı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir, tehiri icra kararında görevli ve yetkili mahkeme neresidir, tehir-i icra kararı alma usulü değişti mi, istinaf ya da temyiz dilekçelerine 'tehir-i icra taleplidir' yazma zorunluluğu kalktı mı, tehiri icra kararı almanın bir süresi var mıdır? 2023 | Detaylar bu yazımızda...

Tehiri icra nedir, ne işe yarar, tehiri icra ( icranın ertelenmesi ) kararı alabilmek için gerekli şartlar nelerdir, tehiri icra kararında görevli ve yetkili mahkeme neresidir, tehir-i icra kararı alma usulü değişti mi, istinaf ya da temyiz dilekçelerine ‘tehir-i icra taleplidir’ yazma zorunluluğu kalktı mı, tehiri icra kararı almanın bir süresi var mıdır? 2023 | Detaylar bu yazımızda…

TEHİRİ İCRA NEDİR?

Tehiri icra söz öbeği, icranın ertelenmesi anlamına gelmektedir. Tehiri icra kişiye karşı, aleyhine verilmiş bir mahkeme kararı dayanak gösterilerek başlatılmış ilamlı icra takibini durdurabilmek için başvurulabilecek bir yoldur. Nitekim İcra kanunumuz gereği ilamlı icrada, ilamsız icrada olduğu gibi borçlunun 7 gün içinde takibe itiraz ederek icrayı durdurma hakkı yoktur.

Tehiri icra, 2004 sayılı İcra İflas Kanununun “İcranın Geri Bırakılması İçin Verilecek Süre” başlıklı 36. maddesinde düzenlenmiştir. (Bu kanun maddesi 30.11.2021 tarihli 7343 sayılı kanunun 5. maddesiyle aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.)

İcranın Geri Bırakılması İçin Verilecek Süre

Madde 36 – (1) İlama karşı istinaf veya temyiz yoluna başvuran borçlu, hükmolunan para veya eşyanın resmi bir mercie depo edildiğini ispat eder yahut hükmolunan para veya eşya kıymetinde icra mahkemesi tarafından kabul edilecek taşınır rehni veya esham veya tahvilât veya taşınmaz rehni veya muteber banka kefaleti gösterirse veya borçlunun hükmolunan para ve eşyayı karşılayacak malı mahcuz ise icranın geri bırakılması için takibin yapıldığı yer icra mahkemesinden karar alınmak üzere icra müdürü tarafından kendisine uygun bir süre verilir. Bu süre ancak zorunluluk hâlinde uzatılabilir.

Borçlu, Devlet veya adlî yardımdan yararlanan bir kimse ise teminat gösterme zorunluluğu yoktur.

(Değişik üçüncü fıkra:24/11/2021-7343/5 md.) Ücreti ilgililer tarafından verilirse icra mahkemesince icranın geri bırakılması hakkındaki karar, hükmü veren mahkemeye ve icra dairesine en uygun vasıtalarla bildirilir.

Nafaka hükümlerinde böyle bir süre verilemez.

Bölge adliye mahkemesince başvurunun haklı görülmesi hâlinde teminatın geri verilip verilmeyeceğine karar verilir. Yargıtayca hükmün bozulması hâlinde borçlunun başvurusu üzerine, bozmanın mahiyetine göre teminatın geri verilip verilmeyeceğine bozma sonrası esası inceleyecek mahkemece kesin olarak karar verilir.(2)

Bölge adliye mahkemesince başvurunun kesin olarak esastan reddine karar verilmesi veya Yargıtayca hükmün onanması hâlinde alacaklının istemi üzerine başkaca işleme gerek kalmaksızın teminata konu olan para alacaklıya ödenir. Mal ve haklar ise, malın türüne göre icra dairesince paraya çevrilir. Bölge adliye mahkemesinin başvurunun esastan reddine ilişkin kararına karşı temyiz yolunun açık olması hâlinde, temyiz yoluna başvurma süresinin dolmasına kadar icranın geri bırakılması kararının etkisi devam eder. İlâm alacaklısının teminat üzerinde rüçhan hakkı vardır.

TEHİR-İ İCRA KARARI ALMAK İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR NELERDİR?

1. İstinaf ya da temyiz edilmiş ilam niteliğini haiz bir mahkeme kararı bulunmalıdır. 

(Değişen kanun maddesiyle birlikte, İstinaf ya da Temyiz dilekçesi yazarken “Tehiri İcra Taleplidir” yazmaya gerek var mı, buraya tıklayın.)

2. İlam niteliğini haiz bir mahkeme kararı ya da ilam niteliğini haiz bir belge ve bu kararın /belgenin dayanak gösterildiği bir ilamlı icra takibi bulunmalıdır. 

(Bir mahkeme kararı hangi hallerde ilam niteliğini kaybeder, buraya tıklayın.) 

(İlam niteliğini haiz belgeler nelerdir, buraya tıklayın.)

3. İcra emri, borçuya usulüne uygun şekilde tebliğ edilmelidir.

4. İcra dosyasında belirtilen toplam borcun üzerine ilerde işleyecek 3 aylık faizinde hesaplanıp, bu tutar dosyaya teminat olarak yatırılmalıdır. Teminat, nakit veya teminat mektubu şeklinde verilebilir. Ayrıca üzerinde haciz bulunmayan taşınmaz mallar da teminat olarak gösterilebilir.

5. İcra müdürlüğünden mehil vesikası alınmış olunmalıdır.

(Mehil vesikası nedir, nasıl alınır, mehil vesikası talebi dilekçesi ve mehil vesikası kararı örneği için buraya tıklayın.)

6. Mehil vesikasında belirtilen süre içinde mahkemeden Tehiri icra kararı alınarak dosyaya sunulmuş olmalıdır. 

TEHİR-İ İCRA KARARINDA GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME NERESİDİR?

Bilindiği üzere 30.11.2021 tarihli 7343 sayılı kanunla Tehiri İcra ( İcranın Ertelenmesi ) Kararı alınması usulünde değişikliğe gidilmiştir. Böylece Tehiri İcra Kararlarını artık Bölge Adliye Mahkemeleri ya da Yargıtay Daireleri değil, takibin yapıldığı yer İcra Mahkemelerinden talep edebilmekteyiz. | 2023

TEHİRİ İCRA NE İŞE YARAR?

Tehir-i icra ( icranın ertlenmesi ) ne işe yarar gibi sorulara bir başka anlatımla şu şekilde cevap verebiliriz. Bir mahkeme kararını icraya koyabilmek için yani ilamlı icraya başvurabilmek için kural olarak hükmün kesinleşmesi şart değildir.

(Kesinleşmeden icraya konulamayacak kararları görüntülemek için buraya tıklayın.)

Bu mahkeme kararı aleyhine üst mahkemelere istinaf veya temyiz başvurusu yapılmış olması da bu icrayı durdurmayacaktır. İlamlı icra takibinin  durmasının tek yolu ise, borçlunun Tehiri icra kararı almasıdır. 

Borçlu, tehir-i icra talebinde bulunup da talebi kabul olduğu takdirde söz konusu icra dosyasındaki takip tamamen durdurulur. Tehiri icra kararı için yatırılan teminat bedeli ise  hiç alacaklının cebine girmeksizin icra dairesinin kasasında depo edilir. İstinaf veya temyiz sürecinin sonunda ise ilgili kişinin haklı çıkması durumunda teminat olarak yatırılan bu miktar geri alınabilir.

TEHİR-İ İCRA KARARI ALMANIN BİR SÜRESİ VAR MIDIR?

Tehiri icra kararı, yerel mahkeme tarafından hüküm verilip de bu hüküm icra takibine konu edildikten sonra her aşamada alınabilir. İcra müdürlüğü tarafından düzenlenen icra emri borçluya tebliğ edilip takip kesinleştikten sonra hatta borçlunun mal varlığı üzerine haciz konulmuş olsa dahi tehiri icra kararı alınabilir.

TEHİRİ İCRA KARARI KARARI BAŞVURUSU GÜNCEL HARÇ VE MASRAFLAR NE KADARDIR? 2023

2023 yılı Temmuz ayı itibariyle adli yargıya gelen harç zamlarından sonraki en güncel haliyle Tehiri İcra talebi için geçerli harç ve masraf bilgileri aşağıdaki gibidir;

Vekalet Harcı: 38,40 TL

Peşin Harç: 444,60 TL

Başvurma Harcı: 123,60 TL

Vekalet Pulu: 60,50 TL

Toplam Tutar: 667,10 TL

UYGULAMADA TEHİRİ İCRA KARARI NASIL ALINIR? 

30.11.2021 tarihli 7343 sayılı kanunla gelen değişiklikten sonraki haliyle uygulama tehiri icra kararı nasıl alınır sorusunun cevabını UYAP görselleriyle birlikte adım adım anlattığımız yazımız için buraya tıklayın.

İSTİNAF VE TEMYİZ DİLEKÇELERİNE “TEHİRİ İCRA TALEPLİDİR” YAZMA ZORUNLULUĞU KALKTI MI?

Değişen kanun maddesiyle birlikte, İstinaf ya da Temyiz dilekçesi yazarken “Tehiri İcra Taleplidir” yazmaya gerek var mı sorusunun cevabını içeren yazımız için buraya tıklayın.


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir