Mehil vesikası kavramı nedir ? Mehil vesikası süresi ne kadar, kaç gün için mehil verilir? Mehil vesikası ne demek? Mehil vesikası nasıl ve nereden alınır? Nereye sunulur? gibi soruların cevabı ile Mehil vesikası talep dilekçesi örneği ve mehil vesikası kararı örneği

MEHİL VESİKASI

Mehil vesikası kavramı nedir ? Mehil vesikası süresi ne kadar, kaç gün için mehil verilir? Mehil vesikası ne demek? Mehil vesikası nasıl ve nereden alınır? Nereye sunulur? gibi soruların cevabı ile Mehil vesikası talep dilekçesi örneği ve mehil vesikası kararı örneği

Hukuki literatür, kulağa yabancı gelen birçok sözcüğe ve söz öbeğine ev sahipliği yapar. Bunlardan biri de “Mehil Vesikası” söz öbeğidir. Peki, kökeni Arapça olan ve Türk Hukukundaki kaynağını 2004 sayılı İcra ve İflas Kanunu madde 36’dan alan Mehil vesikası kavramı nedir ? Mehil vesikası süresi ne kadar, kaç gün için mehil verilir? Mehil vesikası ne demek? Mehil vesikası nasıl ve nereden alınır? Nereye sunulur? gibi soruların cevabı ile Mehil vesikası talep dilekçesi örneği ve mehil vesikası kararı örneği bu yazımızda…

MEHİL VESİKASI NEDİR?

Mehil vesikas ı, hakkında bir ilamlı icra takibi başlatılan borçlunun, söz konusu ilamın istinaf ya da temyiz incelemesinden geçmeden icra edilememesi için; icra mahkemesinden Tehir-i İcra Kararı getirmek üzere kendisine verilen süreyi gösteren belgedir. 

MEHİL VESİKASI NE İŞE YARAR? 

Mehil vesikası; borçlunun, ilamlı icraya konu edilen kararı tehiri icra talepli temyiz veya istinaf ettiğini ve 3 aylık faizi ile birlikte dosya borcuna ilişkin teminat yatırdığını gösterir belgedir. Ayrıca bu belge ile borçluya icra mahkemeden tehiri icra kararı getirmesi için süre verilmektedir. Bu süre içerisinde mehil vesikasına dayalı olarak takip durdurulur. Diğer bir anlatımla alacaklı bu sürede herhangi bir haciz işlemi yapamaz.

MEHİL VESİKASI NASIL VE NEREDEN ALINIR?

Öncelikle borçlu, icra takibine konu kararın verildiği mahkemeden, icra takibine konu karar hakkında temyiz ya da istinafa başvurduğunuza ilişkin bir yazı almalıdır. 

Bu yazı ile birlikte icranın geri bırakılması yani tehir-i icra kararı için icra dosyasına esas borcun, gelecek 3 ay(90 gün) sonrasına ilişkin faizlerinin de dahil olduğu tutar üzerinden “tehir-i icra kararı teminatı” mevcut icra dosyasına depo edilmelidir. 

Akabinde icra dosyasına bir mehil talebi dilekçesi sunulmalı ve teminatı kabul kararı alıp, icra mahkemesinden icrayı erteleme kararı getirinceye kadar takibin durması için mehil talep edilmelidir. Yani Mehil vesikası nereden alınır sorusunun cevabı olarak, icra müdürlüklerinden alınmaktadır, diyebiliriz.

MEHİL VESİKASI İLE KAÇ GÜN SÜRE VERİLİR?

Mehilin kaç gün için verileceği de merak edilen sorular arasındadır. Uygulamada genel olarak 90 gün için verilmektedir. Ancak talep haklı görüldüğü takdirde icra müdürlüğü tarafından borçluya 30’ar günlük ek süre de verilebilir. 

MEHİL VESİKASI NEREYE SUNULUR?

Uygulamada, icra müdürlüğünden alınan mehil vesikası, tehir-i icra kararı verilmesi için başvurulan icra mahkemesine sunulmaktadır. 

Ancak Prof. Dr. Muhammet ÖZEKES’in buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz makalesinde yazdığı üzere, tehir-i icra kararı alınabilmesi için aslında mehil vesikasının icra mahkemesine sunulmasına gerek yoktur. Çünkü mehil vesikasının asıl amacı, icra mahkemesinden tehiri icra kararı alınana kadar icra takibinin geçici süre ile durdurmak ve bu süre içinde herhangi bir haciz işleminin yapılmasını engellemektir. 

Yani mehil vesikas ı, icra mahkemeninin tehir-i icra kararı vermesi için ön koşul değildir. Uygulamada bazı icra mahkemelerinin, tehir-i icra kararı verebilmesi için öncelikle icra dairesinden mehil alınması gerektiğini savunarak mehil alınmadan icra mahkemesine tehir-i icra talebinde bulunulduğu zaman ise bu talebi reddetmeleri hukuken doğru değildir. 

MEHİL VESİKASI TALEBİ DİLEKÇE ÖRNEĞİ

……..… İCRA  MÜDÜRLÜĞÜNE

DOSYA NO : ………/……….

TALEPTE BULUNAN BORÇLU :

VEKİLİ :

ALACAKLI :

VEKİLİ :

KONU                         : Mehil vesikası verilmesi talebimizdir.

AÇIKLAMALAR

İşbu dilekçemiz ekinde yer alan derkenardan da anlaşılacağı üzere takibe dayanak yapılan …….. mahkemesinin ……/…… Esas, ……/…… Karar ve ……… Tarihli kararı tarafımızca ………………tarihinde Tehiri-i İcra talepli olarak istinaf edilmiş ve buna ilişkin derkenar esas mahkemece UYAP üzerinden huzurdaki icra dosyasına gönderilmiştir.

Ayrıca Tehiri İcra teminatı da dosyaya yatırılmıştır. 

Bu kapsamda ve İİK madde 36 gereğince, İcra Mahkemesinden Tehir-i icra kararı getirilmesi için tarafımıza mehil  vesikası verilmesini ve takibin bu süre zarfında durdurulmasına karar verilmesini Sayın Müdürlüğünüzden talep ederiz. …./…/……

BORÇLU VEKİLİ

Av. …………………………..

EK-1: Tehir-i icra teminatının icra dosyasına depo edildiğine ilişkin makbuz

EK-2: İcra takibine konu karar hakkında istinafa başvurulduğuna ilişkin derkenar 

MEHİL VESİKASI KARARI ÖRNEĞİ


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir