Alacak davasında mesaj kayıtları delil olur mu WhatsApp yazışmaları delil olur mu alacak - borç ilişkileri İnstagram Facebook gibi sosyal medya yazışmaları ile ispatlanabilir mi ? MESAJ MAİL veya SOSYAL MEDYA YAZIŞMALARI ALACAK – BORÇ İLİŞKİLERİNDE DELİL MİDİR ? Telefon mesajları mahkemede delil olur mu ? Bakırköy İstanbul Avukat

MESAJ, MAİL veya SOSYAL MEDYA YAZIŞMASI ALACAK – BORÇ İLİŞKİLERİNDE DELİL MİDİR ?

Alacak davasında mesaj kayıtları delil olur mu WhatsApp yazışmaları delil olur mu alacak - borç ilişkileri İnstagram Facebook gibi sosyal medya yazışmaları ile ispatlanabilir mi ? MESAJ MAİL veya SOSYAL MEDYA YAZIŞMALARI ALACAK – BORÇ İLİŞKİLERİNDE DELİL MİDİR ? Telefon mesajları mahkemede delil olur mu ? Bakırköy İstanbul Avukat

Alacak davasında mesaj kayıtları delil olur mu WhatsApp yazışmaları delil olur mu alacak – borç ilişkileri İnstagram Facebook gibi sosyal medya yazışmaları ile ispatlanabilir mi ? MESAJ MAİL veya SOSYAL MEDYA YAZIŞMASI ALACAK – BORÇ İLİŞKİLERİNDE DELİL MİDİR ? Telefon mesajları mahkemede delil olur mu ? Bakırköy İstanbul Avukat

Örneğin; bir kimseyle Telefon mesaj ı, WhatsApp Facebook, SMS, Mail gibi mecralardan ya da sosyal medya yazışması ile konuşarak ve anlaşarak ona, elden veya banka havalesi yöntemiyle ödünç olarak bir miktar para verdiğinizi düşünelim. Ancak verdiğiniz bu borç parayı belgelendirmek adına borçludan herhangi bir senet veya yazılı belge almadınız ve borçlu bu duruma güvenerek size geri ödeme yapmıyor.

Bu halde verdiğiniz borcu, yargı mercileri önünde yalnızca mesaj kayıtlarına ya da sosyal medya yazışması na dayanarak ispatlayabilir misiniz ? İşte yanıtı …

MESAJ, MAİL veya SOSYAL MEDYA YAZIŞMASI ALACAK – BORÇ İLİŞKİLERİNDE DELİL MİDİR ?

12.01.2011 tarihinde kabul edilen HMK’nun 199. maddesinde ”uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu kanuna göre belgedir.şeklinde yer alan hüküm kapsamında aşağıda atıf yapılan Yargıtay Kararlarında görüleceği üzere, alacağın veya borcun varlığı whatsapp, mail veya instagram, facebook gibi sosyal medya yazışması yla ispat edilebilir.

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin 07/05/2018 Tarihli, 2018/2233 Esas ve 2018/5317 Karar sayılı kararı;

Dava, ödünç sözleşmesine dayalı olarak borç olarak verilen bedelin tahsili amacıyla başlatılan icra takibi ne vaki itirazın iptali istemine ilişkindir. Davacı, davalıya 5.241 Euro borç olarak verilen bedelin ödenmediğini ileri sürmüş, davalı ise, davacıya borcunun olmadığına ilişkin savunma yapmış, mahkemece, davacının davalıya borç verdiğini, yazılı delillerle ispat edemediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

Havale kural olarak bir ödeme vasıtasıdır. Başka bir ifade ile havalenin, mevcut bir borcun ödenmesi amacıyla yapıldığı yolunda yasal bir karine mevcuttur. Bu yasal karinenin aksini havaleyi gönderen tarafın ispat etmesi gerekir. Davalı savunmasında, borcu kabul etmemiş ve gerekçeli inkarda bulunmuştur. Öte yandan havale dekontlarında gönderilen paranın borç verildiğine dair herhangi bir şerhin bulunmadığı anlaşılmaktadır. Bu haliyle havale, paranın borç olarak gönderildiğini ispata yeterli değildir.

Ne var ki davacı yanca havale kayıtlarının yanında davalının iş yerine verdiği şikayet dilekçesine binaen verilen cevaba ve davalıyla aralarında ki facebook yazışmalarına da dayanmıştır. ….Yine davacı yanca dosyaya sunulan Facebook yazışmalarında davacının ödünç verdiği parayı talep ettiği davalının ise “paranı göndereceğim hiç şüphen olmasın” “paran en kısa zamanda hesabında olacak” şeklinde beyanda bulunduğu dosya kapsamı ile sabittir.

6100 sayılı HMK’nun 199.maddesinde belge kavramı ”Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film,görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” şeklinde düzenlenmiştir. Bu halde davacı yanca delil olarak dayanılan facebook kayıtlarının 6100 sayılı HMK’nun 199. maddesi anlamında belge niteliğinde olduğunun kabulü gerekir.

Hal böyleyken …. davacı yanca dayanılan facebook kayıtları … değerlendirilerek hasıl olacak sonuca göre karar verilmesi gerekirken mahkemece, açıklanan hususlar göz ardı edilerek eksik incelemeye dayalı olarak yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozmayı gerektirir.”

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin 05/03/2019  Tarihli, 2016/25796 Esas ve  2019/2906 Karar sayılı kararı;

“Dava, davacının davalının banka hesabına 24.11.2014 tarihinde 25.000,00 TL borç olarak gönderdiğini iddia ettiği havale lerin iadesi için başlatmış olduğu takibe vaki itirazın iptali istemine ilişkindir. Davalı, söz konusu havalelerin borç olarak gönderilmediğini, kendisinin davacıya borç verdiğini ve davacının da bu borcu ödemek amacıyla para gönderdiğini savunmuştur. itirazın iptali

Davacı, dava dilekçesinde yemin deliline de dayanmış olduğundan, mahkemece davacıya yemin teklif hakkı hatırlatılmış olup, davacı tarafın yemin teklif etme haklarını kullanmayacaklarını bildirmeleri üzerine ispatlanamayan davanın reddine karar verilmiştir.itirazın iptali

HMK’nın 199. maddesinde ”Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” şeklinde düzenleme ile telefon mesaj ları da bu madde kapsamında belge olarak kabul edilmiştir.

DAVACI DELİL OLARAK DAVALININ EŞİ İLE KARŞILIKLI OLARAK BİRBİRLERİNE GÖNDERDİKLERİ MESAJLARA DAYANDIĞINDAN, DAVACININ BU DELİLLERİ AZ YUKARIDA YAPILAN AÇIKLAMALAR DOĞRULTUSUNDA DEĞERLENDİRİLEREK SONUCUNA GÖRE KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN, BU KONU GEREKÇELİ KARARDA HİÇBİR ŞEKİLDE TARTIŞILMAMIŞTIR. SÖZ KONUSU BU DELİLLERİN NE KADAR SAĞLIKLI OLUP OLMADIĞI ARAŞTIRILIP DEĞERLENDİRİLEREK SONUCUNA GÖRE BİR KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN, mahkemenin değinilen bu yönü gözardı ederek yazılı şekilde eksik inceleme ile hüküm tesisi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.”

YARGITAY 19. Hukuk Dairesi’nin 15.02.2016 tarihli, 2015/14813 Esas ve  2016/2351 Karar sayılı kararı;

“Davalı asil duruşmada, malların teslim edilmediğini, Facebook mesajlarının kendisine ait olduğunu, mesaj larda geçen 11.000,00 TL’den borçlu olduğunu kabul yönünde beyanının bulunmadığını, davacının alacağını mahkemede ispatlaması halinde ödeyeceğini söylediğini beyan etmiştir. itirazın iptali

Mahkemece toplanan delillere göre; dava konusunun miktarı itibariyle davacının teslim olgusunu kesin delille ispatlaması gerektiği, bu nitelikte bir delil bildirmediği, yemin teklifinde de bulunmadığı, davacının teslim olgusunu kanıtlayamadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiş, hüküm davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.

DAVALI TARAFÇA GÖNDERİLEN 01.11.2013 TARİHLİ FACEBOOK MESAJLARINDA DAVALININ “11.000,00 TL’LİK BORCUMA ÖDEME PLANI ÇIKARSINLAR VE BEN DE ÖDEMEYE BASLAYAYIM.” SEKLİNDEKİ BEYANLARI AÇIKÇA BORCU KABUL ANLAMINDA YORUMLANMALIDIR.

Davalı anılan mesaj ların kendisi tarafından çekildiğini inkar etmediğine göre 6100 sayılı HMK’nun 199. maddesi anlamında belge niteliğinde kabulü gereken mesajlar doğrultusunda akdi iliskiyi de inkar etmeyen davalının borcu açıkça kabul ettiği gözetilerek sonucuna göre bir karar verilmesi gerekirken yanılgılı değerlendirme ile yazılı şekilde hüküm kurulması dogru görülmemiştir. …açıklanan nedenlerle hükmün BOZULMASINA, …”

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin 10.06.2020 tarihli, 2017/1014 Esas ve  2020/4488 Karar sayılı kararı;

“…… davalı avukat tarafından davacıya gönderilen 2.9.2009 tarihli mail yazışmasında; SGK’ya açılacak dava ile ilgili döküm yapılarak, masraf olarak 5.800,00 TL, 2.000,00 TL bilirkişiden alınan bilgilendirme ücreti ve bakiye 8.000,00 TL vekalet ücretinin kaldığı belirtilerek bu ücretin ödenmesi istenmiş, parantez içerisinde kalan bakiye açıklanırken 10.000,00 TL olan rakamdan itiraz dilekçesi yazılmasının sonrasında 2.000,00 TL ödendiği açıklaması bulunmakta olup, mahkemece belirtilen mail yazışmasının değerlendirilmediği anlaşılmaktadır.

HMK’NUN 199. MADDESİNDE ”UYUŞMAZLIK KONUSU VAKIALARI İSPATA ELVERİŞLİ YAZILI VEYA BASILI METİN, SENET, ÇİZİM, PLAN, KROKİ, FOTOĞRAF, FİLM, GÖRÜNTÜ VEYA SES KAYDI GİBİ VERİLER İLE ELEKTRONİK ORTAMDAKİ VERİLER VE BUNLARA BENZER BİLGİ TAŞIYICILARI BU KANUNA GÖRE BELGEDİR.” YAZILIDIR. BU DÜZENLEME İLE MAİL YAZIŞMALARI DA BELGE OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.

O HALDE, MAHKEMECE MAİL YAZIŞMALARI VE DAVACI TARAFINDAN YAPILAN ÖDEMELER DEĞERLENDİRİLEREK DAVACININ BORÇLU OLUP OLMADIĞINA KARAR VERİLMESİ GEREKİRKEN EKSİK İNCELEME İLE YAZILI ŞEKİLDE DAVANIN REDDİNE KARAR VERİLMESİ USUL VE YASAYA AYKIRI OLUP, BOZMA NEDENİDİR.” alacak davası

YARGITAY 13. Hukuk Dairesi’nin  03.04.2014 Tarihli,   2014/5149 Esas ve  2014/10114 Karar sayılı kararı;

“Dosyanın incelenmesinde, davacıların Türkiye’de tatil yaparken tanıştıkları davalının araba satın almak için davacılardan 8000 Euro borç para istediği, bu konudaki talebini 6.10.2010 tarihli e-posta ve sms mesajı ile bildirdiği, davacıların, 5.2.2011 tarihli iki ayrı banka havalesi ile( havale ücretlerinin mahsubu ile) 7.780 Euro gönderdikleri, davalının borç ilişkisini kabul etmediği, mahkemece, davacılar tarafından davalıya teklif edilen yeminin edası suretiyle davanın reddine karar verildiği dosya kapsamından anlaşılmaktadır.

Eldeki dava 19.10.2011 tarihinde açılmış olup, bu tarih itibarıyla HMK yürürlüğe girmiştir. HMK’nun 199.maddesinde” Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.” ŞEKLİNDE DÜZENLEME İLE MAİL, TELEFON MESAJLARI DA BU MADDE KAPSAMINDA BELGE OLARAK KABUL EDİLMİŞTİR.  HMK’nun 2014/5149-10114 202.maddesi hükmünde” (1)Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir.(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.”şeklinde düzenleme yapılarak bu tür belgeler yazılı delil başlangıcı yapılarak tanık deliline başvurma imkanı getirilmiştir.

alacak davası whatsapp mesajı mesaj sosyal medya yazışması yazışmaları mail

***

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

GİZLİ ALINAN SES KAYDI veya GİZLİ ÇEKİLMİŞ VİDEO MAHKEMEDE DELİL OLUR MU? Buraya tıklayın.

VERİLEN BORCUN ÖDENMESİNİ İSTEMEYE İLİŞKİN İHTARNAME ÖRNEĞİ. Buraya tıklayın.

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Hukuki probleminizle alakalı detaylı bilgi ve başvuru için, İstanbul Bakırköy ‘de bulunan hukuk büromuz avukatına buraya tıklayarak ulaşın.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir