İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI 2025

YAZININ İÇERİĞİ: Adımı değiştirmek istiyorum, isim nasıl değiştirilir, mahkeme kararı olmadan isim değiştirme mümkün mü, isim değiştirme davası nasıl açılır, e-Devlet üzerinden isim değişikliği yapılabilir mi, isim değiştirme davası ne kadar sürer, İstanbul isim değiştirme avukatı ile çalışmak zorunlu mu, isim değişikliği sonrası yapılacak işlemler neler, 2025 yılı isim değiştirme davası mahkeme ücreti ne kadar ve isim değiştirme dava dilekçesi örneği var mı, İstanbul’da isim değiştirme davasına bakan avukatlar Anadolu yakası isim değiştirme avukatı Bakırköy isim değiştirme davası avukatı.
İSİM NASIL DEĞİŞTİRİLİR? 2025 GÜNCEL REHBER
Türk hukukunda, adın keyfi ve sürekli şekilde değiştirilmesi toplumsal düzeni zorlaştıracağından, adın sürekliliği ve değişmezliği ilkesi benimsenmiştir. Ancak adımı değiştirmek istiyorum diyenler, haklı sebeplerini ve kişilik haklarına ilişkin korunması gereken menfaatlerini ortaya koyarak dava açabilir. İsim değişikliği davası ortalama 5 ay sürer. Yeni ismin ne olacağına davacı karar verir. Hatta 1353 sayılı Kanun’a aykırı olmamak kaydıyla yabancı isim ve soyisim de alınabilir. Kimliğe Türkçe olmayan isim yazılması ile ilgili detaylı bilgiye buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.
İSİM DEĞİŞTİRME ŞARTLARI
Sadece keyfi isim değişikliği mümkün değildir.
İsim değiştirme, ismin yanına ikinci isim ekletme veya ikinci ismi silme yani isim sildirme işlemi ancak haklı sebep gösterildiğinde yapılabilir.
Bu işlemler için mutlaka isim değiştirme davası açılması zorunludur.
İsim değiştirme davası için haklı sebepler nelerdir?
Türk Hukuku’nda bir kişinin adını değiştirebilmesi için hâkimi ikna edebilecek haklı sebepleri olması gerekmektedir. Kanunda bu sebepler tek tek sayılmamış, her durum hâkim tarafından özel olarak değerlendirilir.
Yargıtay kararlarına göre isim değiştirme davası için kabul edilebilecek bazı haklı sebepler şunlardır:
İsmin kötü çağrışımlar içermesi
Aynı yerde yaşayan ve soyadı da aynı olan başka bir kişiyle isim benzerliği
İsmin telaffuzunun zor veya anlaşılmaz olması ya da hatırlama güçlüğü olması
Adın kötü, gülünç, küçük düşürücü anlamlar taşıması veya alay konusu olması
Kişinin çevresinde nüfus kaydındaki isim dışında bir isimle tanınıyor olması
Adın uzun olması
Ölen bir kardeşin ismini taşıması
Cinsiyet değiştirme operasyonu geçirmiş ya da geçirecek olması.
Kimler adını değiştirebilir?
Dava Açarak İsim Değiştirme: Her İstediğim İsmi Alabilir Miyim?
İsim değiştirme davası açarak istediğim her ismi alabilir miyim? sorusuna cevap arayanlar için, bilmeniz gereken bazı önemli kurallar vardır.
İSİM DEĞİŞTİRMEK İÇİN BAŞVURULACAK YER
İsim değiştirme nasıl yapılır?
İsim nasıl değiştirilir? İsim değiştirmek isteyen kişi, yerleşim yerinde bulunan Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurarak isim değişikliği davası açmalıdır. Bu husus, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 21.02.2018 tarihli, 2017/8-1919 E., 2018/318 K. sayılı kararı ile de sabittir. Buradaki yetki kuralı, kesin yetki olup itiraz olup olmadığına bakılmaksızın yargılamanın her aşamasında kendiliğinden dikkate alınır.
📍İsim değiştirmek isteyen kişinin, ikamet adresine göre yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurması gerekir. Örneğin, kişi Kadıköy’de yaşıyorsa dava İstanbul Anadolu Adliyesi ’nde; Bakırköy ’de ikamet ediyorsa Bakırköy Adliyesi’nde; Beşiktaş ya da Taksim de oturuyorsa İstanbul Çağlayan Adliyesi ’nde açılmalıdır. İstanbul gibi büyük şehirlerde adliye yoğunluğu ve usul işlemlerinin karmaşıklığı dikkate alındığında, sürecin sağlıklı ilerlemesi adına bir İstanbul isim değiştirme avukatı ile çalışmak oldukça faydalıdır. Özellikle İstanbul Anadolu yakası Kadıköy, İstanbul Avrupa yakası Bakırköy veya Beşiktaş gibi ilçelerde yerel tecrübeye sahip bir isim değişikliği avukatı desteği işlemlerin hatasız yürütülmesini sağlar.
İsim değiştirme davası kime karşı açılır?
İsim değiştirme davası, Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılır. (Dayanak: Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 36)
📌 Eski uygulamada ad değiştirme davalarına Cumhuriyet Savcısı da katılırdı. Ancak bu uygulama, 31.03.2011 tarihli ve 6217 sayılı Kanun’un 31. maddesi ile kaldırılmıştır.
İsim değiştirme davasında tanık – Şahit göstermek zorunlu mu?
İsmimi değiştirmek istiyorum diyen kişi, yalnızca haklı sebep ileri sürmekle yetinmemeli, bu sebebi ispat etmeye de çalışmalıdır. İspat araçları açısından herhangi bir sınırlama yoktur. Davacı, tanık dinletebilir ya da başka bir isimle tanındığını gösteren belge ve kayıtları mahkemeye sunabilir.
Değiştirilmek istenen isim, açıkça gülünç, örf ve adetlere aykırı bir nitelik taşımıyorsa, isim değişikliği davasında en az 2 tanık – şahit dinletilmesi tavsiye edilir. Zira Yargıtay’ın bazı durumlarda tek tanık ifadesi dahi yeterli görmediği kararları vardır. (Bkz: Yargıtay 18. HD, 11.03.2010 T., 2009/13381 E. ve 2010/3695 K.)
İsim değişikliği mahkeme kararından sonraki süreç otomatik mi işliyor?
İsim veya soyisim değişikliği kararı, mahkeme tarafından verilip kesinleştikten sonra, mahkeme yazı işleri müdürlükleri bu kararı 10 gün içinde ilgili il nüfus müdürlüğüne bildirmekle yükümlüdür.
İsim davasını kazandım, nüfusta ismim değişti mi? İsim değişikliği sonrası yapılacak işlemler; E-Devlet kayıtlarında yeni isim genellikle 1 hafta içinde görünmeye başlar. Bu düzeltmeden sonra T.C. kimlik kartı, ehliyet, pasaport gibi resmi belgelerin yenilenmesi için kişinin bizzat nüfus müdürlüğüne başvurması gerekir. Çoğu banka ise bu değişikliği otomatik olarak kendi kayıtlarına yansıtır.
Ancak diploma gibi üniversite kayıtları otomatik güncellenmez. 👉Diplomada isim değişikliği nasıl yapılır sorusunun cevabı için buraya tıklayın.
İsim değişikliği kararının Basın İlanı (Gazete İlanı) şartı kalktı mı?
Önceki uygulamalarda, isim veya soyisim değişikliği davasında mahkeme, bu değişikliği Basın İlan Kurumuna bildiriyor ve yerel gazetede ilan ettiriyordu. Ancak Anayasa Mahkemesinin 2023/34 Esas, 2024/60 Karar ve 22/02/2024 Tarihli kararıyla isim değişikliği kararının ilanına ilişkin kanun hükmü iptal edilmiştir.
İptal kararının gerekçeleri arasında, kişisel verilerin ilan yoluyla herkesin erişimine açılması, ilan sürecinin hukuki bir sonuç doğurmaması ve dava masraflarını artırması yer almaktadır.
İSİM DEĞİŞTİRİLMESİ KARARININ KALDIRILMASI DAVASI
İsim değiştirme davasının sonucuna kimler itiraz edebilir?
İsim değiştirme davasında istinaf ve itiraz birbirinden farklıdır. İstinaf, davanın tarafları olan talepte bulunan kişi ile Nüfus Müdürlüğü tarafından, kararın tebliğinden itibaren 2 hafta içinde başvurulabilen bir kanun yoludur.
İtiraz ise, Medeni Kanun’un 27. maddesi uyarınca, ad değişikliği nedeniyle zarar gören üçüncü kişilerin, kararı öğrendikleri tarihten itibaren 1 yıl içinde açabilecekleri “özadın değiştirilmesinin kaldırılması davası” açarak kullandıkları bir haktır. Bu dava, zarar gören kişinin yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesi’nde açılır; davalılar, adını değiştiren kişi ve ilgili Nüfus Müdürlüğü’dür.

DAVA AÇMADAN İSİM DEĞİŞTİRMEK (E- Devlet)
E-Devlet üzerinden veya Nüfus Müdürlüğünden isim değiştirmek mümkün mü?
Türk Medeni Kanunu’nun 39. maddesine göre, kişinin adı, yaşı, cinsiyeti ve yerleşim yeri gibi kişisel bilgileri ancak mahkeme kararıyla değiştirilebilir. Bu nedenle dava açmadan isim değiştirmek mümkün değildir.
Ancak 7039 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun geçici 8. maddesiyle, 19 Ekim 2017’den itibaren yazım hatası veya düzeltme işareti eksikliği gibi nedenlerle yapılan anlam değişikliği içermeyen isimler (örneğin Yasmin/Yasemin, Memet/Mehmet) için bir defaya mahsus olmak üzere, nüfus müdürlüğüne giderek isim değiştirme imkânı tanınmıştı. Bu uygulama, il veya ilçe idare kurulu kararıyla yürütülmüş ve süresi 6 Aralık 2022’de sona ermiştir.
Güncel uygulamada, E-Devlet üzerinden ya da sadece nüfus müdürlüğü ile isim değiştirmek mümkün değildir. Bu nedenle “İsim nasıl değiştirilir?” sorusunun cevabı, mahkeme yoluyla dava açmaktır.
2025 YILI İSİM DEĞİŞTİRME DAVASI ÜCRETİ
Her yıl mahkeme harçları ve tarifeleri, Adalet Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı tarafından güncellenmektedir. 2025 yılı için isim değiştirme davası mahkeme ücreti; harç ve tebligat masrafları dahil şekilde yaklaşık 4.000,00-TL‘dir.
Bu tutar yalnızca dava sürecinde yapılacak resmi işlemler için gereken zorunlu giderleri kapsar. Avukatla temsil edilmek istenirse, İstanbul’da veya Türkiye‘nin başka bir ilinde çalışan isim değiştirme avukatı ücreti ayrıca ödenir ve bu ücret, doğrudan çalışılacak avukattan öğrenilmelidir.
İsim değiştirme davası avukatsız açılabilir mi?
İsim avukatsız nasıl değiştirilir? Yalnızca isim değiştirme davası değil, Türk yargısında her türlü dava avukatsız açılabilir. Ancak isim değiştirme, kişinin varlığının söz konusu olduğu önemli bir dava olduğundan bu davalarda bir isim değiştirme avukatı yardımından faydalanmanız yararınıza olacaktır.
Bilhassa açılacak davanın doğru mahkemede açılması, dava dilekçesinde haklı nedenin varlığının mahkemeyi inandıracak ölçüde gerekçeli şekilde açıklanması, dava ile ilgili kanuni dayanakların ve emsal üst mahkeme kararlarının sunulması noktasında İstanbul isim değiştirme avukatı önemi büyüktür. Zira sayılan bu şartlar yerine getirilmediğinde mahkeme tarafından talebiniz reddedilebilecektir. Bu durum manevi ve maddi anlamda daha büyük zarara sebep olacaktır.
İsim değiştirme davası avukatı ücreti İstanbul
İsim değişikliğinde avukat seçimi nasıl olmalı? İsim değiştirme davasına (ad değişikliği davası) bakan herhangi bir avukat süreci yürütebilir. İstanbul’da isim değiştirme davası avukatı unvanı resmi olmasa da, halk arasında bu şekilde anılmaktadır. “Adımı değiştirmek istiyorum” diyen ve İstanbul’da ikamet eden kişiler için İstanbul isim değiştirme davası avukatı ile çalışmak büyük kolaylık sağlar.
İstanbul; Bağcılar, Bakırköy, Bahçelievler, Esenler, Güngören, Zeytinburnu, Beylikdüzü, Büyükçekmece, Esenyurt, Avcılar, Başakşehir, Küçükçekmece, Ataşehir, Kadıköy, Kartal, Maltepe, Pendik, Sancaktepe, Tuzla, Ümraniye ve Üsküdar gibi büyük semtlere ayrılmıştır. Ancak İstanbul’da isim değiştirme davasına bakan avukat, bu ilçelerin tamamında yetkilidir, ad değişikliği davası açabilir. Günümüzde telefon, WhatsApp, mail, Zoom, Skype gibi iletişim araçları yaygın kullanıldığından, avukatın ofisinin İstanbul’daki hangi ilçede olduğu önemli değildir.
İstanbul İsim değiştirme avukatı ücreti nedir? İstanbul’daki isim değiştirme davası avukat ücreti Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi’nde belirtilen alt sınırların altında olmamak kaydıyla farklılık gösterebilir. Bu nedenle isim değiştirme avukatı ücreti hakkında bilgi almak için, çalışmayı düşündüğünüz avukatla doğrudan iletişime geçmeniz önerilir.
İsim ve soy isim değiştirme davası, ancak kişinin kendisi veya özel yetkili vekaletname verdiği avukat tarafından açılabilir. Hatta avukat tarafından açılan isim değiştirme davası duruşmasına davacının katılma zorunluluğu dahi yoktur. Bu sebeple bilhassa yurt dışında yasıyorum Türkiyede isim değişikliği yapmak istiyorum diyenlerin muhakkak Türkiye’de bir avukatla çalışması tavsiye edilir.
İsim Değiştirme Dava Dilekçesi Örneği – Nelere Dikkat Edilmeli?
İsim değiştirme dilekçesi, adını veya soyadını değiştirmek isteyen bireylerin mahkemeye sunduğu en önemli belgedir. Bu sebeple İsim değiştirme dilekçesi ya da İsim değiştirme davası dilekçe örneği arayışında olan kişiler için bazı önemli uyarıları paylaşmak gerekir. Açılacak davanın doğru mahkemede açılması, dava dilekçesinde gösterilecek olan isim değiştirmek için gerekli haklı nedenin herkes için farklılık arz etmesi, buna bağlı olarak kişiye özgü haklı nedenin varlığının mahkemeyi inandıracak ölçüde gerekçeli şekilde açıklanması, dava ile ilgili kanuni dayanakların ve emsal üst mahkeme kararlarının kişiye özgü haklı nedenine göre değişiklik göstermesi gibi sebeplerle Google üzerinden bulunan genel geçer bir isim değiştirme davası dilekçe örneği dava açmak sizin zararına olabilir.
İsim değiştirme dilekçesi yazarken dikkat edilmesi gerekenler:
Davacının iddiasına dayanak olan tüm vakıalar, sıra numarasıyla ve açık bir şekilde özetlenmelidir.
Her bir vakıanın hangi delillerle ispat edileceği belirtilmelidir.
Dava konusu açık bir dille ifade edilmeli, talep sonucu net bir şekilde yazılmalıdır.
Dayanılan hukuki sebepler belirtilmelidir (örneğin Türk Medeni Kanunu m.27).
Mahkeme tespiti doğru yapılmalıdır. Yanlış mahkemeye başvuru hâlinde, yetkisizlik veya görevsizlik kararı verilebilir. Bu da davanın uzamasına hatta düşmesine yol açabilir.
İsim değişikliğine neden olan haklı gerekçe, Yargıtay kararları ışığında açık ve somut bir şekilde dilekçede açıklanmalıdır.
Varsa tanıklar, dilekçede isim ve adresleriyle birlikte gösterilmelidir.
Eğer dava sürecinde bir avukatla temsil edilme imkânınız yoksa bile, en azından isim değiştirme dava dilekçesi hazırlanmasında bir isim değiştirme davası avukatından destek almanız tavsiye edilir. İnternette bulunan genel isim değiştirme dava dilekçesi örnekleri yerine, sadece size özel hazırlanmış, gerekçeleriyle güçlü bir dava dilekçesi ile dava açmak gibi sürecin başında yapılacak küçük bir yatırım sayesinde ileride doğabilecek ciddi hukuki sorunların önüne geçmenizi sağlayacaktır.
İsim değiştirme davalarında özel yetkili vekaletname
İsim değişikliği, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir haktır. Bu nedenle genel vekâletnameyle açılamaz; vekâletnamede “nüfus kaydının düzeltilmesi” ve “isim-soyisim değişikliği” ifadeleri yer almalı, özel yetki içermelidir.
Ancak genel vekâletnameyle açılan dava hemen reddedilmez. Mahkeme, özel yetkili vekâletname sunulması için süre verir. Bu süre içinde özel yetkili vekaletname sunulamazsa, davacı asil dilekçeyle ya da duruşma sırasında, avukatının yaptığı işlemleri onayladığını bildirirse davaya devam edilir. (Kaynak: Yargıtay 18 HD. 17.3.2003 T., 2003/476 E., 2003/1884 K. ve Yargıtay 18 HD. 5.10.2006 T., 2006/6467 E., 2006/7395 K.)

SIKLIKLA SORULAN SORULAR
18 yaşından küçükler isim değiştirme davası açabilir mi?
18 yasından küçük bireyler için de isim değiştirme hakkı mevcuttur. Ancak 18 yaşından küçüklerin yani çocukların isim değiştirme davası ancak anne ve baba birlikte izniyle ve onların da davaya taraf olarak eklenmesiyle açabilir.
Yargıtay, Anne baba boşanmış yahut ayrı dahi olsalar çocuğun isim soy isim değiştirme hakkını ancak birlikte kullanabileceklerine hükmetmiştir. Çünkü çocuğun adının verilmesi velayete değil, nesep ilişkisine bağlı bir haktır. Konu hakkında detaylı bilgi, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda açıklanmıştır.
Son olarak belirtmek gerekir ki çocuğun adının değişmesi makul süre içinde talep edilmelidir. (Yargıtay 18 HD., 03/05/2012, E. 2012/3397, K. 2012/4999)
Yeni doğmuş bebeğin adı değiştirilebilir mi?
Yeni doğmuş bebeğin adı değiştirilebilir mi, 18 yaş altı isim değiştirme, bebeklerin ismini değiştirme Google da en çok aratılan soruların başında gelmektedir. Yeni doğan bebeğin ismini değiştirme işlemi tahmin edildiğinin aksine uygulamada sıklıkla görülür. Yeni doğan bebeğimin adını değiştirmek istiyorum diyenlerin bu durumu genellikle; nüfus memurunun yazım hatası, verilen ismin çeşitli sebeplerle beğenilmemesi, ismi verdikten sonra pişman olmak ya da ebeveynlerden birinin diğerinin haberi olmaksızın yeni doğmuş bebeğin adını nüfusta farklı kaydettirmesi gibi nedenlerle yaşanmaktadır.
Yeni doğmuş bebeğin ismini değiştirme ancak haklı nedenlerin varlığı halinde mahkemelerde dava açmak yoluyla mümkündür. Bebeğin adının değiştirilmesi hakkı anne ve babasına aittir. Aşağıda örnek olması adına, henüz 1 aylık bebeğin ismini değiştirme imkanın olduğuna ilişkin emsal üst mahkeme kararına yer verilmiştir:
“…Davacılar duruşmada alınan beyanlarında ve dava dilekçesinde, müşterek çocuğun isminin bir hata sonucunda, yanlışlıkla ‘İkra’ yerine ‘İgra’ olarak nüfusa kayıt edildiği iddiasıyla adının düzeltilmesini istemiş olup; 01.08.2008 tarihinde nüfusa kaydedilen dava konusu küçüğün 25.07.2008 günü doğduğu ve 22.08.2008 dava tarihi itibariyle henüz bir ayını doldurmadığı; nüfusta tescil edilmiş şekliyle ‘İgra’ sözcüğünün sözlük anlamı bulunmayıp, tam aksine yazım şekli itibariyle ona benzeyen ‘İkra’ sözcüğünün sözlük anlamının bulunduğu sabittir.
4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinin birinci fıkrasında, “Adın değiştirilmesi, ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebilir.” Hükmü yer almaktadır. Görülmekte olan davada, az yukarıda açıklanan maddi ve yasal olgular dikkate alındığında; dava konusu çocuğun isminin ‘İkra’ yerine ‘İgra’ olarak yazılmış olmasının, yazım işlemi sırasında yapılan bir harf hatasından kaynaklandığı ve böylece ismin düzeltilmesi için Türk Medeni Kanunu’nun 27. maddesinde öngörülen “haklı neden” koşulunun somut olayın özelliği itibariyle gerçekleştiği,isminin düzeltilmesi istenen küçüğün dava tarihi itibariyle henüz bir ayını dahi doldurmadığı dolayısıyla başkaca delil ibrazı ve tanık dinlenilmesine yer olmadığının kabulü gerekir…” Yargıtay HGK., 2009/442 E., K. 2009/465 K., 04.11.2009 T.
📌 Bu aşamada önemle belirtmek gerekir ki, anne baba ister evli ister boşanmış olsun, ebeveynlerden biri diğerinin onayı olmadan bebeğin ismini —daha doğru bir ifadeyle, 18 yaşından küçük çocuğun adını— değiştirme davası açamaz. Konuya ilişkin detaylı bilgi için lütfen buraya tıklayın.
Evlat edinilen çocuğun adı değiştirilebilir mi?
Evlatlık alınan çocuğun adı değiştirilebilir mi? Evlatlık alınan çocuğun adı değiştirilebilir. Türk Medeni Kanunu’nun 314. maddesine göre evlat edinen, çocuğa yeni ad verebilir. Ancak çocuğun önceden bir adı olduğundan, TMK 27. madde gereğince mahkeme kararıyla isim değişikliği yapılır. Çocuk 6 yaşından büyükse, mahkeme çocuğun görüşünü de alır.
Din değiştiren kişi, adını da değiştirebilir mi?
Din değiştiren kişi adını da değiştirebilir mi? Din değişikliği isim değiştirme. Din değiştiren isim de değiştirebilir mi? Evet, din değiştiren kişi adını da değiştirebilir. Kişinin yeni dini ve kültürel kimliğini yansıttığına inandığı ismi kullanmak istemesi, isim değişikliği için haklı neden sayılır. Aşağıda, bu duruma ilişkin emsal bir üst mahkeme kararına yer verilmiştir.
“… Davacı dava dilekçesinde, Budizm’i kabul ettiğini ve nüfus kaydına da “Budist” olarak işlettiğini belirterek, “Haluk A.” olan ad ve soyadının dini inancına uygun düşen “Padmapani Paramabindu” olarak değiştirilmesini istemiş; mahkemece, davanın kabulü ile davacının ad ve soyadının istem gibi değiştirilmesine karar verilmiştir. Dosyada toplanan bilgi ve belgelere, gerektirici yasal nedenlere ve özellikle 4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 27’nci ve Nüfus Yasasının 46/3. maddeleri çerçevesinde kanıtların değerlendirilmesinde bir isabetsizlik bulunmamasına göre, davacının öz adının değiştirilmesine ilişkin karar bakımından ileri sürülen temyiz itirazları yerinde değildir…” Yargıtay 18. HD. 2005/791 E.,2005/738 K., 14.2.2005 T. (Bir başka karar için bkz. Yargıtay 18. HD. 2008/4134 E., 2008/5955 K.,15.05.2008 T.)
Türk vatandaşlığına geçen kişi adını değiştirebilir mi?
Öncelikle belirtmek gerekir ki, Türk vatandaşlığı alan kişinin içerik olarak Türkçe ad ve soyadı alması zorunlu değildir. (Yargıtay 18. HD. 1996/2181E. 1996/2777 K. 19.3.1996 T.; 18.HD.1993/24059E. 1994/2747 K. 19.03.1996 T.) Ancak 1353 sayılı kanun hükümleri gereği kişilerin yabancı isimleri Türkçe okunduğu şekilde nüfus kütüğüne kaydedilir. Örn: “Wendy Phyllis” yerine “Vendi Filiz” yazılması gibi. (Yargıtay 18.HD.2006/1153 E. .2006/1822 K. 07.03.2006 T.)
Peki Türk vatandaşı olanların isim değiştirmesi mümkün mü? Yabancılar Türkiye’de isim değiştirebilir mi? Türk vatandaşlığına geçen biri Türkçe isim alabilir mi? Türk vatandaşı olan biri ismini nasıl değiştirebilir? Türkçe isim almak için ne yapmalıyım? Sonradan Türk vatandaşlığı alanların isim değiştirmesi nasıl olur?
Uyruk değiştirmek yani yabancı birinin Türk vatandaşlığına geçmesi adın değiştirilmesi için haklı sebeptir. Türk vatandaşlığına geçişte yeni bir ad seçme imkânı tanınsa da bazı kişiler ilk etapta kendi adlarını korumayı tercih eder. Ancak zamanla kendini daha iyi ifade edebilmek adına Türkçe bir ad almak istemesi, mahkemeye başvurarak isim değişikliği yapması için yeterlidir.
Peki, Türk vatandaşlığına geçerken Türkçe isim alan biri, daha sonra eski adına dönebilir mi? Evet, bu da mümkündür. (Yargıtay 18 HD, 20/09/2011, E.2011/7449, K.2011/9051, Yargıtay 18 HD, 26/06/2012, 2012/6324 E., 2012/8146 K.) Aşağıda örnek olması adına, Türk vatandaşı olduktan sonra adını değiştiren ama sonra eski ismine dönmek isteyen kişinin talebinin haklı olduğuna ilişkin emsal üst mahkeme kararına yer verilmiştir:
“…Davacı, dava dilekçesinde Romanya vatandaşı iken … ile evlenerek Türk vatandaşlığına geçtiğini ve ismini … olarak değiştirdiğini, evli ve çocukları olduğunu, ülkesine gidiş gelişlerde sınır kapılarında ve havaalanlarında sorunlar yaşadığını ve mağdur olduğunu, isminin önceki ismi olan Mariana Victoria olarak değiştirilmesini istemiş, mahkemece davanın reddine karar verilmiştir. Dosya içerisindeki bilgi ve belgelerin incelenmesinde, davacının sunduğu (onaysız) pasaport suretine göre Romanya vatandaşı ve önceki isminin Mariana Victoria olduğu görülmektedir….
Somut olayda; mahkemece haklı nedenlerin var olup olmadığı saptanmadan, yetersiz araştırma ve eksik inceleme sonucu davanın reddine karar verilmiş olması doğru görülmemiştir...” Yargıtay 18. HD.2014/16259 E., 2015/4285 K., 24.03.2015 T.
Sabıkası olan kişi, adını değiştirebilir mi?
Evet, sabıkalı bir kişi de haklı neden bulunduğu takdirde mahkeme kararıyla ismini değiştirebilir. Sadece sabıka kaydı varlığı, isim değişikliğine engel değildir. Zira isim değişikliği, kişinin kimlik numarası gibi kişisel bilgilerini etkilemez. Ancak uygulamada mahkemelerin, isim değiştirme davalarında başvurucunun sabıka kaydını da incelediği görülmektedir. Aşağıda, sabıkası olan kişilerin de isim değiştirebileceğine dair emsal Yargıtay kararına yer verilmiştir.
“…Davacı dava dilekçesinde … olan isminin … olarak düzeltilmesini istemiş; mahkemece, davacının hırsızlık suçundan altı kaydının olduğu, herhangi bir arama durumunda adının değiştirilmesinin karışıklıklara yol açacağı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir. TMK’nın 27. maddesinde; adın değiştirilmesinin ancak haklı sebeplere dayanılarak hakimden istenebileceği, adın değiştirildiğinin nüfus siciline kayıt ve ilan olunacağı, ad değişmekle kişisel durumun değişmeyeceği bu değişiklikten zarar görenin bunu öğrendiği günden başlayarak bir yıl içinde değiştirme kararının kaldırılmasını dava edebileceği hükme bağlandığından davacının adını değiştirme talebinin haklı nedene dayandığı, sabıkasının olmasının tek başına davanın reddi gerekçesi olmayacağı ve mahkemece, değişiklik kararı kesinleştiğinde ilgili yerlere bildirileceğinden karışıklık çıkmayacağı ve ayrıca tanık beyanı dikkate alındığında davanın kabulüne karar verilmesi yerine uygun bulunmayan gerekçeyle reddi doğru görülmemiştir….” Yargıtay 8. HD. 2017/7280 E., 2018/2786 K. 27.02.2018 T.
Adını Mahkeme Kararıyla Değiştirenler Tekrar Değişiklik Yapabilir mi?
Gerekli şartlar mevcutsa evet tekrar isim değişikliği davası açılabilir.
Daha önceki dava dosyasının mahkemeye sunulması faydalı olacaktır.
İlk değişiklikten sonra gelişen yeni olaylar ve sosyal çevredeki etkiler net bir şekilde anlatılmalıdır.
İkinci dava dilekçesi, önceki değişikliğin neden yetersiz kaldığını ikna edici biçimde açıklamalıdır.
Haklı nedenin mahkemeye delil ve emsal kararlarla birlikte sunulması büyük önem taşır.
Eğer Adımı Bir Kez Değiştirdim, Yeniden Değiştirebilir miyim? diyorsanız👉 Bu konuda kapsamlı ve detaylı yazımıza ulaşmak için buraya tıklayın.
HIZLI İLETİŞİM
HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.
İstanbul Bağcılar Bakırköy Bahçelievler Esenler Güngören Zeytinburnu Beylikdüzü Büyükçekmece Esenyurt Avcılar Başakşehir Küçükçekmece Ataşehir Kadıköy Kartal Maltepe Pendik Sancaktepe Tuzla Ümraniye Üsküdar Kadıköy isim değiştirme davası avukatı Bakırköy isim değiştirme avukatı taksim İstanbul isim değiştirme davası avukatı
İsim değiştirme davalarında 2 tanık olmalı deniliyor. O tanıklar aileden biri olabilir mi? Annemiz, kardeşimiz vs. Yoksa akraba falan mı olmak zorunda?
Merhaba, Hukuk Muhakemesi Kanunu’na göre kural olarak herkes tanık olabilir. Tanık olarak kimi göstereceğiniz konusunda özgürsünüz.
Merhaba, bebeğim 6 aylık. Eşim benim haberim olmadan kimlik çıkarmış ve kendi istediği ismi kayıtlara geçirmiş. Bebeklerin adı da mahkeme ile mi değişir? Bebeğimin adını değiştirmek için illa dava mı açmam lazım başka yolu yok mu?
Merhaba, 18 yaşından küçük çocukların isim değişikliği ancak anne ve babanın birlikte izniyle, mahkeme kararıyla mümkündür. Bu nedenle bebeklerin adını değiştirmek için mutlaka isim değiştirme davası açılması gerekir, başka bir yol yoktur. Ayrıca, dava dilekçenizin güçlü olması ve uygun emsal mahkeme kararlarının dava dosyasına eklenmesi için mutlaka bir avukatla çalışmanızı öneririm.