YAŞ BÜYÜTME DAVASI / YAŞ KÜÇÜLTME DAVASI
YAZININ İÇERİĞİ: Yaş değiştirme davası nasıl açılır? Yaşımı büyütmek istiyorum. Yaşımı küçültmek istiyorum. Kimlik yaşı kaç kere değiştirilebilir? Dava açmadan kimlik yaşı değiştirilebilir mi? Yaşımı değiştirmek istiyorum. Yaş değiştirme davası dilekçe örneği.
YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI
Yaş değiştirme davası, gerçek kişilerin asıl doğum tarihlerinin nüfus kayıtlarına yanlış kaydettirilmesinden kaynaklanan düzeltme talepli davalardır. Yani kişinin nüfus cüzdanında görünen yaşı gerçeği yansıtmadığı durumlarda bu davayı açma hakkı vardır.
Ülkemizde doğan çocuğun nüfusa geç kaydettirilmesi ya da ölen birinin kimliği üzerinden nüfusa tescil ettirilmesi görülen durumlardandır. Nüfusa geç ya da erken kaydettirilen kişiler, evlilik, askerlik, bedelli askerlik, eğitim, bazı sınavlara girebilmek, seçimlerde aday olmak ya da oy kullanabilmek, evlat edinme ya da evlatlık olabilmek, emeklilik ya da ceza davalarında yaşı kimlikte büyük olduğundan dolayı ceza indiriminden yararlanamama gibi gerekçelerle yaş değiştirme davası açmak istemektedirler.
Tam bu noktada belirtmek gerekir ki, Kişinin yaşı, kişisel durum sayılır ve TMK m.39; “Mahkeme kararı olmadıkça kişisel durum sicilinin hiçbir kaydında düzeltme yapılamaz” hükmü gereği yaş değiştirme davası açılmadan kimlik yaşı değiştirilemez.
Bu noktada önemle belirtmek gerekir ki, ölen kardeşin nüfus cüzdanını kullandığı iddiasıyla açılan yaş değiştirme davaları, talebin adli değil idari nitelikte olduğu gerekçesiyle reddolmaktadır.
YAŞ BÜYÜTME DAVASI – YAŞ KÜÇÜLTME DAVASI
Yaş büyütme davası ve Yaş küçültme davası neticede bir yaş düzeltme davası olmakla ikisi için de uygulanacak hukuki yol ve prosedür aynıdır. Peki, yaş düzeltme davasında mahkeme hangi hususları inceler?
İlk olarak, yaş düzeltme davası için kişinin haklı bir nedeni olmalıdır. Bu haklı neden dava dilekçesinde açıkça belirtilmelidir. Ayrıca mahkeme, yaş düzeltme davası hakkında karar verirken aşağıdaki hususları da inceler:
1.Sağlık Kurulu raporu:
Adli Tıp Kurumu tarafından mahkemenin istemi üstüne kişinin kemik yaşının tespiti gerçekleştirilebilir. Ancak kemik yaşının tespiti en fazla 25 yaşına kadar yapılabildiği unutulmamalıdır.
Yaş düzeltilmesi davasında yıl değil de sadece ay ve günün düzeltilmesi talep edilmişse bu halde mahkemece sağlık raporu alınması gerek yoktur ve tanık beyanları yeterli kabul edilir.
2.Diğer kardeşlerin doğum tarihi:
Kişi yaşını değiştirmek istiyorsa, beyan edilen yaşta bir kardeş mevcut bulunmamalıdır. Hatta kardeşler arasında en az (erken doğum olsa bile) 180 günlük bir sürenin bulunması gerekir. Yani yaşın değişmesi durumunda kişinin kardeşleri ile arasındaki büyüklük küçüklük silsilesi bozulmamalıdır. Özetle yaşını değiştirmek isteyen kişinin istediği yaşta kardeşi var ise, bu takdirde yaşının küçültülmesi mümkün değildir.
Eğer diğer kardeşin de doğum tarihinin gerçek olmadığı iddiası varsa bu halde onun da yaş değiştirme davası açması gerekecektir. Bu dayı iki kardeş birlikte de açabilir.
3.Nüfusa yazım tarihi:
Yaşımı değiştirmek istiyorum diyen kişinin tescil engeli olmamalıdır. Yani yaşımı değiştirmek istiyorum diyen kişi nüfusa tescil tarihinden daha sonraki bir günden doğduğundan bahisle yaşının küçültülmesini isteyemeyecektir. Zira nüfusa yazım gününde o kişi doğmuş sayılır ve o gün var olan kişinin sonradan doğduğu ileri sürülemez.
Örneğin kişinin doğum tarihi 01.01.1995, tescil tarihi 15.02.1998 gibi olursa, bu tescil tarihine kadar küçülebilir. Bir başka örnek olarak da örneğin nüfus tescil tarihi 30.12.1989 olan kişi doğum tarihinin 05.07.1990 olarak düzeltilmesini isteyemez. Çünkü kişi, henüz doğmadığı bir tarihte nüfusa kaydettirildiği iddiasında bulunamaz. Görüldüğü üzere yaşını düzeltmek isteyen kişinin belirttiği doğum tarihinin, tescil tarihinden önce olması gerekir.
4.Kişinin dış görünüşü:
Kişinin dış görünüşü, beyan ettiği yaşa uygun olmalıdır.
5.Okul kayıt evrakları ve Tanıklar:
Önemle belirtmek gerekir ki, yaş değiştirmek adına tanık harici başkaca delilleriniz yoksa mahkeme sadece tanık beyanlarına itibar ederek yaş değiştirme kararı vermeyecektir.
6.Kişinin doğumunun hastane gibi resmi bir kurumda gerçekleşmiş olup olmadığı:
Kişi hastanede veya doğum evinde doğmuş olmamalıdır. Zira ilgili kurum kayıtları kesindir.
7.Yaş değiştirmek isteyen kişi ile annesi arasında yaş farkının uygun olup olmadığı:
Yaşını düzeltmek isteyen kişinin belirttiği doğum tarihinde annesinin doğum yapabileceği bir yaşta olması gerekir. Hatta mahkeme kadın doğum uzmanından alacağı rapor ile annenin belirtilen yaşta doğum yapıp yapamayacağını belirlemelidir.
8. Yaş değiştirmek isteyen kişinin anne ve babasının evlilik, boşanma ya da ölüm tarihleri:
Çocuğun evlenme tarihinden itibaren 180 günden daha az bir sürede doğduğu kabul edilemeyeceğinden bu yöndeki talepler reddolunacaktır. Ancak ana ve baba evlilik öncesi karı koca gibi yaşadıkları iddiası varsa bu iddia tanık beyanları ile ispatlanmalıdır.
Yaşının düzeltilmesi istenenin ana babası boşanmışlarsa şayet bu halde yaş küçültme davası için boşanma tarihi de önemlidir. Çünkü boşanma tarihinden yalnızca 300 gün sonrasına kadar yaş küçültülebilecektir.
Yaşını düzeltmek isteyen kişinin annesi ölmüşse, annenin ölüm günü baz alınarak sanki ölümden sonra doğmuş gibi bir iddia ileri sürülemeyecektir. Çünkü anne öldükten sonra doğum yapamaz, doğum anı en geç anne doğum sırasında ölmüş gibi göz önüne alınır.
Yaşını düzeltmek isteyen kişinin babası ölmüşse, en fazla babanın ölüm tarihinden 300 gün sonrasına kadar bir aralıkta yaş düzeltmesi yapılabilir 300 gün sonra doğum olduğuna ilişkin iddialar davada dinlenmeyecektir.
KİMLİKTE YAŞ BÜYÜTME – KİMLİKTE YAŞ KÜÇÜLTME
Kimlikteki yaşımı büyütmek istiyorum ya da kimlikteki yaşımı küçültmek istiyorum diyen kişi yaş büyütme ya da yaş küçültme davaları açmalıdır. Yaş düzeltme davasını kimler açabilir?
- Yaş büyütme davası ve yaş küçültme davası, kişi tarafından bizzat ya da vekâletnamesinde özel yetki bulunan bir yaş değiştirme avukatı vasıtasıyla açabilir.
- Yaş değiştirmek isteyen kişi henüz reşit değilse, söz konusu davayı velisi (anne veya baba) ya da vesayet altında ise vasisi açabilir.
- Bazı durumlarda Cumhuriyet savcısının davaname yoluyla yaş değiştirme davası açma hakkı da vardır.
Yaş düzeltme davasını kime karşı açacağız? Nüfus kayıtları, nüfus müdürlüğü tarafından tutulduğu için yaş değiştirme davası yaşını değiştirmek istiyorum diyen davacının yerleşim yeri Nüfus Müdürlüğü’ne karşı açılır.
Yaşın düzeltilmesi davası herhangi bir zamanaşımı ve hak düşürücü süreye bağlı değildir. (Genel nüfus yazım ile nüfus kaydı yapılanlar hariç)
YAŞ DÜZELTME DAVASI NASIL AÇILIR?
Yaş büyütme davası ve yaş küçültme davasının hangi mahkemede görüleceği hususu ise nettir; yaş düzeltme davası görevli ve yetkili mahkeme davacının yerleşim yerindeki Asliye Hukuk Mahkemesidir.
Yaş değiştirme davası, yaşımı değiştirmek istiyorum diyen kişinin yerleşim yeri Asliye Hukuk Mahkemesine hitaben yazılacak bir dava dilekçesi ile bu dilekçe ekine eklenen delillerin ilgili adliyenin tevzi bürosuna sunulması ve dava harç ile masraflarının yatırılmasıyla birlikte açılmaktadır.
CMK madde 218’e göre ceza yargılaması bakımından sanık veya mağdur olan kişinin gerçek yaşlarının tespit edilmesi gerekiyorsa yaş tespitine ilişkin kararı nüfus müdürü ya da nüfus temsilcisini mahkemeye çağırmak suretiyle kovuşturmayı yürüten Asliye ceza mahkemesi ya da Ağır Ceza Mahkemesi verecektir.
Avukat olmadan yaş değiştirme davası açmak isteyen kişilerin yanlış kurum ve kişilere karşı dava açtığı sık karşılaşılan bir durumdur. Yanlış kişiye karşı dava açılması halinde mahkeme davayı reddedecek ve doğru kişiye karşı yeniden dava açılması gerekecektir. Maddi açıdan ve zaman açısından zarara uğramamak için yaş büyütme davası ile ilgilenen avukat ile çalışmanız tavsiye olunur.
YAŞ DEĞİŞTİRME DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Birçok konuda olduğu gibi, yaş değiştirme davası dilekçe örneği de internette bolca mevcuttur. Ancak belirtilmelidir ki, yanlış iliklenen düğme örneği gibi, yargılamayı başlatan ilk işlem olan dava dilekçesinin özensiz, eksik ve yanlış hazırlanması, yargılamanın devamının yanlış yürütülebileceği sonucunu doğuracaktır.
Dava dilekçesi davanın stratejisinin çizildiği en önemli aşamadır. Bu sebeple internet ortamında bulunan ancak güncelliği kalmamış ve hukuk tekniğinden son derece uzak bu dilekçeler ile açtığınız davaların olumsuz sonuçlanması kaçınılmaz olacaktır.
SIKLIKLA SORULAN SORULAR
Yaş değiştirme davası ne kadar sürer?
Ortalama olarak bu davalar 4-6 ay süren bu davalar, mahkemelerin yoğunluğu ya da yaşımı değiştirmek itiyorum diyen kişinin kemik yaşı tespiti için adli tıp kurumuna sevki durumunda daha da uzayabilecektir.
Kimlik yaşı kaç kere değiştirilebilir?
Nüfus Hizmetleri Kanunu madde 36’da “aynı konuya ilişkin olarak nüfus kaydının düzeltilmesi davası ancak bir kere açılabilir” şeklinde hüküm yer alsa da bu hüküm Anayasa Mahkemesinin 30.03.2012 tarihli, 2011/34 Esas ve 2012/48 Karar numaralı kararıyla iptal edilmiştir. Böylelikle kişi, haklı sebebi olduğu takdirde kimlik yaşını değiştirmek için birden fazla kez mahkemeye başvurabilecektir.
Yaş değiştirme davası avukatı / yaş büyütme davası avukatı / yaş küçültme davası avukatı ücreti nedir?
Öncelikle belirtmeliyiz ki, her ne kadar bu dava ile ilgilenen avukatlar halk arasında yaş değiştirme avukatı yaş büyütme avukatı kimlik davalarına bakan avukatlar şeklinde anılsa da, böyle bir unvan avukatlık mesleği içerisinde bulunmamaktadır. Bu davalarla ilgilenen avukatların, avukatlık ücretleri değişmekte olup, bilgi için görüşme sağlamanız gerekmektedir.
Yaş değiştirmenin askerliğe etkisi nedir?
Öncelikle belirtmek gerekir ki Askerlik Kanunu madde 2’ye göre her erkeğin nüfus kayıtlarında yazılı olan yaşına göre olup 20 ile 40 yaşları arasındadır. Yaş değişikliği yapmanın askerliğe etkise ise Askerlik Kanunu 81. Maddede ele alınmış ve kişinin yaş değişikliğini askerlik çağına girdikten önce mi yoksa sonra mı yapıldığına göre iki farklı durum ön görülmüştür. Buna göre;
Askerlik çağına girmeden önce yaş büyütülmesi halinde, mahkeme kararı ile değişen yaşa göre işlem yapılacaktır.
Askerlik çağına girdikten sonra, yani 20 yaşından gün alındıktan sonra mahkemece kimlik yaşı değiştiyse şayet bu yaş değişikliği askerlik veya bedelli askerlik işlemlerinde dikkate alınmayacaktır. Bu durumun istisnası ise yaş değiştirme kararının resmi hastane doğum kayıtlarına dayanmasıdır.
Görülen o ki yaş ile ilgili bir düzeltme yapılacaksa, bu değişikliğin askerlik çağından önce yapılması en sağlıklı yoldur.
Mahkeme kararı ile yaş büyütülerek evlenilebilir mi?
Kanunda evlilik yaşı 18’dir. 17 yaşındaki biri ise, anne ve babasının izni ile evlenilebilir. 16 yaşında evlenebilmek için ise ancak Aile mahkemesinde evlenmeye izin dava açılması akabinde hakim kararı ile mümkündür. Yani 16 yaşındaki bir kişi yaşını büyüterek evlenemez.
Doğum tarihi sadece yıl olarak belirtilen ancak ay ve gün belirtilmeyen kişilerin yaşı nasıl belirlenir?
Nüfus Hizmetleri Kanunu’nun Maddî Hatalar ve Nüfus Kaydının İptali başlıklı 2. Bölümünün 39. maddesinde “…Doğum tarihlerinde doğum yılı yazılıp, doğum ayı ve günü yazılmamış olanların yaşlarının hesaplanmasında doğduğu yılın Temmuz ayının birinci günü, ayı yazılıp da günü belli olmayanlar için de o ayın birinci günü başlangıç olarak alınır.”demek suretiyle doğum tarihi sadece yıl olarak belirtilen ancak ay ve gün belirtilmeyen kişilerin yaşının nasıl belirleneceği açıklanmıştır.
HIZLI İLETİŞİM
HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.
Bayanlar ve Baylar
Türkiye’deki doğum tarihimi 3 yıl düzeltmek istiyorum. İstanbul’da doğdum ve şu anda Almanya’da yaşıyorum.
Bu doğum tarihi düzeltmesi için bana teklifte bulunabilir misiniz, ne gibi maliyetler beklemeliyim?
Saygılarımla
Yorgi Göktaş
Merhabalar, hukuki probleminizin çözümüne ilişkin teklif almak adına Whatsapp iletişim hattımızdan bizlere ulaşmanızı tavsiye ederiz.