NÜFUS KAYDI İPTALİ DAVASI
YAZININ İÇERİĞİ: Nüfus kaydı iptali davası nedir? Hangi konular nüfus kaydı iptali davasına konu olur? Nüfus kaydının düzeltilmesi davası dilekçe örneği. Nüfus kaydının düzeltilmesi davasında zamanaşımı var mıdır? Hangi mahkemede nasıl açılır? Mükerrer kayıt. Kimlikteki bilgilerin değiştirilmesi. Nüfus kayıtlarındaki hataların düzeltilmesi İstanbul nüfus davalarına bakan hukuk büroları iletişim.
NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI
Nüfus kaydı iptali davası, nüfus kayıtlarının çeşitli nedenlerle gerçeğe aykırı tutulması sebebiyle kayıtların gerçekle tutarsız ya da birbiriyle çelişki yarattığı durumlarının düzeltilmesi için açılan davalardır. Uygulamada genellikle nüfus kaydı iptali açıldığı durumlar aşağıdaki gibidir:
- Hiç olmayan bir kaydın varmış gibi tutulması durumunun düzeltilmesi (örneğin; çocuğun doğumdan sonra hastanede yanlışlıkla veya bilerek başka bir çocukla değiştirilmesi, çocuğun kaçırılmak sureti ile başka bir kadından doğmuş gibi onun üzerine kaydedilmesi, evli bir erkeğin evlilik dışı birliktelik yaşadığı kadından doğan çocuğunu karısının nüfus siciline kaydettirmesi, evli kişilerin evlat edinme prosedüründen kaçınma amacı ile başkasının çocuğunu kendi çocuğuymuş gibi nüfus siciline kaydettirmesi halleri gibi sebeplerle bir çocuğun anne adının kimliktekinden farklı yazılması sebebiyle anne adının değiştirilmesi istemi)
- Bir kişiye ait mükerrer kayıt yani iki farklı kaydın bulunması durumlarının düzeltilmesi (örneğin; bir kişinin iki farklı isim ve soy isimle kaydedilmesi)
Peki hangi konular nüfus kaydı iptali davasına konu olur? Gerçek annenin başkası olması sebebiyle kimlikteki anne adının değiştirilmesi ne ilişkin istem, evlenen kadınların kızlık hanesinin kapatılmadan evlenerek gittiği haneye yeniden kayıt yapılması, kişinin gerçek çocuğu olmadığı halde usulsüz olarak çocuğuymuş gibi kaydedilen kişinin kaydının iptali, bir çocuğun nüfus kaydı yapılmayarak ölen ağabeyi veya ablasına ait kaydı kullanması gibi durumlarda nüfus kaydı iptali davası açmak gerekecektir.
Kişinin hukukunu ilgilendiren davalar bir zamanaşımına tabi olmaksızın, her zaman açılabilirler.
NÜFUS KAYDI İPTALİ DAVASINDA DAVACI ve DAVALI
Bu nüfus davası türünde davacı, doğrudan hak sahibidir olan kişilerdir. Yani bu dava, nüfusa yanlış kaydedilen çocuk veya mirasçıları, biyolojik anne ve/veya baba veya bu kişilerin mirasçıları, nüfusta anne ve/veya baba olarak kayıtlı bulunan kişiler veya bunların mirasçıları tarafından açılabilir.
Davalı ise, davayı açan davacının yerleşim yeri Nüfus Müdürlüğü’dür.
NÜFUS KAYDI İPTALİ DAVASINDA YETKİLİ ve GÖREVLİ MAHKEME
Nüfus Hizmetler Kanunu madde 36/1-a’ya göre Nüfus Kaydı İptali Davası; nüfus kaydının iptali ve düzeltilmesini isteyen şahısların yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli Asliye Hukuk Mahkemesinde açılır.
Nüfus kaydı iptali davası sonucu soybağında değişiklik meydana getirecekse bu dava Aile Mahkemesinde açılmalıdır. (Kaynak: Bölge Adliye Mahkemesi Kararı, İstanbul BAM, 37. HD., E. 2018/3081 K. 2019/774 T. 12.3.2019 )
NÜFUS KAYDININ DÜZELTİLMESİ DAVASI DİLEKÇE ÖRNEĞİ
Nüfus kaydının düzeltilmesi davası dilekçe örneği uygulamada her somut olayın şekline göre farklılık arz etmektedir. Bu sebeple nüfus kaydının düzeltilmesi davası dilekçesi için matbu bir dilekçe örneği kullanmak doğru olmayacaktır. Bu kapsamda nüfus kaydının düzeltilmesi dava dilekçesi yazılırken nüfus davalarıyla ilgilenen bir avukattan yardım almak size en iyi tavsiyemiz olacaktır.
T.C. İSTANBUL NÖBETÇİ ASLİYE HUKUK MAHKEMESİ
DAVACI : İsim, Adres, TC Kimlik Numarası
VEKİLİ : İsim, Adres
DAVALI : İstanbul Nüfus Müdürlüğü
KONU : Mükerrer nüfus kaydının iptali istemlidir.
AÇIKLAMALAR
1. Müvekkilimin nüfus kaydında 5 tane kızı görünmektedir. Ancak kendisinin A., B., C. ve D. isminde yalnızca 4 kız çocuğu bulunmaktadır.
2. Kızı D. 24.08.1991 doğumludur. Nüfus kayıtlarında kızı görünen H., D.’nin ikinci ismi olmasına rağmen D. ve H. farklı iki kişi tescil edilmiştir. Müvekkilimin H. adında bir kız çocuğu yoktur. Bu nedenle nüfus kaydında H. olrak tescilli olan kişinin nüfus kaydının iptaline karar verilmesini talep ve dava etne zorunluluğu hasıl olmuştur.
HUKUKİ SEBEPLER : Kişisel durum sicilleri, bunların nasıl kayıt altına alınacağı ve temel ilkeleri düzenleyen Türk Medeni Kanunu’nun 36 ile 42. maddeleri, özel kanun niteliğinde olan 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu ve 2006/11081 sayılı “Nüfus Hizmetleri Kanununun Uygulanmasına İlişkin Yönetmelik.
DELİLLER :
- Tanık beyanı
- İlgili kolluk tarafından yapılacak araştırma
- Okul kayıtları,
- Bilirkişi İncelemesi,
- Aile nüfus kayıt tablosu,
- Celp edilecek Hastane doğum kayıtları,
- Her türlü yasal kanıt.
SONUÇ ve TALEP : Açıkladığımız sebeplerle davamızın kabulü ile nüfusta müvekkilimin kızı olarak kayıtlı olan H.’nin nüfus kaydının iptaline karar verilmesini vekaleten talep ederiz. TARİH
Davacı ……………….
Vekili Av. ………….
Yukarıda her ne kadar bir dilekçe örneğine yer verilmişse de nüfus davalarına bakan avukatlar öncelikle davanın sonucunun soy bağını etkileyip etkilemediğine karar vererek görevli mahkemeyi tespit edecek, akabinde neden nüfus kaydının iptali gerektiğini hukuki çerçevede mahkemeye açıklayacak, emsal üst mahkeme kararlarının da yer aldığı bir dilekçe hazırlayacaktır. Bu sebeple nüfus kaydının düzeltilmesi davası dava dilekçesi için İstanbul nüfus davalarına bakan hukuk büroları yardımından faydalanmanız tavsiye olunur.
HIZLI İLETİŞİM
HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar, sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.