Kimlikte anne adı değiştirme. Nüfustaki üvey annenin ismini öz anneyle değiştirmek. Başkasının çocuğunu kendi nüfusuna almak. Kimlikteki yanlış yazan anne adının değiştirilmesi. Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi Davası.

KİMLİKTE YANLIŞ YAZAN ANNE ADININ DEĞİŞTİRİLMESİ

Kimlikte anne adı değiştirme. Nüfustaki üvey annenin ismini öz anneyle değiştirmek. Başkasının çocuğunu kendi nüfusuna almak. Kimlikteki yanlış yazan anne adının değiştirilmesi. Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi Davası.

YAZININ İÇERİĞİ: Kimlikte anne adı değiştirme. Kimlikteki anne baba adımı değiştirmek istiyorum. Nüfustaki üvey annenin ismini öz anneyle değiştirmek. Başkasının çocuğunu kendi nüfusuna almak. Kimlikteki yanlış yazan anne adının değiştirilmesi. Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi Davası.

Kimlikte Yanlış Yazan Anne Adı Nasıl Değiştirilir?

Özellikle, babanın evlilik dışı ilişkisinden doğmuş çocuğu için çıkarılan kimlikte, çocuğun biyolojik annesinin adı yerine babanın evli olduğu eşinin adının yazılması durumu ülkemizde sık karşılaşılan bir durumdur.

Yani çocuğun kimlikte yazan baba adı gerçek babasıdır, ancak çocuğun kimlikte yazılı annesi gerçek annesi değildir. Bu durumun düzeltilmesi ancak nüfus kaydının iptali ya da diğer adıyla nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla mümkün olur.

Açılan nüfus sicilinin düzeltilmesi davasıyla çocuğun biyolojik anne dışında bir kadının nüfus siciline kaydedildiği ve biyolojik annesinin kim olduğu hususu ispatlanırsa, çocuğun kimliğinde yazan anne adı silinerek gerçek annenin adı yazılacaktır.

Anne Adının Değiştirilmesi İçin Nüfus Sicilinin Düzeltilmesi Davası

Kişisel durum sicilleri, TMK m. 7 anlamında resmi sicillerin ispat gücüne sahiptir. Bu sebeple; resmi siciller hakkındaki karine kişisel durum sicilleri için de uygulama alanı bulur ve aksi ispat edilinceye kadar bu kayıtlar geçerli olur. Ancak bu kayıtların doğru olmadığı her türlü delille ispatlanabilir.

Buna göre kimlikteki anne adının değişmesi amacıyla açılan nüfus sicilinde düzeltme davasında tanık dahil her türlü delili mahkemeye sunulabilir. Ancak belirtmek gerekir ki; nüfus sicili davaları kamu düzenine ilişkin olduğundan hakim, yalnızca sizin göstereceğiniz delillerle yetinmeyecek ve Türk hukukunda re’sen araştırma ilkesini uygulayarak DNA testi dahil her türlü araştırmayı yapacaktır. Detaylar için lütfen buraya tıklayın.

Kimlikteki anne adının değişmesi durumu çok önemli bir sonucu meydana getirecektir. Çocuğun kimlikte yazan anne adının değişmesiyle, çocuk evlilik içi doğmuş olmayacak ve çocuk ile biyolojik babası arasındaki soy bağı ilişkisi sona erecektir.

Peki bu halde çocuğun kimliğindeki baba hanesinde ne yazacaktır?

Bu gibi hallerde literatürde çocuk ile babası arasındaki soybağı ilişkisi; TMK m. 295/I  kapsamında evlilik içi çocuk statüsündeyken “tanıma” ile kurulmuş soybağı statüsüne dönmeli şeklinde yorumlanmaktadır. Yani babanın çocuğunu evlilik içinde doğmuş gibi evli olduğu kadın üzerine yazdırması tanıma sayılır. O halde böyle bir durumda baba hanesinde değişiklik yapılmasına gerek kalmayacaktır.

İstinaf Mahkemesi de aşağıda yer verdiğimiz kararında, baba adı değişmemek kaydıyla, yanlış beyana dayalı olarak yazılan anne adının değiştirilmesi istemine yönelik nüfus sicilinin değişmesi davasının, çocuğun doğum tarihinde gerçek anne başka birisiyle evli değilse, çocuğun biyolojik babasının adının kimlikte yazılı kalması gerektiği ve bu davanın sonucunun soybağını etkilemediği için davanın Asliye Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğine karar vermiştir.

”… Somut olayda istem, K4′ ın nüfus kaydında yazılı K2 olan anne adının K3 olarak değiştirilmesidir. K5, babası K1′ ın evlilik dışı K3 ile birlikteliğinden dünyaya gelmiş olup, gerçek anne K3, çocuğun doğum tarihi olan 26/03/2017 tarihinde evli değildir. Bu sebeple eldeki dava, baba adı değişmemek kaydıyla, yanlış beyana dayalı olarak yazılan anne adının değiştirilmesi istemine yöneliktir. Dava, soybağına ilişkin değildir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesi uyarınca nüfus kaydının düzeltilmesine yönelik olan ve Türk Medenî Kanununun 282 ve devamı maddelerinden kaynaklanmayan davanın genel hükümlere göre asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir…” Bölge Adliye Mahkemesi Kararı – İstanbul BAM, 37. HD., E. 2018/3081 K. 2019/774 T. 12.3.2019

Nüfustaki Üvey Annenin İsmini Öz Anneyle Değiştirmenin Mirasçılığa Etkisi

Nüfus sicilinin düzeltilmesi davası ile çocuğun kimliğinde yazan anne adının silinerek gerçek annenin adı yazılmasıyla değişmesi çocuk ile gerçek annesi arasında mirasçılık ilişkisi başlar. Ancak çocuğun kimliğinde yanlış olarak yazan anne ile mirasçılık ilişkisi son bulur.

Çocuğun anne sicilindeki yanlış kaydın henüz düzeltilmediği esnada çocuğun nüfusta anne olarak kayıtlı bulunduğu kişilerden miras payı alması durumunda, çocuğa miras payının iadesi için dava açılabilir.


HIZLI İLETİŞİM


HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar, sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir