Gerekçeli karar yazılması talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli karar tebliği talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli kararın tebliğe çıkarılması talebi örneği.
|

GEREKÇELİ KARAR YAZILMASI ve TEBLİĞİ TALEBİ DİLEKÇESİ

Gerekçeli karar yazılması talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli karar tebliği talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli kararın tebliğe çıkarılması talebi örneği.

YAZININ İÇERİĞİ: Gerekçeli karar yazılması talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli karar tebliğ talebi dilekçesi örneği. Gerekçeli kararın tebliğe çıkarılması talebi örneği. Gerekli kararın tebliği talebi.

Mahkeme karar türleri ve hukuk yargısında gerekçeli karar müessesesinin detaylı olarak anlatıldığı yazımıza ulaşmak için lütfen buraya tıklayın.

GEREKÇELİ KARAR YAZILMASI TALEBİ DİLEKÇESİ

HMK’nın 294’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasına göre, gerekçeli karar, kısa kararın tefhiminden itibaren 1 ay içerisinde yazılmalıdır. Kanun bu 1 aylık süre ile gerekçeli kararın yazılmasında mahkemelerin keyfi davranışlarının önlenmesini, tarafların haklarının ihlal edilmemesini, üst mahkemelere başvuru hakkının sürüncemede bırakılmamasını ve bir an önce, hak arayanlara haklarının teslim edilmesini amaçlamıştır. 1 aylık sürede yazılmayan gerekçeli kararın yazılması mahkemeden yazılı olarak talep edilebilir. Gerekçeli karar yazılması talebi dilekçesi örneği ise aşağıdaki şekildedir:

………………….………………………..MAHKEMESİNE

DOSYA NO : ………../……….. Esas

DAVACI      : ………………………….

Adres         : ………………………….

VEKİLİ       : ………………………….

Adres        : ………………………….

DAVALI    : ………………………….

Adres       : ………………………….

KONU  : Gerekçeli kararın yazılması talebidir.

AÇIKLAMALAR

Sayın mahkemenizce yargılaması sürdürülen huzurdaki dava, ……/..…./………. tarihinde karara çıkmış olup tarafların yüzüne tefhim edilmiştir. Ne var ki, tefhimden itibaren …….. gün geçmesine rağmen gerekçeli karar hazırlanmamış ve UYAP’a yüklenmemiştir.

Bilindiği üzere HMK’nın 294’üncü maddesinin 4’üncü fıkrasına göre, gerekçeli karar kısa kararın tefhiminden itibaren 1 ay içerisinde yazılmalıdır. Kanun bu 1 aylık süre ile gerekçeli kararın yazılmasında mahkemelerin keyfi davranışlarının önlenmesini, tarafların haklarının ihlal edilmemesini, üst mahkemelere başvuru hakkının sürüncemede bırakılmamasını ve bir an önce, hak arayanlara haklarının teslim edilmesini amaçlamıştır.

Gerekçeli kararın yazılmaması ya da geç yazılması sebebiyle Anayasa Mahkemesinin kendisine yapılan birçok bireysel başvuruya ilişkin verdiği kararlarının, hak ihlalinin varlığının olduğuna dair sonuçlanmasıyla da bu husus vurgulanmaktadır.

Bu kapsamda Sayın mahkemece gerekçeli kararın yazılması süresinin, kanun tarafından emredilen makul süreyi aşması sebebiyle gerekçeli kararın yazılarak UYAP ‘a yüklenmesini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

SONUÇ ve TALEP

Huzurdaki dosyanın gerekçeli kararının yazılarak taraflara tebliğ edilmesini davacı vekili olarak saygılarımızla talep ederiz. ……/..…./……..

Davacı Vekili

Av ………………………….

GEREKÇELİ KARAR TEBLİĞİ TALEBİ DİLEKÇESİ

Ceza mahkemelerinde gerekçeli karar yazıldıktan hemen sonra taraflara tebliğ edilir ancak hukuk mahkemelerinde ise kural olarak taraflar talep etmedikçe gerekçeli karar tebliğ edilmez. Yani, kararın kesinleşmesini veya kanun yollarına başvuru hakkının kullanımını temin için taraflar mahkemeye başvurarak gerekçeli kararın taraflara tebliğ edilmesini istemesi gerekir. Aksi takdirde gerekçeli karar tebliğ edilmezse, hüküm kesinleşmemiş olur.

Şunu da belirtmek gerekir ki, Y.12.HD, 2022/5894 E., 2022/7311 K., 16/06/2022 Tarihli kararına göre gerekçeli kararın tarafların tebliğ talebi olmaksızın mahkeme tarafından tebliğ edilmesi halinde tebligat usulüne uygun olmadığından, kanun yoluna başvuru süreleri işlemeye başlamaz. Bu sebeple gerekçeli kararın tebliğini talep etmek oldukça önemli bir usuli işlemdir. Gerekçeli kararın taraflara tebliği talebi dilekçesi örneği ya da Gerekçeli kararın tebliğe çıkarılması talebi dilekçesi örneği ise aşağıdaki gibidir:

………………….………………………..MAHKEMESİNE

DOSYA NO : ………../……….. Esas

DAVACI      : ………………………….

Adres         : ………………………….

VEKİLİ       : ………………………….

Adres        : ………………………….

DAVALI     : ………………………….

Adres        : ………………………….

KONU  : Gerekçeli kararın tebliği talebidir.

AÇIKLAMALAR

Sayın Mahkemeniz tarafından yukarıda esas ve karar numarası verilen dava ……/..…./……… tarihinde karara çıkmış ve ……/..…./……… tarihinde gerekçeli kararı yazılmıştır. İlgili kanuni sürelerin başlaması ya da kararın kesinleşmesi adına gerekçeli kararın taraflara tebliğini talep etme zorunluluğu hasıl olmuştur.

SONUÇ ve TALEP

Huzurdaki dosyanın gerekçeli kararının taraflara tebliğ edilmesini davacı vekili olarak saygılarımızla talep ederiz. ……/..…./………

Davacı Vekili

Av ………………………….


BU YAZILAR DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir