SON DÜZENLEMELERE GÖRE TEHİRİ İCRA KARARI NASIL ALINIR?
Kanun Değişikliğinden Sonra Tehiri İcra Kararı Nasıl Alınır?
30.11.2021 tarihli 7343 sayılı kanun değişikliğinden sonra ki haliyle Tehiri İcra Kararı adım adım aşağıda anlatılan şekilde alınır:
- İlamlı icra borçlu tarafa usulüne uygun tebliğ edildikten sonra öncelikle icra takibine konu kararın verildiği mahkeme kaleminden, icra takibine konu karar hakkında temyiz ya da istinafa başvurduğunuza ilişkin derkenar alınması gerekmektedir. (Derkenar talebine icra dosya numarası yazılırsa, mahkeme kalemi derkenarı direkt ilgili icra dosyasına da UYAP üzerinden göndermektedir.)
- İlgili derkenarın icra dosyasına girmesi akabinde, yatırılacak teminat miktarının belirlenmesi amacıyla icra dosyasına esas borcun, gelecek 3 ay (90 gün) sonrasına ilişkin faizleri de dahil olmak üzere güncel kapak hesabı yapılması istenmelidir.
- Dosya kapak hesabında yazan tutara göre nakit, teminat mektubu ya da hacizsiz gayrimenkul olacak şekilde teminat bedeli icra dosyasına yatırılıp ya da teminatı kabul kararı alıp, mehil vesikası talep edilmelidir.
- Talebiniz sonrasında icra müdürlüğünden aldığınız mehil vesikası ile birlikte icra hukuk mahkemesinden değişik iş dosyası olacak şekilde tehiri icra kararı talep edilmelidir. (Başvuru esnasında yatırılan harçlar, başvurunun kabulü halinde bu harçlar hazineye irad kaydedilir, reddi halinde ise iade edilir.)
- İcra Hukuk Mahkemesinden tehiri icra kararı almanız sonrasında ise bu karar icra dosyasına sunulmasıyla tehiri icra süreci sonlanmış olmaktadır.
Uyap Üzerinden Tehiri İcra Başvurusu Nasıl Yapılır?
Hukuk Mahkemesi Dava Açılış > İcra Mahkemesi > Dosya Türü: Değişik İş > Dava Türü: İlamlı Takip [İcranın Geri Bırakılması (İİK madde 36)] > Birim: İlgili İcra Dairesi > Dosya No > Sorgula > Taraf Seçimi > Masraflar
Yukarıdaki adımlar izlendikten ve masraflar ödendikten sonra başvuru tevzi numarası alacak ve bu aşamadan sonra dilekçe, vekaletname gibi evraklar yüklenerek Uyap Avukat Portal üzerinden Tehiri İcra başvurusu tamamlanmış olacaktır.
HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.
Merhabalar,
UYAP üzerinden taraf sıfatı girerken davacı mı seçilmeli yoksa talep eden olarak mı seçilmeli? Değişik iş dosyası tam anlamıyla dava olamayacağı için tereddüt ettim. Cevaplarsanız çok sevinirim, teşekkürler 🙂
Her ikisi de yazılabilir. Taraf sıfatının her iki sıfattan biri olması hak düşürmez kanımca.