ÇOCUK, ÜVEY BABANIN SOYADINI ALABİLİR Mİ?
YAZININ İÇERİĞİ: Çocuğun üvey babanın soyadını alması. Kadının ilk kocasından olan çocuk kadının yeni kocasının soyadını alabilir mi? Karımın ilk eşinden olan çocuğuna kendi soyadımı verebilir miyim? Reşit çocuğun üvey babanın soyadını alması. Çocuk, üvey babanın soyadını alabilir mi? Üvey babamın soyadını almak istiyorum. Öz baba izin verirse çocuk üvey babasının soyadını alabilir mi? İkinciye evlendim çocuğumun soyadı ne olacak? Eski evliliğimden olan çocuğuma yeni eşimin soyadını nasıl verebilirim? Yargıtay kararı.
ÜVEY BABANIN SOYADI
Çocuğun üvey babanın soyadını alıp alamayacağına ilişkin sorunsala Yargıtay’ın bakış açısı aşağıda yer verilen emsal kararlarda da açıkça görüleceği üzere “evlilik birliği içinde doğan çocuğun evlilik içinde doğumla kazandığı soyadının, annenin ikinci evliliği nedeniyle kazanmış olduğu soyadı ile değiştirilmesinin mümkün olmadığı” yönündedir.
Peki öz baba izin verirse çocuğuma yeni eşimin soyadını verebilir miyim? Hayır, öz baba izin verse dahi, üvey babanın soyadı çocuğa verilemez.
Çocuğun soyadı, annenin ikinci evlilik soyadı ile değiştirilemez.
“… Davacı kadın vekili dava dilekçesinde özetle; boşandıktan sonra davacının kızı ile birlikte Erzincan’a yerleştiğini, yeni eşi ile birlikte burada yaşamaya başladığını, davacının yeni evliliğinden bir çocuğunun daha dünyaya geldiğini, annesi ile aynı soyadını taşımamaktan rahatsız olan …’in kardeşi … …’nın dünyaya gelmesiyle birlikte onunla da soyadının farklı olduğunu gördüğünü, aile içinde dışlandığını düşündüğünü, gerek okulda gerekse de sosyal ortamlarda kendini tanıtırken soyadını söylemeye çekinmeye başladığını, davacının bu soyadı farkını …’e anlatmakta zorluk çektiğini;
Çocuğun soyadının … soyadı ile değiştirilmesinin çocuğun yararına olacağına, müşterek çocuğun babası ile görüşmek istemediğini, babasının soyadını kullanmak istemediğini, annesi ve kardeşiyle aynı soyadına sahip olmak istediğini, müşterek çocuğun her türlü işi resmi işleri ve okuduğunu belgelemek için nüfus kayıt örneğini göstermek durumunda kaldığı zamanlar olduğunu iddia ederek davasının kabulü ile müşterek çocuğun Demirtaş olan soyadının ikinci evliliği sonucu aldığı … soyadı olarak değiştirilmesi talep ve dava etmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin kararı ile “…davacının kızlık soyadının “…” olduğu, davalı ile boşandıktan sonra 09.10.2018 tarihinde yeniden evlendiği ve “…” soyadını aldığı, velâyeti kendisine bırakılan müşterek çocuğa da bu soyadının verilmesini talep etiği, ancak boşanma ya da evliliğin iptali halinde davacı annenin soyadının yeniden değişme ihtimalinin her zaman mevcut olacağı, böyle bir durumun ortaya çıkması halinde çocuğun soyadı ile annenin soyadının yine farklı olacağı ve bu durumun nüfus kayıtlarında daha çok karışıklığa sebebiyet vereceği, ayrıca çocuğun da olumsuz yönde etkileneceği, bu nedenle çocuğun soyadının annenin yeni evlilik soyadı olan “…” olarak değiştirilmesinin hem çocuğun üstün yararı açısından hem de kamu düzeni açısından bir fayda sağlamayacağı” gerekçesi ile davanın reddine karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı kadın vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur. Bölge Adliye Mahkemesinin kararı boşanma sonucu velâyeti kendisine verilen annenin bekarlık soyadını çocuğun üstün yararının bulunması halinde alabileceği ve bu konuda başkaca bir yasal düzenlemenin bulunmadığı, evlilik birliği içinde doğan çocuğun evlilik içinde doğumla kazandığı soyadının, davacı annenin ikinci evliliği nedeniyle kazanmış olduğu soyadı ile değiştirilmesi mümkün bulunmadığının anlaşılmasına göre istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı kadın vekili temyiz isteminde bulunmuştur. Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davacı vekili tarafından temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir…”
Yargıtay Kararı- 2. HD., E. 2022/11300 K. 2023/1971 T. 26.4.2023
Biyolojik baba izin verse dahi çocuk, üvey babanın soyadını alamaz.
“…Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; davalının boşanma tarihinden itibaren çocuğu ile hiç bir şekilde ilgilenmediğini, bir kez dahi görmediğini, babalık sorumluluklarını yerine getirmediğini, kızının biyolojik babasını tanımadığını, kızının şuan ki evlilikten olan eşi …’yı babası olarak bildiğini, kızının yaşı büyüdüğünden dolayı soy adının kardeşi ile farklı olmasını sorguladığını, bu durumun psikolojik olarak kızını etkilediğini, ileriki yaşlarda daha büyük problemlere yol açacağından biyolojik babası… ‘ın da rızası ile şu anki eşinin soyadı olan …soy adının kızının soy adı ile değiştirilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir. Davalı vekili cevap dilekçesinde özetle; iş bu davayı kabul ettiğini, kızının soyadının annesinin şu an ki evliliğinden olan soyadı ile değiştirilmesine izin verdiğini, kızının psikolojik açıdan daha fazla etkilenmemesi adına kabul ettiğini belirterek davanın kabulüne karar verilmesini talep etmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin kararı ile soyadı değişikliğini isteme talebi, kişiye sıkı sıkıya bağlı bir hak olup; küçük …’in 2014 doğumlu olduğu, idrak çağında bulunmadığı, çocuğun bu yaşlarda bulunduğu ortamdan ve arkadaş çevresinden etkilenerek davacının yeni eşinin soyadı olan “…” soyadını kullanmak istemesinin davaya kabul için yeterli bir gerekçe olmadığı, ayrıca davacının yeni eşinden muhtemel bir boşanma durumunda kızlık soyadını kullanabilecekken küçük …’in soyadı değişikliği sonucu “…” soyadını kullanmaya devam edeceği ya da küçük İdrak çağına geldiğinde “…” soyadını kullanmak istemeyebileceği, ikinci kez soy isim değişikliği yapmasının sosyal çevresi açısından ve hukuki bakımdan daha zor olacağı,… gerekçesi ile kadının evlendiği eşinin soyadı olan “…” soyadının küçüğe verilmesi talebinin reddine karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur. Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile velâyet ve nüfus kayıtlarının düzeltilmesi davalarının adli tatilde de görülebilen davalardan olduğu, adli tatilde görülen davalarda istinaf süresinin işlemeye devam ettiği, adli tatile tabi olan davalardaki sürenin uzayacağına ilişkin hükmün bu davalarda uygulanmayacağı, kanunda öngörülen iki haftalık süre geçtikten sonra 01.09.2018 tarihinde verilen dilekçe ile istinaf edildiği, istinaf süresinden sonra yapılan istinaf talebinin usulden reddine karar vermek gerektiği gerekçesi ile istinaf başvurusunun süre yönünden reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulunmuştur. Temyizen …, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere, delillerin takdirinde hata görülmemesine göre usul ve kanuna uygun olup davacı kadın vekilinin temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir…”
Yargıtay Kararı – 2. HD., E. 2023/1879 K. 2023/5132 T. 2.11.2023
Çocuğun soyadının, annenin yeniden evlenmekle aldığı soyadı ile değiştirilmesi mümkün değildir.
“…Davacı vekili dava dilekçesinde; müvekkilinin eski eşinden boşandığını ve bu kararın 22.12.2016 tarihinde kesinleştiğini, ortak çocukları …’nin aynı karar ile velâyetinin müvekkiline verildiğini, müvekkilinin sonrasında 07.06.2017 tarihinde … … ile evlenerek … soy ismini aldığını, küçük …’nin velâyeti müvekkiline verildiğinden beri müvekkili ile yaşadığını, eski eş Yavuz’un müşterek çocuk …’ye karşı ilgisiz olduğunu, uzun süredir arayıp sormadığını, nafakasını ödemediğini, …’nin müvekkilinin şu anki evliliğinden bir de kardeşinin bulunduğunu belirterek küçük …’nin soyadının müvekkilinin soyadı olan … olarak değiştirilmesine karar verilmesini talep ve dava etmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin kararı ile anne tarafından çocuğun soyadının değiştirilmesi davası açıldığında çocuğun üstün yararına bakıldığı, eğer çocuğun üstün yararı varsa annenin kızlık soyadı çocuğa verilebileceği, her ne kadar dinlenen tanık beyanlarından ortak çocuk …’nin kendi babasının kendisi ile ilgilenmediği, ortak çocuğun neden benim soyadım farklı diye sorular sorduğu, davacının yeni eşi ile …’nin arasının iyi olduğu anlaşılmışsa da incelenen nüfus kayıt örneğinden …’nin soyadı olarak değiştirilmesi talep edilen … soyadının davacı kadının evlenmeden önceki soyadı değil yeni eşinin soyadı olduğu, annenin kızlık soyadını çocuğuna verme hakkı olduğu belirtilerek davanın reddine karar verilmiştir.
İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur. Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile İlk Derece Mahkemesinin kararının usul ve esas yönünden hukuka uygun olduğu gerekçesiyle davacının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davacı vekili temyiz isteminde bulunmuştur. Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davacı vekilince temyiz dilekçesinde ileri sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir…”
Yargıtay Kararı- 2. HD., E. 2022/10996 K. 2023/1396 T. 29.3.2023
ESKİ EVLİLİĞİMDEN OLAN ÇOCUĞUMA YENİ EŞİMİN SOYADINI NASIL VEREBİLİRİM?
Yukarıdaki emsal kararlarda da görüldüğü üzere anne, ikinci evlilik soyadını birinci evliliğinden olan ve velayeti altındaki çocuğuna veremez. Peki çocuğun, üvey babası ile aynı soyadına sahip olmasının hukuken hiç yolu yok mudur? Eski evliliğimden olan çocuğuma yeni eşimin soyadını nasıl verebilirim?
Çocuğuma yeni eşimin soyadını vermek istiyorum ya da üvey babamın soyadını almak istiyorum diyen birini aynı sebeplerle olmasa da aynı sonuca götürmesi muhtemel iki yol vardır. Bunlardan birincisi, ikinci evliliğin yapıldığı yeni eşin, annenin ilk evliliğinden olan çocuğu evlat edinmesidir. İkincisi yol ise, çocuğun 18 yaşından sonra kendisinin soyadı değiştirme davası açarak soyadını üvey babanın soyadı ile değiştirmesidir.
Bu iki hukuki yoldan olumlu sonuç alınamadığı takdirde anne, eski evliliğinden olan çocuğuma üvey babasının soyadını veremeyecek ve çocuğun soyadı öz babasının ya da en fazla annesinin bekarlık soyadı olarak kalmaya devam edecektir.
HIZLI İLETİŞİM
HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.
.