gizli çekilen video ve gizli ses kaydı delil olur mu ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video mahkemede delil olur mu ? cevap yargıtay kararı eşliğinde bu yazımızda | istanbul bakırköy boşanma avukatı

GİZLİ ALINAN SES KAYDI veya GİZLİ ÇEKİLMİŞ VİDEO MAHKEMEDE DELİL OLUR MU ?

gizli çekilen video ve gizli ses kaydı delil olur mu ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video mahkemede delil olur mu ? cevap yargıtay kararı eşliğinde bu yazımızda | istanbul bakırköy boşanma avukatı

gizli çekilen video ve gizli ses kaydı delil olur mu ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video mahkemede delil olur mu ? cevap yargıtay kararı eşliğinde bu yazımızda | istanbul bakırköy boşanma avukatı

Gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi ?

Gizli çekilen video veya gizli ses kaydı delil olur mu sorusuna  direkt olarak “ gizlice alınmış tüm ses kayıtları ya da video kayıtları hukuka aykırıdır, delil olarak kullanılamaz” şeklinde bir cevap vermek yanıltıcı olacaktır.

Çünkü gizlice ses kaydı almayı haklı kılan nedenlerin mevcudiyeti halinde bu ses veya video kayıtları hukuka uygun hale gelir ve bu kayıtların mahkemelerce vakıanın ispatına delil olarak kullanılmalarında bir sakınca yoktur. O halde burada öncelikle gizlice ses kaydı ve video kaydı almayı haklı kılan nedenlerin ne olduğuna bakmak gerekir.

T.C. Anayasası’nda; herkesin, özel hayatına ve aile hayatına saygı gösterilmesini isteme hakkına sahip olduğu açıkça belirtilir. Bunun yanı sıra Türk hukukunda bir delil, kişilerin Anayasa ile tanınmış haklarının ihlal edilmesiyle elde edilmiş ise o delil hukuka aykırı olarak kabul edilir ve Hukuk Muhakemesi Kanunu madde 189/2’ye göre, hukuka aykırı olarak elde edilmiş deliller bir vakıanın ispatında mahkemelerce delil olarak kabul edilemezler. O halde kural olarak, karşı tarafın bilgisi ve rızası olmaksızın elde edilen ses ve video kaydı kullanılamaz çünkü Anayasa ile korunan özel hayatın gizliliği ihlal edilmiş varsayılır.

Ancak belirtilmelidir ki, bir delilin elde edilişinde hukuka uygunluk nedenleri varsa, o zaman kanuna aykırılık ortadan kalkar. Nitekim aşağıda yer verdiğimiz farklı Yargıtay Kararlarında, gizlice alınmış ses kayıtları ve video kayıtlarının kimi zaman hukuka aykırı kimi zaman ise hukuka uygun sayılmasının sebebi budur. Yani gizli ses kayıtları ve video kayıtlarının hukuka aykırılığı ya da uygunluğu durumu her somut olayın özelliğine göre değişir.

gizli çekilen video ve gizli ses kaydı delil olur mu ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi ? gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video mahkemede delil olur mu ? cevap yargıtay kararı eşliğinde bu yazımızda | istanbul bakırköy boşanma avukatı

Şöyle ki; bir boşanma davasına delil olarak sunulan gizlice çekilmiş ses veya video kaydı varsa mahkeme ilk olarak bu ses kaydı veya video kaydının sırf huzurdaki boşanma davasında delil olması açısından bir kurgu ile yaratılıp yaratılmadığına bakacaktır. Eğer ortada usulsüz olarak sırf davada delil olması amacıyla yani önceden planlı bir şekilde yaratılan bir ses veya video kaydı varsa bu delilin hiçbir şekilde mahkemece kabulü olanaklı değildir.

Ancak delil olarak dosyaya sunulan ses veya video kaydı bir kurgu sonucu yaratılmamış, sadece gizlice çekilmesi sebebiyle ele geçiriliş şekli bakımından hukuka aykırı ise, bu halde somut olayın özelliği, ani gelişen durum üzerine kişinin bir daha kanıt elde etme olanağının bulunup bulunmadığı, yahut kendisine veya aile birliğine yönelen, onurunu zedeleyen, haksız bir saldırıyı önlemek için, kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engellemek amacıyla mı gizli çekim yaptığının tespiti gibi olaydaki hukuka uygunluk şartlarının varlığının mahkemece değerlendirilmesi lazım gelir.

Bu değerlendirme sonucunda gizlice çekilmiş ses kaydı, video veya fotoğrafın mahkemece dikkate alınması da mümkündür, çünkü bu halde artık bir hukuka aykırılıktan bahsedilemez. Tekrarla belirtmekte fayda var ki; bir delilin usulsüz olarak elde edilmesi ayrı, usulsüz olarak yaratılması ayrı bir olaydır. Usulsüz olarak elde edilen bir delil somut olayın özelliğine göre değerlendirilebilir.

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2007/17220 E., 2008/13614 K., 20-10-2008 T.

“Sunulan delil, eşlerin birlikte yaşadıkları konutta, davalının bilgisi dışında koca tarafından hazırlanan bir sistemle elde edilmiştir. Yapılan bilirkişi incelemesi sonucu, (CD)’deki ses kayıtlarının, orijinal olduğu, üzerinde ekleme, çıkarma, kesinti ve kopyalama bulunmadığı tespit edilmiştir. Davalı-davacı, kayıt altına alınan konuşmaların kendisine ait olmadığına ilişkin bir iddia ileri sürmemekte, bu delilin özel hayatının gizliliği ihlal edilerek elde edildiğini belirterek karşı çıkmaktadır.

….., evlilik birliğinde eşlerin, evliliğin devamı süresince birbirlerine sadık kalmaları da yasal bir zorunluluktur. (TMK m.185/3) Eşlerden birinin, bu alana ilişkin özel yaşamı, evlilikle bir araya geldiği ve birlikte yaşadığı hayat arkadaşı olan diğer eşi de en az kendisininki kadar yakından ilgilendirir. O nedenle, evlilikte; evlilik birliğine ilişkin yasal yükümlülükler alanı, eşlerin her birinin özel yaşam alanı olmayıp, aile yaşamı alanıdır. Bu alanla ilgili de eşlerin tek tek özel yaşamlarının değil, bütün olarak aile yaşamının gizliliği ve dokunulmazlığı önem ve öncelik taşır.

Bu bakımdan evliliğin yasal yükümlülükler alanı, diğer eş için dokunulmaz değildir. Bu nedenle, eşinin sadakatinden kuşkulanan davacı-davalının, birlikte yaşadıkları her ikisinin de ortak mekanı olan konuta, eşinin bilgisi dışında ses kayıt cihazı yerleştirerek, eşinin aleni olmayan konuşmalarını kaydetmesinde bu suretle sadakat yükümlülüğü ile bağdaşmayan davranışlarını tespit etmesinde özel hayatın gizliliğinin ihlalinden söz edilemez ve hukuka aykırılık bulunduğu kabul olunamaz.

Aksine, aile birliğine ilişkin ortak yaşanılan mekana davalının, meşru olmayan bir amaç için arkadaşlarını kabul etmesinde, aile hayatının gizliliğini ihlal söz konusudur. Bu bakımdan sözü edilen delilin elde edilişinde hukuka aykırılık bulunduğundan söz edilemez. Bu koşullar altında eşleri birlikte yaşamaya zorlamanın artık kanunen mümkün görülmemesine göre, davacı-davalı koca tarafından açılan boşanma davasının da kabulüne karar verilmesi gerekirken isteğin reddi doğru bulunmamıştır….BOZULMASINA”

YARGITAY KARARI, Hukuk Genel Kurulu, 2011/2-703 E., 2012/70 K., 15.02.2012 T.

“Mahkemece, hükme esas alınan CD, davalı kadının rızası dışında kaydedildiği gibi sırf boşanma davasında delil olarak kullanılmak amacıyla bir kurgu sonucu oluşturulmuştur. O halde bu şekilde oluşturulmakla usulsüz olarak yaratılmış bu delilin hükme esas alınması mümkün değildir.”

YARGITAY KARARI, 12. Ceza Dairesi 2015/16839 E., 2017/3990 K., 16-05-2017 T.

“Katılana ait ses kayıtlarını, üçüncü kişi ya da kişilerle paylaştığı ve/veya çoğaltarak dağıttığına ilişkin hakkında bir iddia ileri sürülmeyen sanığın, haksız bir saldırı altında ve başkaca şekilde ispatlanması mümkün olmayan bir hal içerisinde iken, kaybolma olasılığı bulunan delillerin muhafazasını sağlayıp, daha sonra açtığı boşanma davasına sunarak, aile içi geçimsizliğin kaynağının katılanın olumsuz tutum ve davranışları olduğunu ispatlama amacını taşıyan eyleminde, hukuka aykırı hareket ettiği bilinciyle davrandığı kabul edilemeyeceğinden, sanığa yüklenen fiilin kanunda suç olarak tanımlanmaması nedeniyle sanık hakkında CMK’nın 223/2-a maddesi uyarınca beraat hükmü kurulması gerekirken…”

YARGITAY KARARI,  2. Hukuk Dairesi., 2016/16760 E., 2018/5112 K., 16.4.2018 T.

 “Mahkemece boşanmaya sebebiyet veren vakıalarda davalı-karşı davacı kadın ağır kusurlu bulunarak her iki tarafın davasının kabulüne karar verilmiştir. Yapılan yargılama ve toplanan delillerden, davacı-karşı davalı erkeğin eşinin telefonuna yüklediği program ile elde edilen görüşme kayıtlarının hukuka aykırı delil olduğu anlaşılmaktadır.”

YARGITAY KARARI, Ceza Genel Kurulu, 2010/5-187 E., 2011/131 K., 21.06.2011 T.

Zira katılan eylemi bir başkasının özel hayatına müdahale olmayıp, kendisine karşı işlendiğini düşündüğü suçla ilgili olarak kaybolma olasılığı bulunan kanıtların kaybolmasını engelleyerek, yetkili makamlara sunmak amacıyla güvence altına almaktır. Kişinin kendisine karşı işlenmekte olan bir suçla ilgili olarak bir daha kanıt elde etme olanağının bulunmadığı ve yetkili makamlara başvurma imkanının olmadığı ani gelişen durumlarda karşı tarafla yaptığı konuşmaları kayda alması halinin hukuka uygun olduğunun kabulü zorunludur. Aksi takdirde kanıtların kaybolması ve bir daha elde edilememesi söz konusudur.

***

Gizli ses kaydı delil olur mu gizli çekilmiş video delil olur mu gizlice ses kaydı çekmek suç mu bakırköy boşanma avukatı istanbul bakırköy avukat

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

Boşanma Davası Sebepleri Nelerdir ? Çekişmeli Boşanma Davası – Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır, Ne Kadar Sürer, Ücreti Nedir ? Buraya tıklayın.

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Her ne kadar avukatlık mesleğinde boşanma avukatı şeklinde bir ünvan olmasa da halk arasında bilinen adıyla boşanma avukatı Aile ve boşanma hukuku ile ilgili ihtilaflarınız ile ilgilenir. Oldukça fazla alt dalı olan Aile Hukuku karmaşık ve bir o kadar da hassas bir hukuk dalı olduğu için aile hukuku ile ilgili davalarda örneğin bir boşanma davasında bir boşanma avukatı uzmanlığından faydalanmanız sizin için daha sağlıklı ve daha az yıpratıcı olacaktır.

İstanbul Avrupa Yakası Bakırköy’de bulunan ve Bakırköy Ataköy Yeşilköy Florya Avcılar Zeytinburnu Bahçelievler Şirinevler Beylikdüzü semtlerine yakın konumda olan ofisimizde, boşanma davaları ile ilgili sizlere dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Boşanma avukatı na buraya tıklayarak ulaşınız.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir