Eşime boşanma davası açmak istiyorum , boşanma davası sebepleri nelerdir, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası nasıl açılır , çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası farkı, boşanma davası açmak için avukat tutmak zorunda mıyım , boşanma davası reddedildikten sonra yeniden boşanma davası açılabilir mi , boşanma dava dilekçesi nasıl hazırlanır, Boşanma davasında çocukların velayeti kime verilir, nafaka miktarı nasıl belirlenir, mal paylaşımı nasıl yapılır , boşanma davası ücreti nedir , boşanma davası hangi mahkemede açılır ve ne kadar sürer diyorsanız cevapları bu yazımızda … boşanma davası açmak için gerekli belgeler nelerdir Bakırköy boşanma avukatı , Bakırköy adliyesi boşanma avukatları , en iyi boşanma avukatı , İstanbul bakırköy avukat, dava dilekçesi, örnek boşanma dilekçesi

BOŞANMA DAVASI NASIL AÇILIR? ( ÇEKİŞMELİ – ANLAŞMALI )

Eşime boşanma davası açmak istiyorum , boşanma davası sebepleri nelerdir, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası nasıl açılır , çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası farkı, boşanma davası açmak için avukat tutmak zorunda mıyım , boşanma davası reddedildikten sonra yeniden boşanma davası açılabilir mi , boşanma dava dilekçesi nasıl hazırlanır, Boşanma davasında çocukların velayeti kime verilir, nafaka miktarı nasıl belirlenir, mal paylaşımı nasıl yapılır , boşanma davası ücreti nedir , boşanma davası hangi mahkemede açılır ve ne kadar sürer diyorsanız cevapları bu yazımızda … boşanma davası açmak için gerekli belgeler nelerdir Bakırköy boşanma avukatı , Bakırköy adliyesi boşanma avukatları , en iyi boşanma avukatı , İstanbul bakırköy avukat, dava dilekçesi, örnek boşanma dilekçesi

Eşime boşanma davası açmak istiyorum , boşanma davası sebepleri nelerdir, şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası nasıl açılır , çekişmeli ve anlaşmalı boşanma davası farkı, boşanma davası açmak için avukat tutmak zorunda mıyım , boşanma davası reddedildikten sonra yeniden boşanma davası açılabilir mi , boşanma dava dilekçesi nasıl hazırlanır, Boşanma davasında çocukların velayeti kime verilir, nafaka miktarı nasıl belirlenir, mal paylaşımı nasıl yapılır , boşanma davası ücreti nedir , boşanma davası hangi mahkemede açılır ve ne kadar sürer diyorsanız cevapları bu yazımızda … boşanma davası açmak için gerekli belgeler nelerdir  Bakırköy boşanma avukatı , Bakırköy adliyesi boşanma avukatları , en iyi boşanma avukatı , İstanbul bakırköy avukat, dava dilekçesi, örnek boşanma dilekçesi

YAZININ İÇERİĞİ: Boşanma davası sebepleri nelerdir? Çekişmeli boşanma davası – Anlaşmalı boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası ne kadar sürer, İstanbul Bakırköy boşanma avukatı ücreti nedir? Şiddetli geçimsizlik sebebiyle boşanma davası kapsamı nedir? Avukatla açılan anlaşmalı boşanma davası için mahkemeye gitmek zorunda mıyım? Boşanma davasında avukat tutmak zorunlu mudur ? Boşanma davası reddedildikten sonra yeniden boşanma davası açılır mı? Boşanma davası hangi mahkemede ve nasıl açılır? Boşanma davasında çocukların velayeti kime verilir, nafaka miktarı nasıl belirlenir, mal paylaşımı nasıl yapılır? Boşanma örnek dava dilekçesi, Anlaşmalı boşanma örnek dava dilekçesi, Gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi?

1. Boşanma davası sebepleri nelerdir?

Türk Medeni Kanunu madde 161 ila 167 arasında boşanma sebepleri belirtilmiştir. Bu boşanma sebepleri özel ve genel olmak üzere 2’ye ayrılır.

Özel boşanma sebepleri: Zina, Hayata Kast, Pek Kötü Muamele veya Onur Kırıcı Davranış, Küçük Düşürücü Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme, Terk ve Akıl Hastalığıdır.

Genel Boşanma Sebepleri: Evlilik Birliğinin Temelden Sarsılması, Eşlerin Boşanma Konusunda Anlaşmaları, Ortak Hayatın Yeniden Kurulamamasıdır.

Boşanma davasında genel ve özel sebepler BİRLİKTE ileri sürülerek dava açılabilir. (Kaynak: : Yargıtay 2. Hukuk Dairesi’nin 04.07.2017 Tarihli, 2016/2637 Esas ve  2017/8266 Karar sayılı ilamı) Bu halde hakim, ilk olarak özel sebebin varlığını inceleyecektir, bu sebebin sabit olmaması halinde ise genel sebep olan evlilik birliğinin temelden sarsılıp sarsılmadığını araştıracaktır.

2. Şiddetli Geçimsizlik sebebiyle boşanma davası kapsamı nedir?

Halk ağzıyla şiddetli geçimsizlik olarak bilinen boşanma sebebiyle aslında kastedilen, yeni medeni kanunumuzdaki adı ile Evlilik Birliğinin Temelinden Sarsılması’dır. Çekişmeli boşanma davasında genelde bu sebebe dayanılır. örnek boşanma dilekçesi

Eşler boşanma konusunda anlaşamamışlarsa yani anlaşmalı boşanma davası açamıyorlarsa yahut yukarıda bahsedilen özel boşanma sebepleri evlilik birliği içerisinde mevcut değilse ya da mevcutsa bile ispatlanamıyorsa bu halde genel bir boşanma sebebi olan Evlilik birliğinin temelden sarsılması gerekçesiyle boşanma davası açılabilir.

Evlilik birliğinin temelden sarsılması gerekçesiyle açılan boşanma davasında eşler arasında şiddetli geçimsizlik olduğu ve bu şiddetli geçimsizliğin ortak hayatı çekilmez hale getirdiği ispatlanmalıdır.

Hakim evlilik birliğinin temelden sarsılıp sarsılmadığını ve şiddetli geçimsizliğin ortak hayatı çekilmez hale getirip getirmediğini; boşanmaya konu olayın oluş tarihi ile evlilik birliğini yürütmenin beklenemez olması arasındaki süreyi, eşlerin kültürel sosyal eğitim ve mali durumlarını, çocukların menfaatini, evlilik süresini vs. göz önüne alarak takdir edecektir. Unutmamak gerekir ki, şiddetli geçimsizlik sebebi ile boşanma davasında hakime oldukça geniş takdir yetkisi verilmiştir.

Bu kapsamda her iki taraf da boşanmak istese dahi eğer hakim, tarafların boşanma davasına konu ettiği geçimsizliklerinin şiddetli ve evliliği sarsacak kadar ciddi olmadığına kanaat getirirse tarafları boşamayabilir. Çünkü boşanma davasında usul kuralları gereği tarafların ikrarı hakimi bağlamaz. Ayrıca belirtmek gerekir ki; boşanma davasını açan davacının davalıdan daha az kusurlu ya da tamamen kusursuz olması gerekir. (Kaynak: Yargıtay 2 HD. 21.06.1990 T. 1990/1308 E. 1990/6360 K. )

Şiddetli geçimsizliğe Yargıtay Kararlarından örnek verecek olursak; eşine sürekli sevmediğini söylemek, eşini aşağılamak, ağız kokusu ve kişisel temizliğe önem vermemek, eşe karşı fiziksel şiddet, ciddi hasta eşi yalnız bırakıp çekip gitmek, sürekli alkol almak ve evlilik birliğine ilişkin görevlerini yerine getirmemek, evlilik sırlarını ve eşler arasındaki cinsel sorunları ifşa etmek, eski nişanlının fotoğrafını saklamak, cinsel ilişkiden kaçınmak gibi…

3. Çekişmeli boşanma davası nedir, ne kadar sürer?

Çekişmeli boşanma ; taraflardan birinin boşanmak istemesi diğerinin ise boşanmak istememesi durumlarında ya da iki taraf da boşanmak istemesine rağmen nafaka, maddi ve manevi tazminat, velayet, mal paylaşımı konularında anlaşamamaları durumunda açılması gereken dava türüdür.

Çekişmeli boşanma davaları, mahiyeti gereği uzun süren davalardır. Özellikle büyük şehirlerde mahkemelerin iş yoğunluğundan dolayı duruşma tarihlerinin çok ileri tarihlere atılması yahut yerel mahkemede boşanma davası sonlanmışsa bile tarafların üst mahkemeye başvurmaları durumunda dosyaların üst mahkemelerden dönüşünün beklenmesi vs süreci daha da uzun hale getirmektedir. Bu halde –kesin olmamakla birlikte- bir çekişmeli boşanma davası için ortalama süre 2 yıl diyebiliriz.

4. Anlaşmalı boşanma davası nedir, ne kadar sürer?

Yukarıda değinildiği üzere çekişmeli boşanma için kısa sürede sonlanır demek çok zordur. Uzun süren dava süreci, davanın toplumun en mahrem yapısı olan aile içi yaşanmışlıklarla alakalı olması, çocukların velayetinin kimde kalacağı konusunda hassas tartışmalar, mal paylaşımı konusundaki anlaşmazlıklar vs. derken süreç daha da can sıkıcı, çetrefilli ve yıpratıcı hale gelmektedir.

Ancak bu yıpratıcı sürece maruz kalmamak isteyen tarafların, herhangi bir boşanma sebebi belirtmeden, boşanmanın mali sonuçları ve çocukların durumu konusunda kendi aralarında anlaştıkları bir protokolü mahkemeye sunarak yaklaşık 1 ay gibi bir sürede tek celsede boşanmaları mümkündür.

Anlaşmalı boşanma için tarafların bazı şartları yerine getirmesi gerekmektedir. Türk Medeni Kanunu md.166/3’de belirtilen bu şartlar; anlaşmalı boşanmaya konu evliliğin en az 1 yıl sürmüş olması, eşlerin aile mahkemesi ne birlikte başvurması ya da bir eşin açtığı davayı diğer eşin kabul etmiş olması ve tarafların nafaka, velayet, tazminat konusunda soru işaretine mahal vermeyecek şekilde anlaşmış olması gerekmektedir.

NOT: Anlaşmalı boşanma için hazırlanan protokolde mal paylaşımı konusunda anlaşmış olma zorunluluğu yoktur. İlgili Yargıtay kararları için buraya tıklayın.

Son olarak belirtmek gerekir ki; tarafların kendi aralarında yaptıkları anlaşma protokolü hakim tarafından uygun bulunmadıkça geçerli olmaz. Buna göre, hakim, tarafların ve çocukların menfaatini göz önünde tutarak gerekli gördüğü değişiklikleri yapabilir. Taraflar bu değişiklikleri kabul ederlerse anlaşmalı boşanma sonlanır, kabul etmezlerse dava çekişmeli boşanma davası na dönüşür.

5. Avukatla açılan anlaşmalı boşanma davası için mahkemeye gitmek zorunda mıyım?

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 22.02.1990 T. 1990/10796 E ve 1990/2176 Karar sayılı ilamında “ tarafların avukat araclığı ile temsil edilmeleri halinde dahi hakimin tarafları huzura çağırıp bizzat dinlemesi gerekmektedir” diyerek bir boşanma avukatı ile açılan anlaşmalı boşanma davasında dahi tarafların davaya bizzat katılmaları gerektiğine vurgu yapmıştır.

Çekişmeli boşanmada avukatı olan taraf, duruşmalara katılmak zorunda değildir.

6. Boşanma davası reddedildikten sonra yeniden boşanma davası açılır mı?

Bir boşanma avukatı uzmanlığından yararlanmadan, mesela internetten bulunan örnek boşanma dilekçesi gibi dilekçelerle yanlış, eksik veya usulsüz açılan boşanma davalarının reddedilme durumu elbette ki vardır. Bu durumda aynı boşanma sebebine dayanarak tekrar bir boşanma davası açmak mümkün değildir, ancak farklı sebebe dayanarak yeniden bir boşanma davası açılabilir.

Yahut reddedilmiş boşanma davaları sonrasında ortak hayatın yeniden kurulamaması yani fiilen ayrılık sebebine dayanarak şartları sağlandığında reddedilme ihtimali olmayan yeni boşanma davası açılabilir.

Bu konuda Türk Medeni Kanunu md.166/4’ün aradığı bazı şartlar vardır. Bu şartlar; bu yazımızın başında da belirttiğimiz boşanma sebeplerinden herhangi birisine dayanılarak açılmış ve reddedilmiş bir boşanma davası olmalı, bu reddedilen boşanma davasının kesinleşmesinin üstünden 3 yıl geçmeli ve bu süre içerisinde her ne sebeple olursa olsun ortak hayat yeniden kurulamamış olmalıdır.

Bu şartlar sağlandığı takdirde eşlerden birinin talebi üzerine ortak hayatın kurulamaması yani fiilen ayrılık sebebine dayanarak boşanma davası açılabilir. Bu boşanma sebebinin diğer boşanma sebeplerinden farkı; burada hakimin takdir yetkisinin yok denecek kadar az olmasıdır. Yani bahsedilen şartlar sağlandığı takdirde hakim boşanma kararı vermek zorundadır, çünkü bu halde evliliğin temelinden sarsıldığına ilişkin bir karine mevcuttur. örnek boşanma dilekçesi

NOT: 3 yıllık bekleme süresini bir an önce başlatabilmek için ilk celsede boşanma davasından feragat edilebilir. Hatta yetkisizlik sebebiyle boşanma davasının red edilmiş olması ve kesinleşmesi üzerinden 3 yıl geçmesi bile 3 yıllık şartın sağlanması için yeterlidir. Çünkü reddin hangi sebepten kaynaklandığının bir önemi yoktur.

7. Boşanma davası hangi mahkemede ve nasıl açılır?

Boşanma davaları Türk Medeni Kanunu’nun 168. maddesi gereğince; eşlerden birinin yerleşim yeri ya da son 6 aydır ortak yaşanan konutun bulunduğu yer Aile Mahkemesi nde açılır. Adliye de Aile Mahkemesi yoksa, Asliye Hukuk Mahkemesi davaya Aile Mahkemesi sıfatıyla bakar.

Önemle belirtmek gerekir ki, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu  06.06.2007 Tarihli, 2007/2-331 E., 2007/332 K. sayılı ilamında; koca evini terk eden ve o tarihten beri baba evinde oturan, bir işte çalışmayan, üzerine kayıtlı bir taşınmazı da bulunmayan ve böylece  hayatın olağan akışı gereğince sığınabileceği ve yerleşebileceği tek yeri baba evi olan kadının sürekli kalma niyeti ile gittiği baba evinin bulunduğu yer Aile Mahkemesini de boşanma davaları açmak için yetkili mahkeme olarak kabul etmiştir.

Çekişmeli boşanma davaları, usule ve esasa uygun hazırlanmış bir boşanma dava dilekçesi ile Aile Mahkemesi’ne başvurulmasıyla açılır. Bunun için adliyelerdeki tevzi bürolarına gitmeniz durumunda size yardımcı olunacaktır.

Anlaşmalı boşanma davaları ise, ekinde muhakkak bir anlaşmalı boşanma protokolü olan bir boşanma dava dilekçesi ile adliye de bulunan hukuk davası tevzi bürosuna giderek gerekli harçları ödemeniz dahilinde açılacaktır. Boşanma davası açmak için adliyeye giderken yanınıza muhakkak Nüfus cüzdanı ehliyet veya pasaportunuzu alınız.

8. Boşanma davası ücreti ve avukatlık ücreti nedir ? Boşanma davasında avukat tutmak zorunlu mudur?

Boşanma davalarında mahkeme ücretleri; harçlar, tebligat ücretleri, tanık sayısı kadar tanıklık ücreti, dosyada bilirkişiye gitmesi gereken bir delil varsa bilirkişi ücreti vs. gibi farklı kalemlerden oluşmaktadır. Bu kalemler dosyadan dosyaya farklılık gösterebileceğinden boşanma davalarında mahkeme ücreti için net bir miktar belirtmek yanlış olacaktır.

Boşanma davasında avukat tutmak zorunlu mudur? Yalnızca boşanma davasında değil, hiçbir dava için Türk hukuk yargısında avukat tutmak zorunlu değildir. Ancak bilhassa çekişmeli boşanma davaları için, uzun süren dava süreci, velayet, nafaka, maddi manevi tazminat, ziynet eşyaları alacağı , evlilik süresinde edinilen malların kimde kalacağı hususu gibi uzmanlık ve ciddi bilgi gerektiren konuların varlığı göz önüne alındığında usuli bir eksiklik yapılmaması, davada kusur ispatı açısından emsal yüksek mahkeme kararları ile davayı yönlendirebilecek bir boşanma avukatı ndan yardım almanız yani bir avukat tutmanız hak kaybı yaşamamanız için oldukça önemlidir.

Örneğin; Usuli hatalar ve özellikle yanlış sebebe dayanarak, esastan hata yapılarak, eksik delillerle hazırlanmış bir boşanma dava dilekçesi ile açılmış davanın reddedilmesiyle; tüm yargılama giderleri, mahkeme masrafları ve karşı tarafın avukatına ödenecek vekalet ücreti üzerinize kalacaktır. Bu da, davanın en başında bir boşanma avukatından yardım alsaydınız ödeyeceğiniz ücretin üstünde bir miktar ile karşı karşıya kalmanız anlamına gelecektir. Yani, internetten erşilen örnek boşanma dilekçesi gibi dilekçelerle açılan dava sonunda haklıyken haksız duruma dahi düşebilirsiniz. Bu sebeple gerek tüm boşanma sürecinde temsil olunmak gerekse de yalnızca dilekçe yazımı konusunda destek almak için muhakkak bir boşanma avukatı danışmanlığına başvurun.

9. Boşanma davası örnek dava dilekçesi:

Boşanma aşamasında olan kişilerin yaptığı en büyük hata, internet arama motorlarına boşanma davası örnek dava dilekçesi örnek boşanma dilekçesi boşanma dilekçesi örneği anlaşmalı boşanma dava dilekçesi örneği bakırköy boşanma davası dilekçesi gibi aramalar yaparak buldukları dilekçelerle dava açmalarıdır. Yukarıda da değinildiği üzere bilhassa boşanma davalarında her dava biriciktir. Çünkü her aile farklı yapıya sahiptir ve herkesin ailevi sorunu yani boşanma gerekçesi farklıdır. Bu sebeple açılacak bir boşanma davasında boşanma avukatı tutacak mali gücünüz yoksa dahi en azından dilekçe yazımı konusunda ücreti mukabilinde bir boşanma avukatı desteği almanız bakırköy hukuk büromuz ve bakırköydeki boşanma davaları ile ilgilenen ofisimiz avukatları tarafından tavsiye olunur.

10. Gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi?

Gizli alınan ses kaydı veya gizli çekilmiş video boşanma davasında delil olarak kullanılabilir mi sorusunun detaylı cevabı için lütfen buraya tıklayın.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar, sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Her ne kadar avukatlık mesleğinde boşanma avukatı şeklinde bir ünvan olmasa da halk arasında bilinen adıyla boşanma avukatı Aile ve boşanma hukuku ile ilgili ihtilaflarınız ile ilgilenir. Oldukça fazla alt dalı olan Aile Hukuku karmaşık ve bir o kadar da hassas bir hukuk dalı olduğu için aile hukuku ile ilgili davalarda örneğin bir boşanma davasında bir boşanma avukatı uzmanlığından faydalanmanız sizin için daha sağlıklı ve daha az yıpratıcı olacaktır.

İstanbul Avrupa Yakası Bakırköy’de bulunan ve Bakırköy Ataköy Yeşilköy Florya Avcılar Zeytinburnu Bahçelievler Şirinevler Beylikdüzü semtlerine yakın konumda olan ofisimizde, boşanma davaları ile ilgili sizlere dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz.

dava dilekçesi ücreti , boşanma avukatı ücreti

bakırköy adliyesi boşanma avukatı boşanma avukatı bakırköy avukat en iyi boşanma avukatı davanızla ilginenen boşanma avukatı dır. istanbul boşanma avukatı çağlayan adliyesi boşanma avuka

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir