Tapusu eşimize ait olan yaşadığımız eve aile konutu şerhi koydurmak neden önemlidir, bize ne fayda sağlar? Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar, nasıl konulur? Aile konutu şerhi davasız nasıl kaldırılır? Aile konutu şerhi kaldırma davası. Kiralık eve aile konu şerhi. Kiralanan eve aile konutu şerhi konulur mu? Kiracı aile konutu şerhi koyabilir mi, ücreti nedir? Arsa, bağ veya bahçe tapusuna aile konutu şerhi konulabilir mi? Üzerinde aile konutu şerhi olan ev satılabilir mi? Aile konutu şerhi ücreti. Aile konutu koyma talebi dilekçe örneği. Aile konutu şerhi kaldırma dilekçe örneği.

AİLE KONUTU ŞERHİ NE İŞE YARAR, AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KONULUR, NASIL KALDIRILIR ? ÜCRETİ VAR MI ?

Tapusu eşimize ait olan yaşadığımız eve aile konutu şerhi koydurmak neden önemlidir, bize ne fayda sağlar? Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar, nasıl konulur? Aile konutu şerhi davasız nasıl kaldırılır? Aile konutu şerhi kaldırma davası. Kiralık eve aile konu şerhi. Kiralanan eve aile konutu şerhi konulur mu? Kiracı aile konutu şerhi koyabilir mi, ücreti nedir? Arsa, bağ veya bahçe tapusuna aile konutu şerhi konulabilir mi? Üzerinde aile konutu şerhi olan ev satılabilir mi? Aile konutu şerhi ücreti. Aile konutu koyma talebi dilekçe örneği. Aile konutu şerhi kaldırma dilekçe örneği.

YAZININ İÇERİĞİ: Tapusu eşimize ait olan yaşadığımız eve aile konutu şerhi koydurmak neden önemlidir, bize ne fayda sağlar? Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar, nasıl konulur? Tapu müdürlüğünden mi konuur, dava açmak mı gerekir? Aile konutu şerhi davasız nasıl kaldırılır? Aile konutu şerhi kaldırma davası. Kiralık eve aile konu şerhi. Kiralanan eve aile konutu şerhi konulur mu? Kiracı aile konutu şerhi koyabilir mi, ücreti nedir? Arsa, bağ veya bahçe tapusuna aile konutu şerhi konulabilir mi? Üzerinde aile konutu şerhi olan ev satılabilir mi? Aile konutu şerhi ücreti. Aile konutu koyma talebi dilekçe örneği. Aile konutu şerhi kaldırma dilekçe örneği.

1. Aile Konutu Nedir?

Aile Konutu; eski Medeni Kanunu’nda düzenlenmemiş olmasına rağmen, 2002 tarihli ve 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nun 194, 240, 254, 279 ve 652. maddeleriyle hukukumuzda yer bulmuş bir müessesedir. Evlilik birliğinin devamı süresinde, ailenin ortak kullanımına özgülenmiş ve sürekli olarak birlikte yaşanılan taşınır ya da taşınmaz konut olarak tanımlanabilir. 

Kural olarak, aile konutu olarak tek bir konut belirlenmelidir. Yani, yazlık yaylalık ya da dağ evi gibi ikincil nitelikteki konutların Aile Konutu olarak şerhi istenemez. Bu husus; Tapu Kadastro  Genel Müdürlüğü’nün 11.06.2002 tarih ve 2002/7 sayılı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu konulu genelgesinde de açıkça belirtilmiştir. 

Yeni Medeni Kanunumuzda Aile Konutu müessesesinin düzenlenmesinin amacı ise; ailenin barınma ihtiyacına ayrılmış olan konutun sahibi ya da kiracısı sıfatını haiz eşin, sadece kendi kararı ve tasarrufuyla ailenin diğer fertlerinin barınma ihtiyacına zarar vermesini önlemektir. Örneğin; eşiyle boşanma aşamasına gelmiş kişinin, sırf eşini zor durumda bırakmak için birlikte yaşadıkları evin kira kontratını tek taraflı feshederek eşini evsiz bırakması durumunun önlenmesi gibi.

2. Aile Konutu Ne İşe Yarar? 

Aile konutu şerhi nedir? Tapusu eşimize ait olan yaşadığımız eve aile konutu şerhi koydurmak neden önemlidir, bize ne fayda sağlar ? Bu halde, malik olan eş, diğer eşin açıkça rızası bulunmadıkça aile konutunu satamaz. Yani tapuda malik görünen eşin evi gizlice satmasının önüne geçmek için bu şerh önemli bir koruma kalkanıdır. Bununla birlikte aile konutu şerhli ev, malik olmayan eşin rızası olmadıkça devredilemez, bir şirkete sermaye olarak özgülenemez, bağışlanamaz, kiraya verilemez.  

Aile konutu şerhi ne işe yarar sorusunun bir diğer cevabı da, eşlerden biri diğer eşin rızası olmadan şerhli konut üzerinde ipotek tesis edemez. Örneğin, konutun tapudaki sahibi görünen eş, bir borcuna karşılık diğer eşin rızası olmadan aile konutunu  bankalara vs. teminat gösteremeyecek, böylece aile konutunun varlığını tehlikeye atamayacaktır.

Eğer aile konutunda kiracı olarak oturuyorsak, bu halde de eşlerden biri, diğer eşin açıkça rızası bulunmadıkça kiracı olarak oturdukları aile konutu ile ilgili kira sözleşmesini feshedemez ya da süresini kısaltamaz.

Görüldüğü gibi aile konutu şerhi, tapu kendisine ait olmayan ya da kira kontratının tarafı olmayan eşe verilmiş çok önemli bir hak ve adeta bir koruma kalkanıdır.

3. Aile Konutu Şerhi Nasıl Konulur, Nereye Başvurulur? 

Malik olan veya olmayan eşin ya da eşlerden her ikisinin birlikte, Tapu sicil Müdürlüğü’ne aşağıda yazan belgeler  ve buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz örnek “aile konutu şerhi talebi dilekçesi” vasıtasıyla başvurması halinde ilgili konut hakkında tapu sicilinin şerhler hanesine ‘aile konutu’ şerhi konularak yanına tarih ve yevmiye numarası yazılır.

Aile konutu şerhi konulması için gerekli belgeler:

  • Konutun, aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlık, LİHKAB, kadastro müdürlüğü veya varsa apartman yönetiminden alınmış belge, (Taşınmaz mal maliki olan eş ya da eşlerden her ikisi birlikte başvururlarsa bu belge aranmaz.)
  • İstemde bulunan eşin, tapudaki malikin eşi olduğuna dair nüfus kayıt örneği veya evlenme cüzdanı,
  • Taraf/Tarafların fotoğraflı nüfus cüzdanı, pasaport veya avukat kimliği ile vesikalık fotoğrafları, T.C. Kimlik ve vergi numarası. 

NOT: Bu şerh malik olmayan eşin talebiyle işlenmiş ise diğer eşe de TMK madde 1019 kapsamında bildirimde bulunulması gerekir. 

NOT: Yukarıda da belirtildiği üzere aile konutu şerhi için gerekli belgeler arasında evlenme cüzdanı ve vukuatlı nüfus kayıt örneği gerekliliğinden bahsedilmiştir. Yani bu demek oluyor ki; imam nikahı ile evliliklerde eşlerden hiçbiri aile konutu şerhi talebinde bulunamaz. (boşanma avukatı )

NOT: Her ne kadar 2011 yılından önce bu şerhin konulması ancak bir mahkeme kararı ile mümkün olsa da artık Tapu kaydına bu şerhi koyabilmek için hiçbir şekilde malikin rızası veya herhangi bir mahkeme kararına ihtiyaç yoktur. Ancak ilgili konutun aile konutu olduğu hakkında bir uyuşmazlık varsa örneğin, bu şerhi talep eden eş, Tapu Müdürlüğü’ne konutun, aile konutu olduğunu kanıtlayan muhtarlık ve varsa apartman yönetiminden alınmış belgeyi ibraz edememişse bu halde artık aile konutu şerhi talebi ancak Aile Mahkemesi’ne taşınıp, mahkemece karara bağlanmalıdır. (KAYNAK: YHGK, 28.09.2011 tarihli, 2011/2-44 E. ve 2011/566 K. sayılı kararı) 

4. Tapuda Aile Konutu Şerhi Koyma İşlemi Ücretli Midir?

Hayır. Aile konutu şerhine yönelik 492 sayılı Harçlar Kanunu’nda herhangi bir düzenleme yoktur. Bu sebeple Tapu Müdürlüklerinde aile konutu koyma talebi, harç, Ö.I.V., E.K.P. ve döner sermaye ücreti tahsil edilmeden karşılanmaktadır. Yani aile konutu şerhi ücreti nedir sorusunun cevabı; ücretsizdir.

5. Tapuda Arsa, Tarla, Bağ, Bahçe Vb. Niteliğinde Görünen Taşınmaz Üzerine Aile Konutu Şerhi Konulur Mu?

Evet. Arsa, tarla, bağ, bahçe vb. nitelikli taşınmaz üzerinde aile konutunun bulunduğunun belgelendirilmesi halinde bu taşınmaz için aile konutu şerhi konulması mümkündür. 

6. Üzerinde Haciz, Tedbir, İpotek Vb. Olan Taşınmazlara Aile Konutu Şerhi Konulabilir Mi? 

Evet, konulabilir. Ancak konulmuş bu şerh geriye yönelik ipotek, haciz durumuna etki etmez. Ayrıca bu şerh konulduktan sonra ilgili taşınmaz üzerindeki haciz, tedbir ve ipotek alacaklılarına bildirimde bulunulması şarttır. 

7. Kiralanan Eve Aile Konutu Şerhi Konulur Mu?

4721 sayılı Türk Medeni Kanunu’nda üçüncü kişilere ait taşınmaz mal üzerine bu şerhin verilmesine ilişkin herhangi bir düzenleme bulunmadığından, kiralık eve aile konutu şerhi koymak için Tapu Müdürlüğüne giderek tapu üzerine bu şerhin konulması istenilemez.

Ancak TBK.m.349/1 gereği, kiralık eve aile konutu şerhi Tapu Müdürlüğüne giderek ve belge ibraz ederek değil de kiralayana bildirim yapmak suretiyle konulabilir. Bildirimin şekli önemli değildir. Bu bildirimle, kira sözleşmesinin tarafı olmayan diğer eş de sözleşmenin tarafı haline gelir ve açıkça rızası olmadan kira sözleşmesi fesholunamaz. Ayrıca kiralayan, aile konutu olan mecurla ilgili yapacağı her bildirimi her iki eşe de birlikte yapmak zorundadır.

8. Üzerinde Aile Konutu Şerhi Olan Ev Satılabilir Mi?

Üzerinde şerh olan ev, diğer eşin açıkça rızası yoksa yada eş, kötü niyetli ve haksız olarak bu rızayı vermekten kaçınıyorsa mahkeme kararıyla bu şerh kaldırılmadan satılamayacaktır. Uygulamadan kaynaklı bir hata ile bir şekilde aile konutu şerhli bir ev, malik olmayan diğer eşin rızası olmaksızın 3. Kişiye satıldıysa, 3.kişi bu şerhin sonuçlarına katlanır ve aleyhinde açılacak bir dava ile evin satışının iptal edilmesi durumuyla karşı karşıya kalabilir.

9. Aile Konutu Şerhi Nasıl Kaldırılır, Bu Şerhi Kaldırmak İçin Dava Açmak Şart Mı?

Evlilik birliği, uygulamada sıkça görülen boşanma, ölüm gibi sebeplerle sonlanmışsa, konut üzerinde hak talebi olan eş veya sağ kalan eşçe, buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz örnek dilekçe ile Tapu Müdürlüğüne kaldırılma talebinde bulunulabilir. 

Bununla birlikte; 

  • Şerh malik olmayan eşin talebiyle işlenmiş ise yine malik olmayan eşin talebiyle,
  • Şerh eşlerin birlikte talebiyle işlenmiş ise; her ikisinin veya lehine şerh verilenin talebiyle,
  • Eşlerin birlikte malik olduğu hisseli taşınmaz mallarda şerh eşlerden birinin talebiyle işlenmiş ise; eşlerin ikisinin veya lehine şerh verilenin talebiyle,
  • Malik olan eşin talebiyle şerh verilmiş ise malik olmayan eşin de talep ya da rızasıyla,
  • Yeni bir aile konutu edinildiğinin ve o taşınmaza aile konutu şerhi işlendiğinin kanıtlanması durumunda malik olan eşin talebiyle,
  • Aile konutu şerhi, taşınmaz maliki eşin talebine bağlı işlemlerde, diğer eşin rızasını zorunlu kıldığından ve talebe bağlı olmayan mahkeme kararının infazı, cebri satış gibi işlemleri engellemeyeceğinden, ayrıca, bu şerhin konulması talep edilirken diğer şerhler ile ipoteklerin hukuki sonucu kabul edildiğinden, mahkeme ya da icra müdürlüğünün yazısı ile ve ayrıca eşler yeni bir aile konutu edindiklerinde buna ilişkin kaydın ortaya konulması halinde, Aile konutu şerhinin kaldırılması mümkündür. (KAYNAK: 1756  (2014/4) sayılı ve 11/06/2014 Genelge)

Önemle gerekir ki, yukarıdaki durumlar hariç evlilik birliği devam ederken bu şerhin kaldırılması, ancak Aile Mahkemesi’nde Aile Konutu Şerhinin Kaldırılması Davası açılması halinde mümkündür. Örneğin, bu şerhin konulduğu taşınmazın tapudaki sahibi eş, bir aile konutu şerhinin terkini – kaldırılması davası açarak söz konusu konutun aile konutu niteliğine hiç sahip olmadığını ya da bu niteliğinin sonlandığını ispat etmelidir. Bu tür davalar için muhakkak bir aile hukuku avukatı ya da bir boşanma avukatından yardım almanız önerilir

10. Aile Konutu Şerhi Koyma Talebi Dilekçe Örneği / Aile Konutu Şerhi Kaldırma Talebi Dilekçe Örneği

Aile konutu şerhi koyma talebi dilekçe örneği / aile konutu şerhi kaldırma talebi dilekçe örneği için buraya tıklayın.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

(Boşanma avukatı , Bakırköy boşanma avukatı )

Tapusu eşimize ait olan yaşadığımız eve aile konutu şerhi koydurmak neden önemlidir, bize ne fayda sağlar? Aile konutu şerhi nedir, ne işe yarar, nasıl konulur? Aile konutu şerhi davasız nasıl kaldırılır? Aile konutu şerhi kaldırma davası. Kiralık eve aile konu şerhi. Kiralanan eve aile konutu şerhi konulur mu? Kiracı aile konutu şerhi koyabilir mi, ücreti nedir? Arsa, bağ veya bahçe tapusuna aile konutu şerhi konulabilir mi? Üzerinde aile konutu şerhi olan ev satılabilir mi? Aile konutu şerhi ücreti. Aile konutu koyma talebi dilekçe örneği. Aile konutu şerhi kaldırma dilekçe örneği.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir