Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı yeniden evlenirsem çocuğumun velayeti babasına mı verilir anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alır mı yeniden evlenirsem velayeti kaybeder miyim gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda ... velayet avukatı boşanma avukatı istanbul bakırköy avrupa yakası bahçelievler ataköy

BAŞKASIYLA EVLENİRSEM ÇOCUĞUMUN VELAYETİ BENDEN ALINIR MI ?

Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı yeniden evlenirsem çocuğumun velayeti babasına mı verilir anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alır mı yeniden evlenirsem velayeti kaybeder miyim gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda ... velayet avukatı boşanma avukatı istanbul bakırköy avrupa yakası bahçelievler ataköy

Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı yeniden evlenirsem çocuğumun velayeti babasına mı verilir anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alır mı yeniden evlenirsem velayeti kaybeder miyim gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda … velayet avukatı boşanma avukatı istanbul bakırköy avrupa yakası bahçelievler ataköy velayet davası

BAŞKASIYLA EVLENİRSEM ÇOCUĞUMUN VELAYETİ BENDEN ALINIR MI ?

Boşanan eşler arasında bazen bağlar ve duygular bir anda kesilmez. Boşanmış olsalar da taraflardan birinin, diğer tarafın yeniden bir başkasıyla evlenmesini istemediği durumlar olabilir. Bunun sebebi bazen boşanmayı kabullenememek bazen ise ortak çocuğun boşanılan eşin evleneceği yeni kişiyle aynı eve girmesini istememek şeklinde karşımıza çıkabilir.

Boşandıktan sonra başka birisiyle yeniden evlenmek isteyen tarafa, diğer tarafın “çocuğumu üvey anne ya da üvey baba ile aynı eve sokmam, evlenirsen velayet davası açar çocuğun velayet ini senden alırım” şeklinde korkutarak evlenmesine, yarım kalan aile hayatını sürdürmesine engel olduğuna genellikle şahit oluruz. Peki bu doğru mudur? Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı ? Örneğin boşanmayla beraber çocuğunun velayetini alan anne yeniden evlenirse çocuğunun velayetini kaybeder mi ? Cevabı örnek Yargıtay Kararları ile bu yazımızda …

Örneğin anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alınır mı ?

Velayetin değiştirilmesini gerektirecek haklı sebeplerin varlığı halinde Velayetin değiştirilmesi talebinde her zaman bulunmak mümkündür. Bunun bir hak düşürücü süresi yahut zamanaşımı yoktur. Ancak velayet hakkı kendisinde olan tarafın evlenmiş olması tek başına velayetin değiştirilmesini gerektirmez. Hatta bazen velayet hakkı kendisinde olan tarafın evlenmesi daha iyi bile olabilir, bu durum çocuğun aile düzeni içerisinde ve aile sıcaklığında, başında hem anne hem de bir baba figürü ile büyümesini sağlar.

Ancak anne, yeniden evlenmesi sebebiyle çocuğa karşı olan sorumluluklarını sekteye uğratmışsa ya da yeniden evlenilen kişi, çocuğu istemiyor ona kötü davranıyorsa yahut çocuk, velayet konusunda görüşünün alınabileceği bir yaştaysa ve annesiyle kalmak istemediğini belirtirse bu durumda çocuğun fiziksel, ruhsal ve ahlaki menfaati gereğince velayet davası ile talep halinde veya re’sen velayet anneden alınır.

(Örnek soru anne üzerinden kurgulandığı için açıklamalar da anne üzerinden yapılmıştır, ancak konuya ilişkin yapılan tüm açıklamalar baba için de geçerlidir.)

Konuyla alakalı mevzuat hükümlerine aşağıda yer verilmiştir:                

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Ana veya babanın yeniden evlenmesi hâlinde” başlıklı 349. Maddesi;

Velâyete sahip ana veya babanın yeniden evlenmesi, velâyetin kaldırılmasını gerektirmez. Ancak, çocuğun menfaati gerektirdiğinde velâyet sahibi değiştirilebileceği gibi, durum ve koşullara göre velâyet kaldırılarak çocuğa vasi de atanabilir.”

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Durumun değişmesi” başlıklı 183. Maddesi;

Ana veya babanın başkasıyla evlenmesi, başka bir yere gitmesi veya ölmesi gibi yeni olguların zorunlu kılması hâlinde hâkim, re’sen veya ana ve  babadan birinin istemi üzerine gerekli önlemleri alır.”

4721 Sayılı Türk Medeni Kanunu’nun “Velâyetin kaldırılması” başlıklı 348. Maddesi;

Çocuğun korunmasına ilişkin diğer önlemlerden sonuç alınamaz ya da bu önlemlerin yetersiz olacağı önceden anlaşılırsa, hâkim aşağıdaki hâllerde velâyetin kaldırılmasına karar verir:

1. (Değişik: 1/7/2005-5378/38 md.) Ana ve babanın deneyimsizliği, hastalığı, başka bir yerde bulunması veya benzeri sebeplerden biriyle velayet görevini gereği gibi yerine getirememesi.

 2. Ana ve babanın çocuğa yeterli ilgiyi göstermemesi veya ona karşı yükümlülüklerini ağır biçimde savsaklaması. Velâyet ana ve babanın her ikisinden kaldırılırsa çocuğa bir vasi atanır. Kararda aksi belirtilmedikçe, velâyetin kaldırılması mevcut ve doğacak bütün çocukları kapsar.”

Konuyla alakalı Yargıtay Kararları:

Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı, yeniden evlenirsem çocuğumun velayeti babasına mı verilir anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alır mı yeniden evlenirsem velayeti kaybeder miyim ? istanbul bakırköy avukat velayet avukatı boşanma avukatı

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2013/13402 E., 2014/1 K., 13.01.2014 T.

Davalı annenin çocuğa karşı velayet görevini savsakladığına, gereken ilgiyi göstermediğine ve davacı babanın müşterek çocukla kişisel ilişkisini engellediğine ilişkin dosya kapsamında yeterli delil bulunmamaktadır. Toplanan deliller, velayetin değiştirilmesi koşullarının oluştuğunu kabule yeterlilikte değildir. Velayet sahibi annenin yeniden evlenmesi, tek başına velayetin değiştirilmesini gerektirmez. Gerçekleşen bu durum karşısında davacının velayetin değiştirilmesine yönelik talebin reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.”

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2016/5009 E., 2016/6233 K., 29.03.2016 T. 

Davalı annenin çocuğa karşı velayet görevini savsakladığına, gereken ilgiyi göstermediğine ve davacı babanın müşterek çocukla kişisel ilişkisini engellediğine ilişkin dosya kapsamında yeterli delil bulunmamaktadır. Velayet sahibi annenin yeniden evlenmesi ve eşinin sabıka kaydının bulunması tek başına velayetin değiştirilmesini gerektirmez. Gerek davalı annenin gerekse eşinin çocuğa kötü muamelede bulunduğuna dair somut bir iddia da mevcut değildir. Gerçekleşen bu durum karşısında davacının velayetin değiştirilmesine yönelik davasının reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulüne karar verilmesi isabetsiz olup, bozmayı gerektirmiştir.”

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2016/16629 E., 2017/1767 K., 21.02.2017 T. 

Mahkemece; “annenin başka bir erkekle evli olmaksızın yaşaması ve dava devamında evlenmesinin velayetinin değiştirilmesi sebeplerinden biri olduğu ve annenin çocukların okula gidiş geliş saatleri ve okuldan alınıp bırakılması konusunda yeterli özeni göstermediği” gerekçesiyle davanın kabulü ile velayetlerin değiştirilerek babaya verilmesine karar verilmiştir.

Annenin çalışıyor olması sebebiyle, özel okulda eğitim gören çocukların okul servisinden anne tarafından bizzat alınmaması ya da annenin başka bir erkekle yeniden evlenmesi tek başına velayetin değiştirilmesini gerektirmez. Mahkemece alınan 29.01.2016 tarihli sosyal inceleme raporunda da annenin velayet görevini yerine getirmediğine ilişkin bir tespit bulunmamaktadır. Açıklanan sebeplerle davacı tarafından açılan davanın reddine karar verilmesi gerekirken, yetersiz gerekçe ile kabulüne karar verilmesi doğru olmayıp hükmün bozulmasını gerektirmiştir.”

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2016/23446 E., 2016/16028 K., 15.12.2016 T. 

“Taraflar anlaşmalı olarak 25.05.2010 tarihinde boşanmış, velayet babaya verilmiş, müşterek çocuk ile anne arasında kişisel ilişki kurulmasına karar verilmiştir. Davacı-davalı baba 13.03.2012 tarihinde açtığı davada annenin çocukla kişisel ilişki kurmaması ve annenin yeniden evlenmesi nedeni ile çocuğun anne yanında yatılı kalmayacak şekilde kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesini talep etmiştir.

Annenin yeniden evlenmesi tek başına kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi için yeterli sebep değildir. Davacı-davalı baba kişisel ilişkinin değiştirilmesini gerektirir maddi bir hadisenin varlığını kanıtlayamamış, çocuğun menfaatinin bunu gerekli kıldığına ilişkin bir olgu da ortaya konulamamıştır. Öyleyse davacı-davalı babanın kişisel ilişkinin yeniden düzenlenmesi talebini içerir davasının reddi gerekirken kabulünün doğru olmadığı” gerekçesiyle bozulmuştur.”

YARGITAY KARARI, 2. Hukuk Dairesi 2016/8657 E., 2016/9149 K., 04.05.2016 T. 

“Hakkında velayetin kaldırılması istenen çocuk …. 29.07.1998 doğumludur. Babası, 16.06.2011 tarihinde ölmüş ve dava konusu çocukla birlikte kardeşi 27.03.2003 doğumlu ….velayeti annede kalmıştır. Davacı hala inceleme konusu davayı 30.10.2014 tarihinde açmıştır.

Mahkemece yapılan yargılama sonrası “annenin eşinin ölümünden sonra 25.06.2013 tarihinde yeniden evlendiği, kendisi ile birlikte yaşayan her iki çocuğu da yatılı okullara yerleştirdiği, davalının üzerine düşen annelik görevlerini layıkı ile yerine getirmediği ve getiremeyeceği, uzun süredir halası ile kalan çocuğun yeniden yaşam alanının değiştirilmesinin çocuk için tramvatik olabileceği, ayrıca idrak çağındaki çocuğun velayetinin halasına verilmesi yönünde muvafakati bulunduğu” gerekçesiyle davalı anne üzerindeki velayetin kaldırılmasına ve vasi tayin edilmek üzere sulh hukuk mahkemesine ihbarda bulunulmasına karar verilmiştir.

Çocuğun halasının yanında mutlu olduğunu bildirmesi, annenin yeniden evlenmesi, ya da çocuğu sınav başarı puanına uygun yatılı bir okula yerleştirmesi velayetin kaldırılmasını gerektirmez. Velayetin kaldırılmasını gerekli kılan başkaca bir hadisenin varlığı da iddia ve ispat edilmemiştir. Bu durumda davanın reddi gerekirken, yetersiz gerekçe ile yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.” velayet davası

velayet avukatı bakırköy güngören ataköy merter avukat istanbul velayet avukatı boşanma avukatı bahçelievler ataköy

***

Başkasıyla evlenirsem çocuğumun velayeti benden alınır mı yeniden evlenirsem çocuğumun velayeti babasına mı verilir anne başkasıyla evlenirse çocuğun velayeti anneden alır mı velayet davası yeniden evlenirsem velayeti kaybeder miyim ? yazımızı okudunuz. Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir: istanbul

VELAYET HAKKI KENDİSİNDE OLAN TARAF ÇOCUĞUNUN ADINI TEK BAŞINA DEĞİŞTİREBİLİR Mİ? Buraya tıklayın.

BOŞANMANIN SONUÇLARI NELERDİR? Buraya tıklayın.

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar, sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Eksik ve yanlış bilgilerle açılan Velayet davaları istenmeyen sonuçlarıyla hem davayı açarak velayeti almak isteyen tarafın hem de davaya konu çocuğun ciddi zarara uğramasına sebep olabilirler. Bu tür davalarda, doğru gerekçe ve delilleri mahkemeye sunarak ve ayrıca bunun yanında emsal mahkeme kararları göstererek davaya yön verebilecek bir avukatın varlığı daha da bir önem kazanır.

Oldukça fazla alt dalı olan Aile Hukuku karmaşık ve bir o kadar da hassas bir hukuk dalı olduğu için aile hukuku ile ilgili davalarda örneğin bir velayet davasında bir boşanma avukatı ya da bir istanbul velayet avukatı uzmanlığından faydalanmanız sizin için daha sağlıklı ve daha az yıpratıcı olacaktır. Yeniden Evlenirsem Çocuğumun Velayeti Benden Alınır mı

Velayet davalarıyla da ilgilenen ve Bakırköy ‘de bulunan Hukuk Büromuz, İstanbul genelinde ve Bakırköy özelinde avukatlık, arabuluculuk ve danışmanlık hizmeti vermektedir. Velayet davası ile ilgilenen büromuza buradan ulaşınız.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir