Ücretsiz avukat nasıl tutulur, İstanbul Baro avukatları ücretsiz mi, Barodan ücretsiz avukat nasıl talep edilir, Barodan ücretsiz avukat talep etmek için gerekli şartlar ve gerekli evraklar nelerdir, Avukat tutacak param yok ne yapabilirim, Devlet ücretsiz avukat verir mi, Adli yardım nedir, Adli yardıma nasıl başvurulur, Tüm davalarda adli yardım alabilir miyim, Mahkeme harç ve masraflarını ödeyecek param yok ne yapabilirim?

NASIL ÜCRETSİZ AVUKATLIK HİZMETİ ALABİLİRİM?

Ücretsiz avukat nasıl tutulur, İstanbul Baro avukatları ücretsiz mi, Barodan ücretsiz avukat nasıl talep edilir, Barodan ücretsiz avukat talep etmek için gerekli şartlar ve gerekli evraklar nelerdir, Avukat tutacak param yok ne yapabilirim, Devlet ücretsiz avukat verir mi, Adli yardım nedir, Adli yardıma nasıl başvurulur, Tüm davalarda adli yardım alabilir miyim, Mahkeme harç ve masraflarını ödeyecek param yok ne yapabilirim?

YAZININ İÇERİĞİ: Ücretsiz avukat nasıl tutulur, İstanbul Baro avukatları ücretsiz mi, Barodan ücretsiz avukat nasıl talep edilir, Barodan ücretsiz avukat talep etmek için gerekli şartlar ve gerekli evraklar nelerdir, Avukat tutacak param yok ne yapabilirim, Devlet ücretsiz avukat verir mi, Adli yardım nedir, Adli yardıma nasıl başvurulur, Mahkeme harç ve masraflarını ödeyecek param yok ne yapabilirim?

DİKKAT

Bu yazımızda adli yardım kurumu kapsamında nereden ve nasıl ücretsiz avukatlık hizmeti talebinde bulunabileceğiniz anlatılmıştır. KİŞİLERİN ÜCRETSİZ AVUKATLIK HİZMETİ TALEPLERİNİ BİZE DEĞİL, HİZMETİN GÖRÜLECEĞİ İLİN BAROSUNA İLETMELERİ GEREKMEKTEDİR. Zira burası bir hukuk bürosu olup ücretsiz avukatlık hizmeti verilmesi yasa gereği yasaktır. Bu sebeple ücretsiz avukatlık şeklindeki taleplerin whatsapp iletişim yoluyla ofisimize iletilmemesi rica olunur.

ADLİ YARDIM

Müvekkili temsil, avukatların mesleği olup aynı zamanlarda onların gelir kapılarıdır. Bu kapsamda bir avukattan ücretsiz ya da tarifenin altında bir meblağ karşılığında iş yapmasını beklemek doğru olmayacaktır. Kaldı ki, Avukatlık Kanunu’nun 164/ f. 4 maddesine göre Avukatlık Asgari ücret tarifesi altında vekâlet ücreti kararlaştırılması yasak olup aksi haller avukatın vergi ve disiplin açısından ceza almasına sebep olur. 

Şayet avukat ile temsil olunacak mali gücünüz yoksa “Adli yardıma nasıl başvulur?” sorusunu cevapladığımız bu yazımızda da detaylı anlatıldığı üzere ücretsiz avukatlık hizmeti talebinizi hizmetin görüleceği ilde bulunan baro adli yardım bürosuna iletmeniz ve gerekli bilgiyi almanız en doğru yol olacaktır.

Devlet Ücretsiz Avukat Verir Mi?

Avukat tutacak param yok ne yapabilirim diyenler için, mali gücü yetersiz olanların dava açmaları ya da kendilerine karşı açılmış bir davada temsil edilebilmeleri adına hukukumuzda Adli Yardım kurumu yer almaktadır. Peki adli yardım nedir? Vatandaşlara ücretsiz avukat hizmeti sağlanması, barolar tarafından yürütülen bir hizmettir.

Ücretsiz avukatlık hizmeti talebi olan ve bu konuda gerekli şartları taşıyan kişiler için barolar gerekli yardımı verir. Adli yardımdan yararlanan kişi için mahkemenin talebi üzerine baro tarafından görevlendirilen avukatın ücreti, yargılama gideri olarak Hazineden ödenir.

Baro Ücretsiz Avukatlık Hizmeti İçin Gerekli Şartlar

Hukuk Muhakemesi Kanunu m.334’e göre; gereken yargılama veya takip giderlerini kısmen veya tamamen ödeme gücünden yoksun olan kimseler iddia ve savunmalarında geçici hukuki korunma taleplerinde ve icra takibinde, taleplerinin açıkça dayanaktan yoksun olmaması kaydıyla adli yardımdan yararlanabilirler.

Kamuya yararlı dernek ve vakıflar, iddia ve savunmalarında haklı göründükleri ve mali açıdan zor duruma düşmeden gerekli giderleri kısmen veya tamamen ödeyemeyecek durumda oldukları takdirde adli yardımdan yararlanabilirler.

Türk Vatandaşı Olmayanlar Adli Yardımdan Yararlanabilir Mi?

Yabancıların adli yardımdan yararlanabilmeleri karşılıklılık şartına bağlıdır. Karşılıklılık şartı, Türkiye’de adli yardım talebinde bulunan yabancının vatandaşı olduğu ülkede, Türk vatandaşlarının da adli yardımdan yararlanabilmesi ile sağlanır.

Ancak avukatlık ücretlerini karşılama imkânı bulunmayan başvuru sahibi ve uluslararası koruma statüsü sahibi kişiye, aynı Kanun kapsamındaki iş ve işlemlerle ilgili olarak yargı önündeki başvurularında 1136 sayılı Avukatlık Kanunu’nun adli yardımı hükümlerine göre avukatlık hizmeti sağlanır.

Adli Yardım Başvurusu Nasıl Yapılır?

Adli yardıma nasıl başvurulur? Baroya avukat talebinde bulunan kişi talebini, hizmetin görüleceği yer adli yardım bürosuna iletir. Adli yardım bürosu ve temsilcilikleri, talep sahibinden üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mal bilgileri, aylık kazancı, ailevi durumu, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi gerekli bilgi ve belgeleri ister.

Başvurucu, talebinde haklı olduğunu gösterdiği delillerle kanıtlamak zorundadır. Adli yardım bürosu ve temsilcilikleri avukatlık hizmeti talebini baroya ileten başvurucunun talebinin haklılığı konusunda uygun bulacağı araştırmayı yapar, gerektiğinde karar verir.

Adli Yardım İçin Gerekli Belgeler

Gerekli belgeleri eksiksiz öğrenmek için hizmetin görüleceği ilde bulunan baro adli yardım bürosuna ulaşılması gerekmektedir. Örneklemek gerekirse genellikle aşağıdaki belgeler istenir:

1.Muhtardan alınacak fakirlik belgesi, 
2.Muhtardan alınacak ikametgah belgesi, 
3.Nüfus cüzdan fotokopisi, 
4.Dava için gerekli belgelerin fotokopisi

Bunların haricinde barodan avukatlık yardımı talebinde bulunan kişiye, işin sonunda bir maddi yarar elde etmesi halinde avukata ödenen para ile elde edilecek maddi yararın %5’ini baroya ödeyeceğine; adli yardım isteminin haksız olduğunun sonradan anlaşılması halinde, görevlendirilen avukata ödenen ücretin iki katı ve yapılmış masrafları yasal faizleri ile geri vereceğine ilişkin taahhütname imzalatılır.

Hangi Durumlarda Adli Yardım Talebi Reddedilir?

– Talepte bulunan kişinin, giderlerini karşılama olanağı varsa,

– İcra takibi başlatılmışsa ve takip alacağının varlığı kesinse,

– Açılacak davanın reddedilmesi kesinse,

– Hak arama süresi geçmişse,

– Yardım talebinin açıkça dayanaktan yoksun olması durumunda talep reddedilir.

Adli Yardım Başvurusu Reddedilenlerin İtiraz Hakkı

Barolara iletilen adli yardım talebinin reddedilmesi halinde talepte bulunan; tebliğden itibaren on gün içinde yazılı veya sözlü olarak baro başkanına başvurabilir. Baro başkanı, yedi gün içinde karar verir, bu karar kesindir. Süresinde karar verilmediği taktirde talep reddedilmiş sayılır.

Adli Yardım Hangi Davalarda Geçerlidir?

Adli yardım sistemi ceza davaları dışındaki davalar içindir. Adli yargıda hukuk mahkemelerinde ve idari yargıda dava açarken veya aleyhe dava açılmışsa talep edilebilir. Yani adli yardım, asliye hukuk mahkemesi, asliye ticaret mahkemesi, aile mahkemesi, tüketici mahkemesi, fikri ve sınai haklar hukuk mahkemesi, kadastro mahkemesi, icra mahkemesi, iş mahkemesi, sulh hukuk mahkemesi, idari davalarda idare mahkemesi, vergi mahkemesi, çekişmesiz yargı işlerinde, icra ve iflas takiplerinde, delil tespitinde, ihtiyari tedbir ve ihtiyati hacizlerde geçerlidir.

Mahkeme Harç ve Masraflarını Ödeyecek Param Yok Ne Yapabilirim?

Bu halde yargılama masraflarına ilişkin mahkemeden adli yardım talebinde bulunulabilir. Mahkemeye talepte bulunan kişi, iddiasının özeti ile birlikte, iddiasını dayandıracağı delilleri ve yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren, üzerine kayıtlı taşınır ve taşınmaz mal bilgileri, aylık kazancı, ailevi durumu, bakmakla yükümlü olduğu kişi sayısı gibi mali durumuna ilişkin belgeleri mahkemeye sunmak zorundadır. Bu talebe ilişkin evrak, her türlü harç ve vergiden muaftır.

Ancak yardım talebi mahkemece reddolunan kişi, verilen kararlara karşı, tebliğinden itibaren bir hafta içinde kararı veren mahkemeye dilekçe vermek suretiyle itiraz edilebilir. İtirazı reddedilenler, ödeme gücünde sonradan gerçekleşen ciddi bir azalmaya dayanılarak tekrar talepte bulunulabilir.

Ayrıca İlk derece yargılaması sona erdikten sonra, yani kanun yolu aşamasında hukuk yargılamasında; bölge adliye mahkemesi veya Yargıtay’a, idari yargıda bölge idare mahkemesi veya Danıştay’a adli yardım başvurusunda bulunulabilir. Dolayısıyla, yargılamanın tüm aşamalarında yardım talebinde bulunulabilir.

Adli Yardımdan Yararlanan Kişi Davada Haksız Çıkarsa Ne Olur?

Adli yardımdan yararlanan taraf, davayı kaybeder ise karşı tarafın yaptığı yargılama giderleri ile birlikte, adli yardım kararı nedeniyle ertelenen ve devlet tarafından avans olarak verilen tüm giderleri ödemek zorundadır. Çünkü bu yardım, kişiye geçici bir muafiyet sağlamaktadır.

Ancak talep olursa ve mahkeme de uygun görür ise, HMK 339/1 uyarınca, yargılama giderlerinin en geç bir yıl içerisinde aylık eşit taksitler halinde ödenmesine de hükmedilebilir. Yine de Devletçe ödenen veya muaf tutulan yargılama giderlerinin tahsilinin, sizin için mağduriyete neden olacağı mahkemece açıkça anlaşılırsa, hükümde tamamen veya kısmen ödemeden muaf tutulmanıza karar verilebilir.


HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir