Tutuklama nedir Tutuklama kararı nasıl kalkar Tutukluluk kararına itiraz kaç gün içinde ve nasıl yapılır İstanbul Ceza Hukuku Avukatları

TUTUKLAMA NEDİR ?

Tutuklama nedir Tutuklama kararı nasıl kalkar Tutukluluk kararına itiraz kaç gün içinde ve nasıl yapılır İstanbul Ceza Hukuku Avukatları

Tutukluluk / Tutuklama kararı nedenleri nelerdir, tutuklama kararını kim verir, tutukluluk kararı verilebilmesi için kanunda belirtilen katalog suçlar nelerdir, tutuklama kararı verilemeyecek haller, tutukluluk kararına kaç gün içinde itiraz edilebilir, kimler itiraz edebilir, nasıl itiraz edilir, son gelen kanun değişikliğinden sonra tutuklama kararına yapılan itiraz kim inceler gibi sorularınızın cevabı bu yazımızda… 

TUTUKLULUK / TUTUKLAMA KARARI NEDENLERİ NELERDİR ? ceza avukatı

Kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren somut delillerin olması halinde, şüpheli veya sanığın kaçması, saklanması veya kaçacağı şüphesini uyandıran somut olgular varsa; şüpheli veya sanığın davranışları delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme, tanık, mağdur veya başkaları üzerinde baskı yapılması girişiminde bulunma, hususlarında kuvvetli şüphe oluşturuyorsa ve şüphelinin, işlediği düşünülen suç kanunda belirtilen katalog suçlardan biriyse şüpheli için tutuklama / tutukluluk nedeni var sayılabilir.

Tutuklama istenildiğinde, şüpheli veya sanık, kendisinin seçeceği veya baro tarafından görevlendirilecek bir müdafiin yardımından yararlanır.

TUTUKLULUK KARARINI KİM VERİR ?
  • Soruşturma evresinde şüphelinin tutuklanmasına Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine Sulh Ceza Hakimi tarafından,
  • Kovuşturma evresinde sanığın tutuklanmasına Cumhuriyet Savcısının istemi üzerine veya re’sen mahkemece karar verilir.

Bu istemlerde mutlaka gerekçe gösterilir ve adlî kontrol uygulamasının yetersiz kalacağını belirten hukukî ve fiilî nedenlere yer verilir.

TUTUKLULUK KARARI VERİLEBİLMESİ İÇİN KANUNDA BELİRTİLEN KATALOG SUÇLAR NELERDİR ?

5237 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu madde 100; kuvvetli suç şüphesinin varlığını gösteren olguların bulunması halinde aşağıdaki katolog suçlar
(CMK’da tek tek sayılan suçlar, tâhdidi suçlar) açısından bir tutuklama nedeni olduğunu kabul etmiştir. Kanunda belirtilen bu katalog suçlar şunlardır;

  • SOYKIRIM VE İNSANLIĞA KARŞI SUÇLAR (Madde 76, 77, 78)
  • KASTEN ÖLDÜRME (Madde 81, 82, 83)
  • (Ek bent: 06/12/2006 – 5560 S.K.17.md) SİLAHLA İŞLENMİŞ KASTEN YARALAMA (madde 86)
  • İŞKENCE (Madde 94, 95)
  • CİNSEL SALDIRI (birinci fıkra hariç, Madde 102)
  • ÇOCUKLARIN CİNSEL İSTİSMARI (Madde 103)
  • Ek bent: 06/12/2006 – 5560 S.K.17.md) Hırsızlık (madde 141, 142)
  • YAĞMA (madde 148, 149)
  • UYUŞTURUCU VE UYARICI MADDE İMAL VE TİCARETİ (Madde 188)
  • SUÇ İŞLEMEK AMACIYLA ÖRGÜT KURMA (iki, yedi ve sekizinci fıkralar hariç, Madde 220)
  • DEVLETİN GÜVENLİĞİNE KARŞI SUÇLAR (Madde 302, 303, 304, 307, 308)
  • ANAYASAL DÜZENE VE BU DÜZENİN İŞLEYİŞİNE KARŞI SUÇLAR (Madde 309, 310, 311, 312, 313, 314, 315),
  • Bankalar Kanunu’nda tanımlanan ( 18.6.1999 tarihli ve 4389 sayılı Kanun madde 22/3,4 fıkraları) ZİMMET SUÇU
  • 10.7.2003 tarihli ve 4926 sayılı Kaçakçılıkla Mücadele Kanununda tanımlanan ve hapis
  • 21.7.1983 tarihli ve 2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununun madde 68 ve madde 74’de tanımlanan suçlar.
  • 31.8.1956 tarihli ve 6831 sayılı Orman Kanunu’nda tanımlanan (madde 110/4,5 fıkraları) KASTEN ORMAN YAKMA SUÇLARI
  • 10.7.1953 tarihli ve 6136 sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanunda tanımlanan SİLAH KAÇAKÇILIĞI SUÇLARI (Madde 12)

TUTUKLAMA KARARI VERİLEMEYECEK HALLER NELERDİR?

Ceza Muhakemesi Kanunu’na göre tutuklama kararı verilemeyecek haller şunlardır:

  • İşin önemi, verilmesi beklenen ceza veya güvenlik tedbiri ile ölçülü olmaması halinde tutuklama kararı verilemez.
  • Sadece adli para cezasını gerektiren suçlarda tutuklama kararı verilemez.
  • Hapis cezasının üst sınırı 2 yıldan fazla olmayan suçlarda tutuklama kararı verilemez.
  • Vücut dokunulmazlığına karşı suçların (kasten veya taksirle yaralama, taksirle öldürme vs.) ceza alt veya üst sınırı ne olursa olsun, koşulları varsa mahkeme ceza sınırına bağlı olmadan tutuklama kararı verebilir.

TUTUKLAMA KARARINA KAÇ GÜN İÇİNDE İTİRAZ EDİLMELİDİR ?

5237 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu madde 101/5, madde 104/2, madde 267 ve madde 268’e göre tutuklamaya itiraz süresi 7 gündür. Tutuklamaya itiraz süresi, şüpheli veya sanığın tutuklandığı gün dikkate alınmadan hesaplanır.

TUTUKLAMA KARARINA KİMLER İTİRAZ EDEBİLİR ?

  • Tutuklamaya itiraz başvurusu, şüpheli ve sanığın kendisi tarafından yapılabilir.
  • Tutuklamaya itiraz başvurusu, tutuklanan şüpheli veya sanığın avukatı tarafından da yapılabilir.
  • Tutuklamaya itiraz başvurusu, tutuklanan kişinin yasal temsilcisi (babası, annesi veya varsa başka yasal temsilcisi) tarafından da yapılabilir.
  • Tutuklamaya itiraz başvurusu, Tutuklunun eşi tarafından da yapılabilir.

TUTUKLAMA KARARINA NASIL İTİRAZ EDİLİR ?

İtiraz hakkına sahip yukarıda sayılan bu kişiler, şüpheli veya sanığın mutlaka bir mahkeme tarafından verilmiş tutukluluk kararına itirazlarını 7 gün içinde tutukluluk kararı nı veren mahkemeye bir dilekçe veya tutanağa geçirilmek koşuluyla zabıt kâtibine beyanda bulunmak suretiyle yapmalıdır.

Tutanakla tespit edilen beyanı ve imzayı mahkeme başkanı veya hâkim onaylar.

Kararına itiraz edilen hâkim veya mahkeme itirazı yerinde görürse kararı düzeltir, yerinde görmezse en çok üç gün içinde, tutuklama kararına itirazı incelemeye yetkili olan mercie gönderir. 

SULH CEZA HAKİMLİĞİ TARAFINDAN VERİLEN TUTUKLAMA KARARINA KARŞI YAPILAN İTİRAZI HANGİ MERCİ İNCELER ?

Sulh Ceza Hakimliği Tarafından Verilen Tutukluluk Kararı na İtirazların İncelenmesi;

  • O yerde birden fazla sulh ceza hâkimliğinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen hâkimliğe; son numaralı hâkimlik için bir numaralı hâkimliği tarafından;
  • Ağır ceza mahkemesinin bulunmadığı yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, yargı çevresinde görev yaptığı ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliği tarafından;
  • Ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerlerde tek sulh ceza hâkimliği varsa, en yakın ağır ceza mahkemesinin bulunduğu yerdeki sulh ceza hâkimliği tarafından yapılır.

ÖNEMLİ NOT: 01/01/2022 tarihinde yürürlüğe giren Kanun değişikliğiyle Sulh Ceza Hakimliklerinin tutuklama ve adli kontrol kararlarına karşı dikey itiraz usulü getirilmiş olup, böylece Sulh Ceza Hakimliklerinin söz konusu kararlarına itirazların başka Sulh Ceza Hakimliklerince incelenmesi uygulamasına son verilmiştir. Tutuklama ve adli kontrole yönelik itirazlara bir üst mahkeme olan Asliye Ceza Mahkemesinin bakması hükmü yürürlüğe girmiştir.

ASLİYE CEZA MAHKEMESİ TARAFINDAN VERİLEN TUTUKLAMA KARARINA KARŞI YAPILAN İTİRAZI HANGİ MERCİ İNCELER ?

Asliye Ceza Mahkemesi Tarafından Verilen Tutukluluk Kararı na İtirazların İncelenmesi;

  • Kararı veren Asliye Ceza Mahkemesi’nin yargı çevresinde bulundukları Ağır Ceza Mahkemesine ve bu mahkeme ile başkanı tarafından verilen kararlar hakkındaki itirazların incelenmesi, o yerde Ağır Ceza Mahkemesinin birden çok dairesinin bulunması hâlinde, numara olarak kendisini izleyen daireye; son numaralı daire için birinci daireye; o yerde ağır ceza mahkemesinin tek dairesi varsa, en yakın ağır ceza mahkemesine aittir. bakırköy

İnsan özgürlüğünün söz konusu olduğu bu hukuk dalında; sanık veya şüpheli durumundaki kişiler belki dava konusu olayın içeriği ve esası anlamında kendilerini savunabilirler ama 5237 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen Usul anlamında savunma yapmak (böyle bir uzmanlık dalı olmasa da) halk diliyle ceza avukatı nın işidir. istanbul

İyi bir ceza avukatı ; şüphelinin veya sanığın aleyhine dosyada bir delil varsa bile, o delilin hukuka aykırı olduğunu ispatlayarak Ağır Ceza veya Asliye Ceza Mahkemesince şüpheli – sanık aleyhine ceza verilmesine engel olabilir. Bu sebeple ceza hukuku ile ilgili hukuki problemlerinizde muhakkak bir ceza avukatı ndan yardım almanız tavsiye edilir.

İstanbul Avrupa Yakası Bakırköy’de bulunan ve Bakırköy Ataköy Yeşilköy Florya Avcılar Beylikdüzü semtlerine yakın konumda olan ofisimizde, ceza hukuku alanında dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Ofisimiz iletişim adresleri için buraya tıklayın.

BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir