Boşanma ile velayeti annede olan küçüğün adının değiştirilmesi ile ilgili yargıtay kararları. Boşanan anne, babadan habersiz çocuğunun adını değiştirmek için tek başına dava açabilir mi? Yargıtay kararı. Baba, çocuğunun adını  değiştirmek için tek başına başvuru yapabilir mi? Çocuğumun adını değiştirmek için babasının rızası gerekir mi? Babanın rızası olmadan çocuğun adı değiştirilir mi Yargıtay kararı. Babanın izni olmadan çocuğun adını değiştirmek. Babadan habersiz çocuğun adını değiştirmek ile ilgili Yargıtay kararı.

Babadan Habersiz Çocuğun Adını Değiştirmek | Yargıtay Kararı

Boşanma ile velayeti annede olan küçüğün adının değiştirilmesi ile ilgili yargıtay kararları. Boşanan anne, babadan habersiz çocuğunun adını değiştirmek için tek başına dava açabilir mi? Yargıtay kararı. Baba, çocuğunun adını  değiştirmek için tek başına başvuru yapabilir mi? Çocuğumun adını değiştirmek için babasının rızası gerekir mi? Babanın rızası olmadan çocuğun adı değiştirilir mi Yargıtay kararı. Babanın izni olmadan çocuğun adını değiştirmek. Babadan habersiz çocuğun adını değiştirmek ile ilgili Yargıtay kararı.

YAZININ İÇERİĞİ: Boşanma ile velayeti annede olan küçüğün adının değiştirilmesi ile ilgili yargıtay kararları. Boşanan anne, babadan habersiz çocuğunun adını değiştirmek için tek başına dava açabilir mi? Yargıtay kararı. Baba, çocuğunun adını  değiştirmek için tek başına başvuru yapabilir mi? Çocuğumun adını değiştirmek için babasının rızası gerekir mi? Babanın rızası olmadan çocuğun adı değiştirilir mi Yargıtay kararı. Babanın izni olmadan çocuğun adını değiştirmek. Babadan habersiz çocuğun adını değiştirmek ile ilgili Yargıtay kararı.

Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz “Velayeti bende olan çocuğumun adını değiştirebilir miyim?” yazımızda daha detaylı açıklandığı üzere, 4721 sayılı TMK’nin 339/son maddesinde de belirtildiği gibi çocuğun adını anne ve baba birlikte belirlediklerinden isim değiştirme talebini de yasal şartların oluşması halinde mahkemeden birlikte istemeleri gerekeceği yani yalnızca velayet hakkına sahip tarafın örneğin babadan habersiz tek taraflı olarak böyle bir dava açamayacağı kabul edilmektedir. Bu yazımızda ise, Boşanma nedeni ile velayeti annede olan çocuğun adı babanın rızası olmadan değiştirilebilir mi? sorusunun cevabına ilişkin emsal Yargıtay Kararları yer almaktadır.   

ANNE VEYA BABANIN, ÇOCUĞUN ADININ DEĞİŞTİRİLMESİ KONUSUNDA TEK BAŞINA DAVA AÇMASI HALİNDE, MAHKEMECE DAVAYA DAHİL EDİLMEYEN EBEVEYNİN DAVAYA KATILIMININ SAĞLANMASI GEREKİR.

“…Somut olaya gelince; adı değiştirilmek istenilen küçüğün anne ve babasının boşandıkları, küçüğün velayeti annede olduğu, annenin de tek başına eldeki davayı açtığı anlaşılmaktadır. Taraflar boşanmış ve velayet davacı anneye verilmiş olsa da bu durum eldeki davada dava dışı olan çocuğun babasının gerçekte onun babası olması durumu değiştirmez. Kaldı ki, velayet şartlarında daha sonradan oluşabilecek değişiklik nedeniyle velayetin babaya verilmesi de ihtimal dahilindedir.

Yukarıda da belirtildiği üzere çocuğun adını anne ve baba birlikte belirlediklerinden değiştirilmesi talebini de yasal şartların oluşması halinde mahkemeden birlikte istemeleri gerekir. Anne ve babanın bu taleplerini birlikte yapmamaları veya değişiklik üzerinde anlaşamamaları halinde birinin başvurusu üzerine değerinin davada taraf olarak katılımı sağlanmalıdır. Taraf teşkiline ilişkin bu husus dava şartı olup, kamu düzenine ilişkin olmakla davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkat edilmesi gereken bir olgudur (Hukuk Genel Kurulu’nun 08.12.2010 tarihli ve 2010/18-643 Esas, 2010/648 Karar sayılı ilamı). Mahkemece, yukarıda belirtilen maddi ve hukuki olgular dikkate alınmadan taraf teşkili sağlanmaksızın esasa ilişkin hüküm kurulması, doğru görülmemiştir…” Yargıtay 8. Hukuk Dairesi, 09.12.2019 tarihli,  2019/6290 Esas ve 2019/11048 Karar sayılı kararı.

ANNE VEYA BABA, ORTAK ÇOCUĞUN ADINI TEK BAŞINA DEĞİŞTİREMEZ.

“…Hukuk Genel Kurulunca incelenerek direnme kararının süresinde temyiz edildiği anlaşıldıktan ve dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra gereği görüşüldü: Dava, nüfusta isim düzeltme istemine ilişkindir.  Davacı, velayeti altındaki kızının Sude adı ile tanındığını belirterek, kayden R… olan adının S….  olarak değiştirilmesini talep ve dava etmiştir. Davalı idare temsilcisi, davanın reddine karar verilmesini istemiştir. C.Savcısı beyanında; davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir. Yerel Mahkemece, davanın reddine karar verilmiş olup, hükmün davacı tarafından temyiz edilmesi üzerine; Özel Dairece, yukarıya aynen alınan gerekçeyle bozulmuş, Yerel mahkemece direnme kararı verilmiştir. Hükmü temyize davacı ve Cumhuriyet Savcısı getirmektedir.

Hukuk Genel Kurulu’ndaki görüşme sırasında, işin esasına girilmeden önce, çocuğun babasının davaya katılımının gerek olup olmadığı, diğer bir deyişle taraf teşkilinde eksiklik olup olmadığı, ön sorun olarak incelenmiştir. Bu aşamada öncelikle taraf teşkili üzerinde durmak gerekmektedir. Taraf teşkili dava şartı olup, davanın her aşamasında mahkemece re’sen dikkat edilmesi gereken bir olgudur ve mahkemenin, bozma ilamını ve duruşma gününü taraflara kendiliğinden tebliğ edip taraf teşkilini sağlaması, Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanununun amir hükmü gereğidir (Hukuk Genel Kurulu’nun 04.03.2009 gün ve 2009/9-52-105 esas, karar; 14.04.2010 gün ve 2010/21-200-216 esas, karar sayılı ilamları). Bu husus kamu düzenine ilişkin olmakla yargılamanın her aşamasında re’sen nazara alınması gerektiğinden, usulü kazanılmış hakkın da istisnasıdır.

Diğer taraftan 4721 sayılı TMK.nun 339/son maddesi, çocuğun adını ana ve babası koyar, hükmünü taşımaktadır. Somut olaya gelince; adı değiştirilmek istenilen küçüğün anne ve babasının boşandıkları, küçüğün velayetinin davacı anneye verildiği, annenin de tek başına eldeki davayı açtığı anlaşılmaktadır. Taraflar boşanmış ve velayet davacı anneye verilmiş olsa da; bu durum eldeki davada dava dışı olan küçüğün babasının gerçekte onun babası olması durumu değiştirmez. Kaldı ki, velayet şartlarında daha sonradan oluşabilecek değişiklik nedeniyle velayetin babaya verilmesi de ihtimal dahilindedir. Yukarıda da belirtildiği üzere çocuğun adını anne ve baba birlikte belirlediklerinden değiştirilmesi talebini de yasal şartların oluşması halinde mahkemeden birlikte istemeleri gerekir.

Ayrıca Hukuk Genel Kurulu’ndaki görüşme sırasında Türkiye’nin de taraf olduğu Uluslararası sözleşmeler ve çocuğun hakları üzerinde durulmuş, dinlenmesi yönünde görüşler ileri sürülmüştür. Gerçekten Türkiye’nin kabul ettiği ve taraf olduğu “Çocuk Haklarına Dair Sözleşme”nin 12. maddesi ile, “Çocuk Haklarının Kullanılmasına Dair Avrupa Sözleşme”sinin 1, 2 ve 6. maddelerine göre; görüşlerini oluşturma yeteneğine sahip çocukların, adli merciler önünde kendilerini ilgilendiren her konuda bilgilendirilmelerini ve bu davalara katılmalarına izin verilmesi bir hak olarak düzenlenmiş olup, ayrıca bu hususların adli merciler tarafından yerine getirilmesi aynı zamanda yükümlülük olarak öngörülmüştür. Ancak, bozma sebebine göre anılan hususlar bu aşamada ayrıca bozma nedeni yapılmamıştır. Yerel mahkemece, yukarıda belirtilen maddi ve hukuki olgular dikkate alınmadan taraf teşkili sağlanmaksızın esasa ilişkin hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır…” Yargıtay Hukuk Genel Kurulu ‘nun  08.12.2010  tarihli,  2010/18-643 Esas ve 2010/648 Karar sayılı kararı.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Boşanma ile velayeti annede olan küçüğün adının değiştirilmesi ile ilgili yargıtay kararları. Boşanan anne, babadan habersiz çocuğunun adını değiştirmek için tek başına dava açabilir mi? Yargıtay kararı. Baba, çocuğunun adını değiştirmek için tek başına başvuru yapabilir mi? Çocuğumun adını değiştirmek için babasının rızası gerekir mi? Babanın rızası olmadan çocuğun adı değiştirilir mi Yargıtay kararı. Babanın izni olmadan çocuğun adını değiştirmek. Babadan habersiz çocuğun adını değiştirmek ile ilgili Yargıtay kararı.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir