İŞE İADE DAVASINDA ARABULUCULUK

YAZININ İÇERİĞİ: İşe iade davasında arabuluculuk. İşçi, işe iade talebi için ne kadar süre içinde arabulucuya başvurmak zorundadır? Fesih bildirimin tebliğ tarihi nasıl belirlenir?

İşe İade Davalarında Arabuluculuk Süreci Farklı İşliyor!

İş Mahkemelerinde dava konusu edilen işçilik alacakları için arabulucuya başvurmanın zorunlu olduğu gibi işçinin dava konusu edebileceği İşe İadeye yönelik taleplerinde de arabulucuya başvuru şarttır. Ancak işe iade taleplerinde arabuluculuk faaliyetinin bazı özellikleri bulunur, sonuçları da farklılık doğurur. 

İşe iade talepli davalarda geçerli 3 farklı süre görüyoruz. Bu süreleri aşağıda açıklandığı üzere doğrudan arabuluculuk süresi 1 ay, diğer süreler 2 hafta şekilde kodlayabiliriz.

İşçi, işe iade talebi için ne kadar süre içinde arabulucuya başvurmak zorundadır?

İş sözleşmesi feshedilen ve işe iade talebi bulunan işçi, FESİH BİLDİRİMİNİN TEBLİĞ TARİHİNDEN İTİBAREN 1 AY İÇİNDE arabulucuya başvurmak zorundadır. Bu süre hak düşürücü bir süredir.

Fesih bildirimin tebliğ tarihi nasıl belirlenir?

  • Fesih işçiye tebliğ edilmediyse süre işçinin fesih tarihini kesin olarak belirleyeceği işlem yaptığı tarihten itibaren işlemeye başlar.
  • İşçi fesih bildirimini tebliğ almaktan imtina ederse, süre tebliğden imtina edildiğinin belgelendiği, tutanağa bağlandığı tarihten itibaren işlemeye başlar.
  • Eylemli fesih söz konusuysa, süre eylemli feshin yapıldığı tarihten itibaren işlemeye başlar. 

Arabuluculuk faaliyeti sonunda anlaşmaya varılamaması halinde işçinin işe iade davası açma süresi nedir?

Anlaşamamayla sonuçlanan Arabuluculuk faaliyeti sonunda işçi, SON TUTANAĞIN DÜZENLENDİĞİ TARİHTEN İTİBAREN 2 HAFTA İÇİNDE iş mahkemesinde (veya taraflar bu konuda anlaşırlarsa özel hakemde) dava  açabilir.

İşe iade talebi davasını arabulucuya başvurmadan direkt olarak mahkemede açtım. Ne yapabilirim ?

Bu durumda öncelikle davanın usulden reddi gerekir. Ancak dava usulden reddedilse de her şey bitmiş sayılmaz. İşçinin usulden red kararının kesinleşmesi üzerine, KESİNLEŞEN RED KARARININ RESEN TEBLİĞİNDEN İTİBAREN 2 HAFTA İÇİNDE DE ARABULUCUYA BAŞVURMA İMKANI VARDIR. (İşK m.20)

İşe iade davası için arabulucuya başvuru süreleri kaçırılırsa arabulucu sürenin geçtiğini dikkate alıp görüşmeyi yapmama hakkına sahip midir?

İşe iade davası için arabulucuya başvuru süresi olan bir aylık süre yahut arabulucuya başvurmadan dava açılıp da davanın usulden reddi üzerine arabulucuya başvuru için gereken 2 haftalık süre geçirilirse; arabulucu sürenin geçtiğini dikkate alıp görüşmeyi yapmama hakkına sahip midir? Hayır. Bahsi geçen sürelerin geçtiğini arabulucunun dikkate alması söz konusu olamaz. 

Bu durumda olabilecek tek şey işverenin bu hususu belirterek toplantılara katılmaması üzerine arabulucunun bu durumu tutanak altına olarak toplantıyı sona erdirmesidir. 

İşçinin de buna karşı sürenin geçmediğine ilişkin beyanları varsa eğer dava açılırsa kararı mahkemenin vermesi adına bunlar da tutanakta yer almalıdır. 


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir