Ekran Görüntüsü Mahkemede Geçerli Midir? Whatsapp Ekran Görüntüsü Delil Olur Mu? SMS Kayıtlarının Ekran Görüntüsü Davada Delil Sayılır Mı? Ekran Görüntüsünün Delil Olup Olamayacağına İlişkin Yargıtay Kararı.

EKRAN GÖRÜNTÜSÜ DAVADA DELİL OLARAK KULANILABİLİR Mİ?

Ekran Görüntüsü Mahkemede Geçerli Midir? Whatsapp Ekran Görüntüsü Delil Olur Mu? SMS Kayıtlarının Ekran Görüntüsü Davada Delil Sayılır Mı? Ekran Görüntüsünün Delil Olup Olamayacağına İlişkin Yargıtay Kararı.

YAZININ İÇERİĞİ: Ekran Görüntüsü Mahkemede Geçerli Midir? Whatsapp Ekran Görüntüsü Delil Olur Mu? Cep Telefonu SMS Kayıtlarının Ekran Görüntüsü Davada Delil Sayılır Mı? Ekran Görüntüsünün Delil Olup Olamayacağına İlişkin Yargıtay Kararı.

Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda da emsal kararlarla desteklenerek detaylı olarak anlatıldığı üzere, alacağın veya borcun varlığı whatsapp, mail veya instagram, facebook gibi sosyal medya yazışmasıyla ispat edilebilir. Ancak bunun da şartları da vardır. Sadece mesaj kayıtlarının ekran görüntüsü dökümlerinin mahkemelerce delil başlangıcı olarak kabul edilemeyeceği, mesajların ekran görüntüsünü delil olarak sunan kişinin cep telefonu incelenerek telefondaki mesaj kayıtları ile dosyaya ekran görüntüsü şeklinde döküm olarak sunulan kayıtların karşılaştırılması gerektiği Yargıtayca vurgulanmaktadır. Konuya ilişkin emsal Yargıtay Kararı aşağıdaki gibidir.

Ekran Görüntüsünün Ne Şekilde Delil Olabileceğine İlişkin Emsal Karar

Yargıtay 3. Hukuk Dairesi’nin 2015/2739 E., 2016/3873K. ve 15.03.2016 tarihli kararı:

“…Taraflar arasındaki alacak davasının mahkemece yapılan yargılaması sonucunda, davanın kısmen kabulüne yönelik olarak verilen hükmün, süresi içinde davalı vekili tarafından temyiz edilmesi üzerine gereği düşünüldü:

6100 sayılı HMK’nun 199.maddesinde belge kavramı ”Uyuşmazlık konusu vakıaları ispata elverişli yazılı veya basılı metin, senet, çizim, plan, kroki, fotoğraf, film, görüntü veya ses kaydı gibi veriler ile elektronik ortamdaki veriler ve bunlara benzer bilgi taşıyıcıları bu Kanuna göre belgedir.”şeklinde düzenlenmiştir.

Yine aynı kanunun 202.maddesinde ise delil başlangıcı kavramı ” (1) Senetle ispat zorunluluğu bulunan hâllerde delil başlangıcı bulunursa tanık dinlenebilir.
(2) Delil başlangıcı, iddia konusu hukuki işlemin tamamen ispatına yeterli olmamakla birlikte, söz konusu hukuki işlemi muhtemel gösteren ve kendisine karşı ileri sürülen kimse veya temsilcisi tarafından verilmiş veya gönderilmiş belgedir.” şeklinde düzenlenmiştir.

Somut olayda; davacı, davalı ile aralarında bir adi ortaklık ilişkisi kurulduğunu, bu ortaklık ilişkisi kapsamında davalıya toplam 15.000 TL’nin kendisi ve dava dışı arkadaşı tarafından havale edildiğini ve yine ortaklık ilişkisi kapsamında dükkan tadilatı için kredi kartından 1.229,90 TL’lik harcama yaptığını iddia etmiştir.

Davalı ise davacı ile aralarında bir ortaklık ilişkisi olmadığını, davacı ve davacının arkadaşı tarafından havale edilen toplam 15.000 TL’nin borç ödemesine ilişkin olduğunu belirtmiş ve davacının kredi kartından harcandığı iddia edilen 1.229,90 TL’lik kısmı da kabul etmemiş, davacı tarafça dosyaya sunulan ve mahkemece de delil başlangıcı olarak kabul edilen SMS kayıtlarına ilişkin olarak ise söz konusu SMS kayıtlarına davacı tarafça ekleme ve çıkarma yapılmış olabileceğini belirterek SMS içeriklerini kabul etmediğini belirtmiştir.

Davacı tarafça dosyaya ibraz edilen SMS kayıtları delil olarak kabul edilebilirse de, bu kayıtların delil olarak kabul edilebilmesi için, davacının cep telefonundaki SMS kayıtları ile bu kayıtların karşılaştırılması ve dökümünün de cep telefonundan alınması gerekmektedir. Davacı, SMS kaydı olduğunu iddia ettiği dökümü dosyaya ibraz etmiş ise de, mahkemece bu kayıtlar davacının cep telefonundaki SMS kayıtları ile karşılaştırılmamıştır. Bu nedenle de davacı tarafından ibraz edilen SMS kayıtlarının bu haliyle 6100 sayılı HMK’nun 199.maddesi anlamında ”belge” olarak kabulü doğru değildir.

Hal böyle olunca mahkemece; yasa maddeleri ve yukarıdaki açıklamalar da dikkate alınmak suretiyle davacı tarafından ibraz edilen SMS kayıtlarının davacının telefonundaki kayıtlar ile karşılaştırılarak kayıtların uyumlu olması halinde delil olarak kabul edilip sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir….”


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir