Ekran Görüntüsü Mahkemede Geçerli Midir? Whatsapp Ekran Görüntüsü Delil Olur Mu? SMS Kayıtlarının Ekran Görüntüsü Davada Delil Sayılır Mı? Ekran Görüntüsünün Delil Olup Olamayacağına İlişkin Yargıtay Kararı.

EKRAN GÖRÜNTÜSÜ DAVADA DELİL OLARAK KULANILABİLİR Mİ?

Ekran Görüntüsü Mahkemede Geçerli Midir? Whatsapp Ekran Görüntüsü Delil Olur Mu? SMS Kayıtlarının Ekran Görüntüsü Davada Delil Sayılır Mı? Ekran Görüntüsünün Delil Olup Olamayacağına İlişkin Yargıtay Kararı.

YAZININ İÇERİĞİ: Ekran görüntüsü mahkemede geçerli mi? Ekran görüntüsü ile dava açılır mı? Whatsapp ekran görüntüsü delil olur mu? Cep telefonu SMS kayıtlarının fotoğrafı davada delil sayılır mı? Ekran görüntüsünün delil Yargıtay Kararı. Whatsapp’tan silinmiş mesajı mahkeme çıkarabilir mi? Screenshot almak suç mu?

Ekran Görüntüsünün Hukuk Davalarında Delil Niteliği

Buraya tıklayarak ulaşabileceğiniz yazımızda da detaylı olarak anlatıldığı üzere, alacağın veya borcun varlığı whatsapp, mail veya instagram, facebook gibi sosyal medya yazışmasıyla ispat edilebilir. Ancak ekran görüntüleri üzerinde rahatça oynama yapılabileceği göz önüne alındığında ekran görüntüsünün alacak davasın da delil sayılmasının da bazı şartları da vardır.

Sadece screenshot dökümlerinin mahkemelerce delil başlangıcı olarak kabul edilemeyeceği, mesajların ekran görüntüsünü delil olarak sunan kişinin cep telefonu incelenerek telefondaki mesaj kayıtları ile dosyaya ekran görüntüsü şeklinde döküm olarak sunulan kayıtların karşılaştırılması gerektiği Yargıtay tarafından vurgulanmaktadır. Konuya ilişkin emsal Yargıtay Kararı aşağıdaki gibidir.

“Somut olayda; davacı, davalı ile aralarında bir adi ortaklık ilişkisi kurulduğunu, bu ortaklık ilişkisi kapsamında davalıya toplam 15.000 TL’nin kendisi ve dava dışı arkadaşı tarafından havale edildiğini ve yine ortaklık ilişkisi kapsamında dükkan tadilatı için kredi kartından 1.229,90 TL’lik harcama yaptığını iddia etmiştir.

Davalı ise davacı ile aralarında bir ortaklık ilişkisi olmadığını, davacı ve davacının arkadaşı tarafından havale edilen toplam 15.000 TL’nin borç ödemesine ilişkin olduğunu belirtmiş ve davacının kredi kartından harcandığı iddia edilen 1.229,90 TL’lik kısmı da kabul etmemiş, davacı tarafça dosyaya sunulan ve mahkemece de delil başlangıcı olarak kabul edilen SMS kayıtlarına ilişkin olarak ise söz konusu SMS kayıtlarına davacı tarafça ekleme ve çıkarma yapılmış olabileceğini belirterek SMS içeriklerini kabul etmediğini belirtmiştir.

Davacı tarafça dosyaya ibraz edilen SMS kayıtları delil olarak kabul edilebilirse de, bu kayıtların delil olarak kabul edilebilmesi için, davacının cep telefonundaki SMS kayıtları ile bu kayıtların karşılaştırılması ve dökümünün de cep telefonundan alınması gerekmektedir. Davacı, SMS kaydı olduğunu iddia ettiği dökümü dosyaya ibraz etmiş ise de, mahkemece bu kayıtlar davacının cep telefonundaki SMS kayıtları ile karşılaştırılmamıştır. Bu nedenle de davacı tarafından ibraz edilen SMS kayıtlarının bu haliyle 6100 sayılı HMK’nun 199.maddesi anlamında ”belge” olarak kabulü doğru değildir.

Hal böyle olunca mahkemece; yasa maddeleri ve yukarıdaki açıklamalar da dikkate alınmak suretiyle davacı tarafından ibraz edilen SMS kayıtlarının davacının telefonundaki kayıtlar ile karşılaştırılarak kayıtların uyumlu olması halinde delil olarak kabul edilip sonucuna göre hüküm kurulması gerekirken, eksik inceleme ve araştırma ile yazılı şekilde hüküm tesisi doğru görülmemiş, bozmayı gerektirmiştir…” Yargıtay Kararı – 3. HD., E. 2015/2739 K. 2016/3873 T. 15.3.2016

Ekran Görüntüsünün Ceza Davalarında Delil Niteliği

Özellikle hakaret, tehdit, şantaj gibi suçların ispatında ekran görüntüsü eldeki tek delil olabiliyor. Ancak screenshot görüntüsünün mesajı gönderen kişi tarafından silinme ihtimali de vardır. Bu kapsamda sosyal medya yazışmalarının ekran görüntüleri elektronik olarak doğrulanmazsa ya da karakolda ‘mesaj tespit tutanağı’ ile kayıt altına alınmamışsa ceza davalarında delil olarak görülmeyeceği söylenebilir. Konuya ilişkin emsal karar ise aşağıdaki gibidir.

“…Sanık ile mağdurun evli oldukları ancak aralarındaki sorunlar nedeniyle bir süredir ayrı yaşadıkları, sanığın mağdurun cep telefonuna “Boğarım seni boğar.” şeklinde mesaj attığı iddiasıyla sanık hakkında tehdit suçundan dava açılmış ise de, sanığın atılı suçu işlediğinin sabit olmaması nedeniyle, sanığın mağdura yönelik tehdit suçunu işlemediği Yerel Mahkemece kabul olunmuştur.

Yapılan duruşmaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, Mahkemenin yargılama sonuçlarına uygun şekilde oluşan inanç ve takdirine, incelenen dava dosyası içeriğine göre, mesajların cep telefonu ekran görüntüsü olarak dosyaya sunulması, çıktıların fotokopiden ibaret olması, mağdurun telefonunda asıllarının olmaması ve mesaj tespit tutanağının da bulunmaması nedeniyle O yer Cumhuriyet savcısının yerinde görülmeyen temyiz sebeplerinin reddine karar verilmesi gerektiği anlaşılmış ve Yerel Mahkemenin takdir ve gerekçesinde hukuka aykırılık görülmemiştir...” Yargıtay Kararı – 4. CD., E. 2020/27697 K. 2023/264 T. 17.1.2023

Ekran görüntüsü almak suç mu?

Sosyal medya ya da mesaj görüşmelerinin ekran görüntüsünü delil olarak kullanacak olan kişilerin bu yazışmaları hukuka aykırı bir şekilde elde etmediklerinden emin olmaları gerekmektedir. Keza hukuka aykırı delil mahkemelerce mahkumiyete ilişkin delil olarak kabul edilmezler. Konuşmanın tarafı olmayan kişilerce ele geçirilip mahkemeye sunulması hukuka aykırıdır. Mahkemeye sunulacak ekran görüntüsü delilinin hukuka aykırı şekilde elde edilmesi durumunda kişisel verilerin korunması kanunu ve özel hayatın gizliliği çevresinde suç oluşturacağı unutulmamalıdır.

Whatsapp’tan silinmiş mesajı mahkeme çıkarabilir mi?

WhatsApp, Instagram veya Facebook üzerinden yapılan yazışmaların mahkeme tarafından istenilmesi, istenilse de bahsi geçen uygulamaların gizlilik politikası gereği bu taleplere olumlu yanıt vermedikleri görülmektedir. Nitekim bahsi geçen uygulamaların faaliyet merkezleri Amerika Birleşik Devletlerinde bulunmaktadır. 


HIZLI İLETİŞİM


HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.


Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir