Anlaşmalı boşanma davası ile boşanmak isteyen tarafların mal paylaşımı konusunda anlaşma zorunluluğu yoktur. Anlaşmalı boşanma prtokolü için İstanbul boşanma avukatı ndan yardım alın

ANLAŞMALI BOŞANMA DAVASINDA MAL PAYLAŞIMI

Anlaşmalı boşanma davası ile boşanmak isteyen tarafların mal paylaşımı konusunda anlaşma zorunluluğu yoktur. Anlaşmalı boşanma prtokolü için İstanbul boşanma avukatı ndan yardım alın

YAZININ İÇERİĞİ: Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı zorunlu mu? Anlaşmalı boşanmada mal paylaşımı yapılmaması, Anlaşmalı boşanma davasından sonra mal paylaşımı davası açılabilir mi? Anlaşmalı boşanma protokolünde mal paylaşımı yazması zorunlu mu? Örnek Yargıtay kararı. Emsal Yargıtay kararları.

Anlaşmalı boşanma davasında tarafların mal rejiminin tasfiyesi yani mal paylaşımı konusunda anlaşma zorunluluğu yoktur. İstanbul

Hakimin anlaşmalı boşanmaya karar verebilmesi için, TMK.nun 166/3. fıkrasında öngörülen tüm koşulların gerçekleşmiş bulunması gerekir. Buna göre evlilik 1 yıl sürmüş olmalı, hakim tarafları huzurunda bizzat dinlemeli,  yoksulluk ve iştirak nafakası, bundan ayrı çocukların velayeti ile maddi ve manevi tazminat konularında da tarafların anlaşmaları zorunludur.

Önemle belirtmeliyiz ki; TMK.nun 166/3 ‘de belirtilen boşanmanın mali sonuçları ibaresiyle, kastedilen yukarıda ifade edildiği üzere TMK.nun 174. maddesinde yer alan maddi ve manevi tazminat, aynı Kanun’un 175. maddesinde yer alan yoksulluk nafakası, çocuklar için bağlanacak iştirak nafakası ve boşanmanın fer’i (eki) sayılan diğer haklar kastedilmektedir.

Mal rejimlerinden kaynaklanan mallar kesinlikle TMK.nun 166/3. fıkrasında kastedilen boşanmanın mali sonuçları arasında sayılmamaktadır.

Çünkü, gerek doktrinde ve gerekse uygulamada baskın görüş; mal rejimleri ile ilgili davaların boşanmanın eki niteliğinde davalar olmadığı, onlardan bağımsız bir dava oldukları yönündedir. Uygulamada bu konuda bir duraksama söz konusu değildir. Bu bakımdan tarafların anlaşmalı boşanma protokolü yaparken mal rejimi konusunda anlaşmaları zorunlu değildir. (Kaynak: Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 2014/5316 E. , 2014/11905 K. 10.06.2014)

NOT: Her ne kadar taraflar anlaşmalı boşanma protokolü yaparken mal rejimi konusunda anlaşmak zorunda değilse de, anlaşmalı boşanma protokolü yaparken aralarındaki mal rejiminden kaynaklanan mallar bakımından anlaşmalarını engelleyen bir hüküm de bulunmamaktadır.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun 27.05.2009 gün 2009/2-158 Esas ve 2009/217 Karar sayılı ilamı;

“4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 166/3. maddesine dayalı olarak açılan boşanma davalarında, tarafların boşanmanın tüm mali sonuçları ile çocukların durumları üzerinde anlaşmaları ve bu anlaşmanın hakim tarafından uygun bulunması gerekir.

Anılan maddede boşanmanın mali sonuçları üzerinde anlaşma şartı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 174.maddesinde düzenlenen boşanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat, 175.maddesinde düzenlenen yoksulluk ve 182.maddesinde düzenlenen iştirak nafakası talep haklarına ilişkindir. Anlaşmada ayrıca yer verilmemişse tarafların aralarındaki akdi ilişkiyi tasfiye ettikleri kabul edilemez.”

Yargıtay 8. Hukuk Dairesi 02.12.2013 gün 2013/5043 Esas ve 2013/18125 Karar sayılı ilamı;

“Tarafların anlaşmalı boşanma davasında mal rejiminin tasfiyesi konusunda anlaşma yapmaları zorunluluğu yoktur. Ancak, bu konuda anlaşma yapmaları mümkündür.

Boşanmanın mali sonuçları üzerinde anlaşma şartı, 4721 sayılı Türk Medeni Kanununun 174.maddesinde düzenlenen boşanma nedeniyle maddi ve manevi tazminat, 175.maddesinde düzenlenen yoksulluk ve 182. maddesinde düzenlenen iştirak nafakası talep haklarına ilişkindir. Anlaşmada ayrıca yer verilmemişse tarafların aralarındaki akdi ilişkiyi tasfiye ettikleri kabul edilemez.”

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu 24.02.2010 gün 2010/2-96 Esas ve 2010/106 Karar sayılı ilamı;

“…Görüldüğü üzere, mal rejiminin tasfiyesi anlaşmalı boşanma kapsamında değildir. Başka bir anlatımla boşanmanın mali sonuçları ile çocukların durumu hususunda taraflarca kabul edilecek düzenleme, mal rejiminin tasfiyesine yönelik istemleri içermez. ………. Mal rejiminden kaynaklanan talepler boşanmanın ferilerinden olmadığından ayrıca dava konusu edilebilirler.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Oldukça fazla alt dalı olan Aile Hukuku karmaşık ve bir o kadar da hassas bir hukuk dalı olduğu için aile hukuku ile ilgili davalarda örneğin bir anlaşmalı boşanma davasında (böyle bir uzmanlık dalı olmasa da) halk diliyle bir istanbul boşanma avukatı ya da istanbul aile hukuku avukatı desteğinden faydalanmanız sizin için daha sağlıklı ve daha az yıpratıcı olacaktır.

İstanbul Avrupa Yakası Bakırköy’de bulunan ve Bakırköy Ataköy Yeşilköy Florya Avcılar Beylikdüzü semtlerine yakın konumda olan ofisimizde, aile ve boşanma hukuku ile tüm dava türlerinde sizlere dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir