|

AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ

 

Avukatlık ücret sözleşmesi, her ne kadar farklı dava türlerine göre değişen bir niteliği haizse de; biz, aşağıda genel anlamda örnek olarak kabul edilebilecek bir avukatlık ücret sözleşmesi örneğine yer verdik. 


                                                                                                                                                                                                    ….. /….. / 20…….

AVUKATLIK ÜCRET SÖZLEŞMESİ

A. SÖZLEŞMENİN TARAFLARI

İŞ SAHİBİ (MÜVEKKİL)

ADI-SOYADI             : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

TCKN                         : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ADRESİ                      : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

GSM/ E MAİL          : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

.

YÜKLENİCİ (AVUKAT)

ADI-SOYADI             : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

BARO/ SİCİL NO    : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

TCKN                         : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

ADRESİ                      : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

GSM/ E MAİL          : ………………………………………………………………………………………………………………………………………………………..

 

B. AVUKAT TARAFINDAN YÜKLENİLEN HUKUKİ YARDIMIN KONUSU

……………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

C. SÖZLEŞME ÜCRETİ

Yukarıda kimlik bilgileri verilen avukat ile iş sahibi arasında belirtilen konuda ve anılan ücret ile Avukatlık Kanunu’nun ilgili maddeleri uyarınca aşağıdaki şartlarla bir ücret sözleşmesi yapılmıştır.

MADDE-1: İş sahibi, avukatın hukuki yardımının karşılığı olarak KDV dahil toplam ……………………………………..… vekalet ücreti ödeyecektir.

MADDE-2: Kararlaştırılan vekâlet ücretinin hepsi, işbu sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren ……. gün içerisinde peşinen ve nakden olarak ödenecektir. Vekalet ücretinin taksitli ödeneceğinin kararlaştırılması durumunda ise, taksit sayısı ve taksitlerin ödeme günü aşağıda belirtilen şekilde olacaktır.  İş sahibi tarafından avukata yapılacak ödemelerden herhangi birisinin belirtilen taksit günlerinde yapılmaması halinde, avukat lehine ücretin tamamı muaccel olacaktır. 

………………………………………………………………….                                                        …………………………………………………………………. 

………………………………………………………………….                                                        …………………………………………………………………. 

………………………………………………………………….                                                        …………………………………………………………………. 

MADDE-3: Bu ücret yalnız yukarıda konusu belirtilen bu iş içindir. Bu işle ilgili olsa da bundan doğacak başka bir iş bu sözleşmenin kapsamına girmeyecektir. Bu işle ilgili başka uyuşmazlıkların çıkması, özel ya da kamu kurumlarına başvuru, başka mahkemelerde dava açılmasının gerekmesi, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne kanun yollarına başvuru veya uyuşmazlık çözen diğer mercilerde yapılacak başvuru ve duruşma halinde, avukatın bulunduğu ………………..…….. Barosu Avukat – Vekil Eden Arasındaki En Az Ücret Çizelgesine göre ayrıca ücret ödenecektir.

MADDE-4: Sözleşme süresince yüklenici avukat yüklendiği işi hakkıyla takip etmesine rağmen iş sahibi tarafından işbu sözleşme haksız yere feshedilirse, haksız yere avukatın dosyadan el çekmesi için bir azilname gönderilirse yahut iş sahibi sözleşme konusu işten feragat eder veya avukata işi sürdürme olanağı vermezse, sözleşmeyle yüklendiği avukatlık  ücreti, yargılama giderleri ve masraf vs. gibi vecibelerini yerine getirmezse, Avukatın haksız  olarak azli veya haklı olarak istifası halinde avukat; iş sahibi ile aralarındaki sözleşme gereği kararlaştırılan ücretin tamamına hak kazanır.

MADDE-5: Avukat, üzerine aldığı işi, haklı bir sebep olmaksızın takipten vazgeçtiği ve haklı bir sebep olmaksızın vekaletten istifa ettiği takdirde hiçbir ücret isteminde bulunamaz. Peşin aldığı ücret ve varsa sarf etmediği gider avansını ve müvekkilin verdiği belgeleri geri vermeye mecburdur.

MADDE-6: İş sahibi, avukatın yazılı muvafakatini almadan bu iş için başka bir avukata vekalet veremeyecektir. Bu maddenin ihlali halinde iş sahibi tarafından, Avukatlık Kanunu madde 171,172 uygulanacak ve avukata bu sözleşmeyle kararlaştırılan vekalet ücretinin tamamı ödenecektir.

MADDE-7: Avukat, iş sahibi tarafından kendisine verilen işi yasalar ve meslek kuralları uyarınca sonuna kadar yürütecektir. Bu görevi kendisi yapabileceği gibi gözetimi altında başka avukatlarla işbirliği yaparak(örneğin tevkil) sözleşmeye konu işi takip edebilecektir. Bu durum avukatın sözleşme konusu işle ilgili sorumluluğunu kaldırmayacağı gibi, yüklenici avukata, iş sahibinden ek bir ücret isteme hakkını da kazandırmayacaktır.

D. YARGILAMA HARÇ VE GİDERLERİ İLE MASRAFLARI

MADDE-8: Yargılama vergi, resim, harç ve giderleri ile masraflar iş sahibince karşılanacaktır. İş sahibi, giderler için avukata avans olarak ………………………………………. ödeyecektir. Avans olarak alınan bedelin giderleri karşılamaması durumunda işin kalan bütün giderleri iş sahibince karşılanacak, karşılanmaması durumunda ise avukat, iş sahibi masrafları verilinceye kadar işi bekletebilecek, bu durumdan dolayı meydana gelebilecek zararlardan ve hak kaybından sorumlu tutulamayacaktır. Ayrıca bu giderler ödenmedikçe yüklenici avukat iş yapmak zorunda değildir.

MADDE-9: İş seyahati gerektiğinde ulaşım, konaklama gibi sair giderler iş sahibince avukat adına karşılanmadan avukat, bu iş seyahatini yapmak zorunda değildir.

 E. DİĞER KOŞULLAR

MADDE-10: Dava ile ilgili olarak masraf yapılmasını gerektiren usulî işlemlerin ve kanun yollarıyla  ilgili taleplerin ortaya çıkması halinde, iş sahibince yerine getirilmesi gereken yükümlülüklerin ve  verilmesi gereken masrafların ifası için avukatça iş sahibine ihbarda bulunulması gerekirse; iş sahibine telefon, whatsapp, fax, e-mail ve diğer iletişim araçlarıyla bildirim yapıldığında bu ihbarın avukat tarafından yapılmış olduğu kabul edilir.

MADDE-11: İş sahibi bu sözleşmede yazan adresi konut olarak kabul edip, avukata resmi ikametgahı olarak bildirmiştir. İş sahibinin gerçekleştirdiği adres değişikliklerinin avukata bildirilmesi zorunlu olup, adres değişikliği nedeniyle iş sahibine ulaşmayan bildirimler nedeniyle avukata sorumluluk yüklenemeyecektir.

MADDE-12: Bu sözleşmeden doğacak anlaşmazlıkların adli yargıya taşınması durumunda, ……………………………….. Merkez Mahkeme ve İcra Daireleri yetkilidir.

MADDE-13 : Bu sözleşmede yer almayan konularda Avukatlık Kanunu’nun avukatlık ücretine ilişkin hükümleri tamamlayıcı olarak uygulanacaktır.

.

Toplam 13 madde olarak hazırlanmış işbu sözleşme iki nüsha şeklinde hazırlanıp taraflarca okunmuş, detaylı olarak incelenmiş, tüm maddeler üzerinde mutabık kalınmış ve tarafların iradelerini sakatlayan hiçbir neden olmaksızın imza altına alınmıştır. ….. /…. /……….

                              (İŞ SAHİBİ) MÜVEKKİL                                                                                                                         (YÜKLENİCİ) AVUKAT

                              Adı-Soyadı       :                                                                                 

                              T.C.K.N              :                                                                                   

                              İmza                  :


        

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir