KORUMA KARARI – UZAKLAŞTIRMA KARARI NASIL ALINIR ?

KORUMA KARARI – UZAKLAŞTIRMA KARARI

Öncelikle belirtmek gerekir ki Uzaklaştırma kararı; 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’nun, şiddet mağdurları lehine sağlamış olduğu koruyucu ve önleyici tedbirlerinden yalnızca bir tanesidir.

Biz bu yazımızda; şiddet mağdurlarının, Uzaklaştırma Kararı da dahil olmak üzere, 6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair  Kanun’un kendilerine sağlamış olduğu tüm koruyucu ve önleyici tedbirlere nasıl ulaşabileceklerine değineceğiz.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun ne işe yarar ?

Bu kanun, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan;

Boşanmış, bekar, evli veya dini nikahlı kadınları,

Çocukları,

Aynı hanede yaşasın veya yaşamasın tüm aile bireylerini,

Tek taraflı ısrarlı takip mağdurlarını koruyabilmeyi ve şiddet uygulayanı önceden önleyebilmeyi amaçlayan tedbirleri düzenler.

Burada kastedilen şiddet yalnızca fiziksel şiddet olmayıp; ekonomik şiddet, cinsel şiddet, psikolojik şiddet vs. olabilir. Örneğin, kocanın karısına sürekli olarak, neye kaç TL harcadığını sorması, ısrarla telefonla araması da bir şiddet türüdür.

NOT: 6284 Sayılı Kanun, şiddete uğrayan veya uğrama tehlikesi altında bulunan ile şiddet uygulayan arasında mutlak suretle bir aile bağı olması gibi bir koşul aramamıştır. Yani toplumda yanlış bilinen gibi Koruma kararları, yalnızca kadının kocasına karşı aldırabileceği bir karar değildir. Koruma kararı, şartlar mevcut olduğunda kocanın da karısına karşı aldırabileceği hatta bir kimsenin üst kat komşusu için bile aldırabileceği bir karardır.

6284 Sayılı Ailenin Korunması ve Kadına Karşı Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’un sağladığı başlıca haklar nelerdir ?

1. Uzaklaştırma Kararı Talep Etme Hakkı

Tedbir, Karokol, ŞÖNİM, Cumhuriyet Başsavcılıkları veya Aile Mahkemesi’ne başvurularak talep edilir. Önleyici tedbirdir. Bu sebeple mülki amir(kaymakamlık/valilik) başvurulacak makamlar arasında sayılmaz. Karar süresi içinde, şiddet uygulayan ya da uygulama ihtimali olan kişinin, mağdurun evine, işyerine, çocuğunun okuluna gibi kararda belirtilen yerlere yaklaşmaması kuraldır.

NOT: Uzaklaştırma kararıyla beraber diğer koruyucu ya da önleyici tedbirlere de başvurmak mümkündür. Örneğin; Uzaklaştırma kararıyla beraber, yaşanılan ortak konuta aile konutu şerhi düşülerek bu konutun mağdura tahsis edilmesi de istenebilir.

2. Geçici Velayet/ Tedbir Nafakası Talep Etme Hakkı

Uzaklaştırma kararıyla beraber başvurulacak diğer önleyici tedbirlerdendir. Aleyhine uzaklaştırma kararı alınan şiddet uygulayan aynı zamanda evin geçimini sağlayan kişi ise, mağdur bu durumda Tedbir Nafakası isteme hakkına da sahip olur. 6284 Sayılı Kanun kapsamındaki tedbir nafakasını alabilmek için, muhakkak derdest bir boşanma davası olması aranmaz.

Tavsiyemiz başvurunun muhakkak bir avukat aracılığı ile Aile Mahkemesi’ne yapılmasıdır.

3.Sığınak Talep Etme Hakkı

Koruyucu tedbirdir. Tedbir, Karokol, ŞÖNİM, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Kaymakamlık, Valilik, Aile Mahkemesi’ne başvurularak talep edilir.  Başvuru için delil ve belge aranmaz.

4. Kolluk Kuvvetince Yakın Koruma Altına Alınmayı Talep Etme Hakkı

Koruyucu tedbirdir. Tedbir, Karakol, ŞÖNİM, Cumhuriyet Başsavcılıkları, Kaymakamlık, Valilik veya Aile Mahkemesi’ne başvurularak talep edilir. 

5. Şiddet Uygulayanın Rahatsız Etmesinin Engellenmesini İsteme Hakkı

Önleyici tedbirdir. Tedbir, Karokol, ŞÖNİM, Cumhuriyet Başsavcılıkları veya Aile Mahkemesi’ne başvurularak talep edilir.  Şiddet uygulayanın ya da uygulama ihtimali bulunanın, korunan kişiyi iletişim araçlarıyla yahut sair surette (ÖRN: telefon, televizyon, mail, sosyal medya) rahatsız etmemesi kuraldır.

6. Kimlik, Adres ile Diğer Bilgi ve Belgelerinin Gizlenmesini Talep Etme Hakkı

Koruyucu tedbirdir. Korunan kişinin hayatî tehlikesi varsa ve bu tehlikenin önlenmesi için diğer tedbirlerin yeterli olmayacağı anlaşılmışsa, Tanık Koruma Kanunu kapsamında mağdurun kimlik, adres ile diğer bilgi ve belgeleri değiştirilir. Bunun için muhakkak ilgilinin aydınlatılmış rızasının alınması gereklidir.

Tavsiyemiz başvurunun muhakkak bir avukat aracılığı ile Aile Mahkemesi’ne yapılmasıdır.

7. Şiddet Uygulayanın Bulundurulması veya Taşınmasına Kanunen İzin Verilen Silahını Polise Teslim Etmesini Talep Etme Hakkı

Önleyici tedbirdir. Tedbir, Karokol, ŞÖNİM, Cumhuriyet Başsavcılıkları veya Aile Mahkemesi’ne başvurularak talep edilir.  Burada fail, silah taşıması zorunlu olan bir kamu görevi ifa etse bile bu görevi nedeniyle zimmetinde bulunan silahı kurumuna teslim etmesi istenebilir.

8. Geçici Maddi Yardım Talep Etme Hakkı

Mağdur, kendisi ve çocuğu için geçici maddi yardım talep edebilir. Tedbir, Kaymakamlık, ŞÖNİM, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürlüğü ve Aile Mahkemelerine başvurularak talep edilebilir.

***

Önemle belirtmek gerekir ki yukarıda sayılan tüm tedbirlerle birlikte hâkim, Çocuk Koruma Kanununda yer alan koruyucu ve destekleyici tedbirler ile 4721 sayılı Kanun hükümlerine göre velayet, kayyım, nafaka ve kişisel ilişki kurulması hususlarında karar vermeye de yetkilidir.

Tedbir Kararı, bilinen adıyla Koruma Kararı – Uzaklaştırma Kararı Nasıl  Alınır ?

Sığınak ve Yakın Koruma Tedbirleri dışındaki diğer tüm tedbir talepleri başvuruları için tavsiyemiz, -zaman kaybı olmaması açısından- mağdurun, kendisine en yakın yer adliyesinde bulunan Nöbetçi Aile Mahkemesi’ne başvurularak şiddet uygulayana karşı tedbir talep etmesidir.

Ancak şiddet mağduru, bu başvurusunu pek tabi ki polis veya jandarmaya da bildirebilir.

KORUMA KARARI VERİLEBİLMESİ İÇİN ŞİDDETİN UYGULANDIĞI HUSUSUNDA DELİL VEYA BELGE ARANMAZ !

Bu talep başvurusu sırasında herhangi bir ücret ödenmez. Mahiyeti gereği talep, 1-2 güne karara bağlanır.

Tedbir Kararı, bilinen adıyla koruma kararı ya da uzaklaştırma kararının verilme süresi, ilk defasında en çok 6 ay içindir. Ancak şiddet veya şiddet uygulanma tehlikesinin devam edeceğinin anlaşıldığı hâllerde, tedbirlerin devam etmesine veya bu tedbirlerin kaldırılmasına karar verilebilir

Tedbir kararı, bilinen adıyla koruma kararı ya da uzaklaştırma kararı, korunan kişiye ve şiddete uygulayana MUHAKKAK tefhim ve tebliğ edilir/edilmelidir.

Şiddet mağdurunun maruz kaldığı mevcut hal, gecikmesinde sakınca bulunan hallerden ise; tedbir kararı, ilgili kolluk birimi tarafından bir tutanakla şiddet uygulayana tebliğ edilir.

Bu sürecin daha az yıpratıcı olması ve daha profesyonel işlemesi isteniyorsa, bir Aile Hukuku Avukatından yardım almak en doğru karar olacaktır.

Tedbir Kararı, bilinen adıyla Koruma Kararı – Uzaklaştırma Kararı Başvurusunun sonucunda mahkemece verilen kararlara karşı İtiraz yolu açık mıdır ?

Başvuru sonrasında olumlu ya da olumsuz verilen tüm kararlar için, kararın ilgililere tebliğ veya tefhiminden itibaren 2 hafta içinde yasal itiraz yolu mümkündür.

İtiraz;

-Kararın verildiği Aile Mahkemesinin numarasını izleyen bir sonraki numaralı aile mahkemesine,

-O yerde tek Aile Mahkemesi bulunuyorsa, o yer Asliye Hukuk Mahkemesine,

-O yerde Asliye Hukuk Mahkemesi hakimi ve Aile Mahkemesi hakimi aynı kişiyse, en yakın yer Asliye Hukuk Mahkemesine yapılır.

Yapılan itiraz, en fazla 1 hafta içerisinde karar bağlanacaktır. Bu karar kesindir. (Ancak bu kesin kararlar ile ilgili AİHM’E başvurulduğu görülmüştür. (ÖRN: Salih SÖYLEMEZOĞLU başvurusu.)

Tedbir Kararı, bilinen adıyla Koruma Kararı – Uzaklaştırma Kararı şiddet uygulayan tarafından İhlal edilirse sonuçları ne olur ?

Bu halde, mağdurun bir dilekçe yardımı ile yetkili makamlara ihlali bildirmesi beklenir.

Dilekçede; şiddet uygulayanın tedbiri, hangi tarihte, hangi saatte ve ne şekilde ihlal ettiği belirtilmelidir. Buna ilişkin deliller ise muhakkak dilekçe ekine eklenmelidir.

Hükmolunan tedbir kararına aykırı davranılması halinde, tedbirin niteliği ve ağırlığı göz önünde bulundurularak şiddet uygulayan, 3 günden 10 güne kadar zorlama hapsine çarptırılır. Bu hapis, disiplin(tazyik) hapsidir. Ertelenemez, paraya çevrilemez.

İhlalin tekrarı halinde ise verilecek disiplin hapsi süresi 15 gün ila 30 gün arasındadır. Ancak, her halde 6 ayı geçemez.

***

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar, sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Oldukça fazla alt dalı olan Aile Hukuku karmaşık ve bir o kadar da hassas bir hukuk dalı olduğu için aile hukuku ile ilgili davalarda bir avukat uzmanlığından faydalanmanız sizin için daha sağlıklı ve daha az yıpratıcı olacaktır.

Koruma kararı – Uzaklaştırma kararı ile ilgili detaylı bilgi ve başvuru için, İstanbul genelinde hizmet veren ve Bakırköy ‘de bulunan hukuk büromuza, buraya tıklayarak ulaşın.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir