TCK madde 233 Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu ile alakalı yargıtay kararları. Çocuğunun ilkokul kaydını yaptırılmaması, erkeğin gebe eşini terk etmesi

AİLE HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN YÜKÜMLÜLÜĞÜN İHLALİ SUÇU YARGITAY KARARI: TCK madde 233

TCK madde 233 Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu ile alakalı yargıtay kararları. Çocuğunun ilkokul kaydını yaptırılmaması, erkeğin gebe eşini terk etmesi

TCK madde 233: AİLE HUKUKUNDAN KAYNAKLANAN YÜKÜMLÜLÜĞÜN İHLALİ SUÇU

5237 Sayılı TCK madde 233 ‘de düzenlenen “ Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali ” suçu ; dayanağını Medeni Kanun’dan alan, sadece aile olmanın bile gerektirdiği, aile bireylerinin birbirlerine karşı; bakım, eğitim, destek olma, birbirlerinin maddi-manevi varlıklarını koruma ve birbirlerine yardımcı olma gibi yükümlülüklerinin yerine getirilmemesini yaptırıma bağlar. yargıtay kararı

Bahsedilen suçun cezası bir yıla kadar hapis cezasıdır. 

5237 Sayılı Türk Ceza Kanunu “ Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali ” başlıklı 233. Maddesi;

(1) Aile hukukundan doğan bakım, eğitim veya destek olma yükümlülüğünü yerine getirmeyen kişi, şikâyet üzerine, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

(2) Hamile olduğunu bildiği eşini veya sürekli birlikte yaşadığı ve kendisinden gebe kalmış bulunduğunu bildiği evli olmayan bir kadını çaresiz durumda terk eden kimseye, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası verilir.

(3) Velâyet hakları kaldırılmış olsa da, itiyadî sarhoşluk, uyuşturucu veya uyarıcı maddelerin kullanılması ya da onur kırıcı tavır ve hareketlerin sonucu maddî ve manevî özen noksanlığı nedeniyle çocuklarının ahlâk, güvenlik ve sağlığını ağır şekilde tehlikeye sokan ana veya baba, üç aydan bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

Örnek olarak;

  • Ebeveynlerden birinin, çocuğunun ilkokul kaydını yaptırmaması;
  • Babanın eve sürekli alkollü gelerek üzerine ailesinin bakımlarını ihmal etmesi;
  • Annenin fuhuş yapması;
  • Adamın, evli olsun veya olmasın gebe kaldığını bildiği eşini terk ederek çaresiz durumda bırakması (TCK madde 233 /1’deki “Terk” Suçuyla karıştırılmamalı)

TCK madde 233 Aile Hukukundan Kaynaklanan Yükümlülüğün İhlali Suçu ile alakalı emsal yargı kararları:

T.C YARGITAY 14. CEZA DAİRESİ’NİN, 27.10.2014 TARİH, 2014/27185 ESAS, 2014/30637 KARARI

“…Sanığın, yaşları itibariyle kendilerini idare edemeyecek durumda olup, anne bakımına ihtiyacı olan çocuklarını  babalarına bırakarak evi terk etmek şeklinde gerçekleşen eyleminin, TCK madde 233 ‘de düzenlenen aile hukukundan kaynaklı yükümlülüğün ihlali suçu nu oluşturduğu ve bu suçun takibinin şikayete bağlı olması nedeniyle çocukların babası S’ye sanıktan şikayetçi olup olmadığı sorularak sonucuna göre karar verilmesi gerektiği gözetilmeden, unsurları oluşmayan terk suçundan mahkumiyet kurulması …

T.C YARGITAY 14. CEZA DAİRESİ’NİN 04.12.2014 TARİH, 2013/2982 ESAS, 2014/13716 KARARI

“…Sanığın,Topal A lakaplı A. İle gayriresmi birlikteliğinin sürdüğü, Çocukları olan A. ve S.’ye yönelik gerekli bakımı üstlenmediği ve her türlü ihmali davranışta bulunduğu, mağdurları zaman zaman dövdüğü ve bu suretle sanığın aile hukukundan kaynaklı yükümlülüklerinin ihlali ileri sürülerek kamu davasının açılması karşısında,

Olaya dair SİR hazırladığı anlaşılan sosyal hizmetler uzmanı M’nin dinlenilerek ve raporunda adı geçen AB adlı kişi ile mağdur A’nın dinlenmesi, mağdurlar hakkında etraflı araştırma ve inceleme yaptırılarak sonucuna göre hukuki durumun tayin ve takdiri gerektiği gözetilmeden eksik inceleme ve yetersiz gerekçe ile beraat kararı verilmesi …

T.C YARGITAY 14. CEZA DAİRESİ’NİN, 04.12.2014 TARİH, 2013/2982 ESAS, 2014/13716 KARARI

“…Olayın mağduru ve aynı zamanda tanığı olan Katılanın çocuklarının, maddi gerçeğin ortaya çıkarılması açısından 5271 sayılı CMK’nın 210/1 ve 236/2. Maddeleri gereğince, tanık sıfatıyla duruşmada dinlenilmelerinden sonra tüm deliller birlikte değerlendirilerek sonucuna göre, sanığa atılı eylemin TCK’nın 232/1 maddesinde düzenlenen  kötü muamele suçunu oluşturup oluşturmayacağı da tartışılarak sanığın hukuki durumunun tayin ve takdiri gerekirken eksik incelemeyle yazılı şekilde hüküm kurulması…

T.C YARGITAY 14. CEZA DAİRESİ’NİN, 02.12.2014 TARİH, 2014/10508 ESAS, 2014/13771 KARARI

“…Katılanın hükümden sonra hakim tarafından görülerek havale edilen ve kimlik tespiti yapılan 11.02.2013 tarihli dilekçe ile şikayetinden vazgeçtiği anlaşıldığından, takibi şikayete bağlı aile hukukundan kaynaklanan yükümlülüğün ihlali suçu yönünden 5237 sayılı TCK’nın 73/36. Maddesi gereğince sanığın vazgeçmeyi kabul edip etmediği sorulduktan sonra bir karar verilmesi …

***

İstanbul Avrupa Yakası Bakırköy’de bulunan ve Bakırköy Ataköy Yeşilköy Florya Avcılar Beylikdüzü semtlerine yakın konumda olan ofisimizde, ceza hukuku alanında dava avukatlığı ve hukuki danışmanlık hizmeti vermekteyiz. Ofisimiz iletişim adresleri için buraya tıklayın.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:

TCK madde 232: KÖTÜ MUAMELE SUÇU YARGITAY KARARLARI. Buraya tıklayın.

ANNE BABANIN ÇOCUKLARINA UYGULADIKLARI ŞİDDET SUÇ MUDUR? Buraya tıklayın.

KORUMA KARARI – UZAKLAŞTIRMA KARARI NASIL ALINIR? Buraya tıklayın.

HUKUKİ UYARI: www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir