UYUŞTURUCU MADDE İMAL ve TİCARETİ SUÇUNUN KAPSAMI, CEZASI

Bakırköy uyuşturucu davası avukatı uyuşturucu ticareti suçu uyuşturucu avukatı, İstanbul uyuşturucu avukatı, Bakırköy ceza avukatı, İstanbul ceza avukatı, En iyi ceza avukatı, ağır ceza avukatı, ağır ceza avukatı, Bakırköy ağır ceza avukatı, asliye ceza avukatı, uyuşturucu suçu nedir, İstanbul en iyi ağır ceza avukatı, en iyi uyuşturucu avukatı, TCK MADDE 188: UYUŞTURUCU veya UYARICI MADDE İMAL ve TİCARETİ ,tck madde 188, uyuşturucu, Bakırköy adliyesi ceza avukatı, hapis cezası, eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin, kubar, bonzai, Bir Maddenin Türk Ceza Kanunu Kapsamında Suç Sayılan Uyuşturucu Maddelerden Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır ? Uyuşturucu Madde İmal Etme Suçu Nedir ? Uyuşturucu Madde İthal Etme Suçu Nedir

Kanun koyucunun, kamu sağlığını koruma düşüncesiyle hareket ederekuyuşturucu madde ticareti ile ilgili 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nda yer verdiği 188. Madde aşağıdaki gibidir; bakırköy ceza avukatı | uyuşturucu ticareti suçu

TCK MADDE 188: UYUŞTURUCU veya UYARICI MADDE İMAL ve TİCARETİ  

  1. Uyuşturucu veya Uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak imal, ithal veya ihraç eden kişi, yirmi yıldan otuz yıla kadar hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
  2. Uyuşturucu veya Uyarıcı madde ihracı fiilinin diğer ülke açısından ithal olarak nitelendirilmesi dolayısıyla bu ülkede yapılan yargılama sonucunda hükmolunan cezanın infaz edilen kısmı, Türkiye’de uyuşturucu veya uyarıcı madde ihracı dolayısıyla yapılacak yargılama sonucunda hükmolunan cezadan mahsup edilir.
  3. Uyuşturucu veya uyarıcı maddeleri ruhsatsız veya ruhsata aykırı olarak ülke içinde satan, satışa arz eden, başkalarına veren, sevk eden, nakleden, depolayan, satın alan, kabul eden, bulunduran kişi, on yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır. (Ek cümle: 18/6/2014 – 6545/66 md.) Ancak, uyuşturucu veya uyarıcı madde verilen veya satılan kişinin çocuk olması halinde, veren veya satan kişiye verilecek hapis cezası on beş yıldan az olamaz.
  4. (Değişik: 27/32015 – 6638/11 md.) a) Yukarıdaki fıkralarda beliritlen uyuşturucu veya uyarıcı maddlerin eroin, kokain, morfin, sentetik kannabinoid ve türevleri veya bazmorfin olması,
    b) Üçüncü fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askeri ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, t6el örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi, halinde ceza yarı oranında arttırılır.
  5. (Değişik: 18/6/2014 – 6545/66 md.) Yukarıdaki fıkralarda gösterilen suçların, üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte işlenmesi halinde verilecek ceza yarı oranında, suç işlemek için teşkil edilmiş bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi halinde, verilecek ceza bir kat arttırılır.
  6. Üretimi resmi makamların iznine veya satısı yetkili tabip tarafından düzenlenen reçeteye bağlı olan ve uyuşturucu veya uyarıcı madde etkisi doğuran her türlü madde açısından da yukarıdaki fıkra hükümleri uygulanır. (Değişik: 29/6/2005 – 5377/22 md.)   Ancak verilecek ceza yarısına kadar indirilebilir.
  7. Uyuşturucu veya uyarıcı etki doğurmamakla birlikte, uyuşturucu veya uyarıcı madde üretiminde kullanılan ve ithal veya imali resmi makamların iznine bağlı olan maddeyi ülkeye ithal eden, imal eden, satan, satın alan, sevk eden, nakleden, depolayan veya ihraç eden kişi, sekiz yıldan az olmamak üzere hapis ve yirmibin güne kadar adli para cezası ile cezalandırılır.
  8. Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal kişi tarafından işlenmesi halinde, verilecek ceza yarı oranında arttırılır. 

  • Bir Maddenin Türk Ceza Kanunu Kapsamında Suç Sayılan Uyuşturucu Maddelerden Olup Olmadığı Nasıl Anlaşılır ?

Öncelikle şüpheli maddenin; Laboratuarı ve bilimsel analizi yapabilecek bir uzmanı olan bir kuruluşa gönderilerek içerdiği etken maddelerin fiziksel ve kimyasal özellikleri ile bilinen ve kimyasal adları bunlardan hangilerinin uyuşturucu ve uyarıcı madde niteliğinde olduğu ve uyuşturucu ve uyarıcı madde sayılmasının yasal dayanakları, her bir uyuşturucu maddenin saf ağırlığı sorulmalıdır. 

Düzenlenecek raporda kimyasal adı ve özellikleri belirtilen madde; 2313 sayılı kanunun 1. 2. Ve 3. Maddelerinde; 3298 Sayılı Kanunun 1. Ve 4. Maddelerinde; 2313 veya 3298 Sayılı Kanunların verdiği yetkiye dayanan Bakanlar Kurulu Kararlarında yer alıyorsa bu madde TCK  kapsamında uyuşturucu veya uyarıcı maddedir. 

  • Uyuşturucu Madde İmal Etme Suçu Nedir ?

İki yada daha fazla maddenin kimyasal tepkimeye sokulması sonucundauyuşturucu madde elde edilmesi, bir uyuşturucu maddenin başka bir uyuşturucu maddeye dönüştürülmesi, bir uyuşturucu maddenin damıtma elektroliz gibi yöntemlerle ayrıştırılarak arıtılması işlemleri Uyuşturucu Madde İmali kapsamındadır. uyuşturucu madde suçu

Kişinin Uyuşturucu maddeyi ticaret amacıyla değil de kendi kullanımı için imal etmesi de bu suçun oluşmasını engellemeyecektir. 

  • Uyuşturucu Madde İthal Etme Suçu Nedir ?

Uyuşturucu maddenin, gümrük kapısından olabileceği gibi, gümrük kapısı dışında kara, deniz ve hava yoluyla başka bir ülkeden, Türkiye ülkesine dahil sayılan yerlere sokulması suçudur.

PÜF NOKTA : Bu suçun oluşabilmesi için; başka bir ülkeden Türkiye’ye Uyuşturucu Madde sokmaya çalışan kişinin, bu hususu gizlemiş olması gerekir. Zira kişi, Türkiye’ye madde sokmaya çalıştığını gümrükteki görevlilerden gizlemezse bu suç; bulundurma, nakletme veya sevketme suçuna dönüşecektir.

  • Uyuşturucu Madde İhraç Etme Suçu Nedir ?

Uyuşturucu maddenin, gümrük kapısından olabileceği gibi, gümrük kapısı dışında kara, deniz ve hava yoluyla Türkiye’den, başka bir ülkeye sokulması suçudur. Uyuşturucu veya Uyarıcı maddenin Türkiye’den transit olarak geçirilmesi söz konusuysa, fail uyuşturucu madde ihracından değil, nakletmekten dolayı ceza alır.

PÜF NOKTA : Suça konu olan maddenin miktarı kullanım sınırlarını aşmıyorsa ve başkasına devredilmemişse;  suç ihraç değil, kullanma için bulundurma (TCK madde 191) suçuna dönüşür. 

  • TCK madde 188/3; Uyuşturucu veya Uyarıcı Maddeleri Ruhsatsız veya Ruhsata Aykırı Olarak Ülke İçinde Satma, Satışa Arz Etme, Başkalarına Verme, Sevk Etme, Nakletme, Depolama, Satın Alma, Kabul Etme Suçunun Kapsamı Nedir ?

Öncelikle ‘ruhsatsız veya ruhsata aykırı’ ne demektir, onu inceleyelim. uyuşturucu ticareti suçu

Ülkemizde Uyuşturucu Maddelerin imali, ithali veya ihraç edilmesi ile satışı yani her türlü ticareti Devlet tekeline alınarak Sağlık Bakanlığının Denetim ve iznine bağlanmıştır. Bakanlar Kurulu bu maddeleri yasaklayabileceği gibi, ruhsata da bağlayabilir. Eğer ruhsata bağlanmışsa, bu maddeler için verilecek ruhsat  hususunda Sağlık Bakanlığı yetkilidir. 

Uyuşturucu Maddelerin miktarının ruhsatta yazılandan fazla olması, niteliğinin ya da bulunduğu karışım içindeki oranın ruhsatta belirtilenden farklı olması yahut bu maddelerin ruhsatta belirtilenden farklı yerde bulundurulması ile ruhsatta belirtilenden farklı işlerde kullanılıyor olması durumlarında ruhsata aykırılık söz konusu olur.

Satmak; bir kimsenin maliki ya da zilyedi olduğu uyuşturucu maddeyi bir bedel karşılığında başkasına devretmesidir. Satışa arz ise; örneğin satmak için pazarlık yapılmasıdır. uyuşturucu ticareti suçu

Satın almak; bir kimsenin uyuşturucu maddeyi; malikinden veya zilyedinden bedel karsılığı devralmasıdır. Alınan madde miktarı kullanım sınırını aşmıyorsa, satın alan kişi açısından, Kullanmak Amacı İle Uyuşturucu Madde Bulundurma (TCK m.191) Suçu oluşur. uyuşturucu avukatı

Başkalarına Verme; bir kimsenin maliki ya da zilyedi olduğu uyuşturucu maddeyi bir bedel karşılığında olmaksızın başkasına devretmesidir.

Sevk etmek; bir kimsenin maliki ya da zilyedi olduğu uyuşturucu maddeyi bulunduğu yerden, kullanma amacı olmaksızın  bir başkası aracılığıyla başka bir yere göndermesidir. uyuşturucu madde suçu

Nakletmek; bir kimsenin kendisine ya da başkasına ait bir uyuşturucu maddeyi kullanma amacı olmaksızın, bulunduğu yerden başka bir yere taşıması, götürmesidir.

Depolamak; Uyuşturucunun; para karsılığında ya da hatır için olup olmadığı fark etmeksizin bir yerde tutulmasıdır.

Kabul Etmek; Bir kimsenin, başkasına ait Uyuşturucu maddenin mülkiyeni yahut zilyedliğini, bedelsiz olarak kendi üzerine almasıdır.

  • Örneğin Ev Araması Sırasında Bulunan Uyuşturucu Maddeleri, failin Kullanmak Amacıyla mı Bulundurduğu Yoksa Başkalarına Temin Amacıyla mı Bulundurduğu Hususuna Nasıl Açıklık Getirilebilir ?

Bulundurulan Uyuşturucu Maddelerin, başkalarına temin amacı ile bulundurulduğunun ispatı ancak kesin delillerle mümkündür. Bu konuda sadece ajanın ifadesi veya 155’e  İhbar edenin ihbarı yeterli değildir.

Failin bulundurmuş olduğu Uyuşturucu Maddelerin çok sayıda küçük paketçikler halinde paketlenmiş olması, suça konu maddeleri evde açıkça görülemeyecek bir yerde (örneğin dolabın arkasında bir gazeteye sarılmış halde) bulundurmuş olması; Fail tarafından Başkalarına Temin Amacıyla Maddelerin Bulundurulduğuna ilişkin bir kriterdir.

Bunlarla beraber; kişinin Uyuşturucu Madde alışkanlığının olup olmaması, daha önce bu suçtan sabıkasının olup olmaması, geçimini sağladığı bir işinin bulunup bulunmaması, bu işten kazanacak paraya ihtiyacının olup olmaması, elde edilen maddelerin bir yıllık kullanım sınırını aşacak miktarda olup olmaması da büyük önem taşır.

  • 155 aracılığıyla kolluk görevlilerine, kimliğini gizli tutan bir şahıs tarafından; ‘X adresinde, Y kişisi Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Ticareti yapıyor’ şeklinde bir ihbar yapmış olsun. Bu ihbar, Y kişisinin cezalandırılması adına bir delil sayılır mı ?

Hayır, bu ihbar delil sayılmaz. Ancak, bu ihbar delile ulaşmak için yararlanılacak bir araç olarak sayılır. bakırköy ceza avukatı

Bu ihbarın delil sayılabilmesi için, ihbarı yapan bu muhbire, kovuşturma aşamasında sanık ile müdafiinin soru sorabilmesine olanak verilip, bu muhbirin tanık olarak dinlenmesi gerekir. Bu görüş, Yargıtay 10. Ceza Dairesi tarafından istikrar kazanmıştır. (Yarg. 10. CD. 18.06.2009 T, 2009/4849 E, 2009/11873 K.) (Yarg. 10 CD. 14.07.2009 T, 2009/8469 E, 2009/14072 K.)

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti  Suçunun Mevcut Cezasının Arttırılmasını Gerektiren Nitelikli Haller Nelerdir ?
  1. Uyuşturucu Madde verilen ya da satılan kişinin çocuk olması,
  2. Suça konu uyuşturucu maddenin eroin, kokain, morfin, bazmorfin ya da sentetik kannabionid veya türevleri olması,
  3. Suçun üç veya daha fazla kişi tarafından birlikte veya bir örgütün faaliyeti çerçevesinde işlenmesi,
  4. Suçun sağlık mesleğinde çalışanlar tarafından işlenmesi,
  5. Suçun, okul, yurt, hastane, kışla, ibadethane gibi binalarda ve bu binaların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına ikiyüz metreden yakın mesafe içindeki umuma açık yerlerde işlenmesi halleri, Uyuşturucu Madde Ticareti Suçunun cezasını arttırıcı hallerdir.
  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde İmal ve Ticareti Suçu işleyen bir kimsenin bu suçtan ceza almaması yahut cezasından indirim yapılması mümkün müdür ?

Evet, mümkündür. Ancak cezasızlık ya da cezada indirim hallerinin bazı şartları  vardır. Bunlar ;

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Suçlarına iştirak etmiş kişi, resmi makamlar SUÇU HABER ALAMADAN ÖNCE, ETKİN PİŞMALIK göstererek, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu maddelerin saklandığı, depolandığı, imal edildiği yerleri gerekli mercilere haber verirse ve bu verilen bilgiler sayesinde DİĞER SUÇ ORTAKLARI YAKALANIRSA VEYA SÖZ KONUSU UYUŞTURUCU MADDELER ELE GEÇİRİLİRSE, bu etkin pişmanlık gösteren kişi hakkında cezaya hükmolunmaz.  (TCK m.192/1)

  • Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Suçlarına iştirak etmiş kişi, resmi makamlar SUÇU HABER ALDIKTAN VE KONUYLA ALAKALI SORUŞTURMA BAŞLADIKTAN SONRA ANCAK HÜKÜM VERİLMEDEN ÖNCE, ETKİN PİŞMALIK göstererek, diğer suç ortaklarını ve uyuşturucu maddelerin saklandığı, depolandığı, imal edildiği yerleri gerekli mercilere haber verirse ve bu verilen bilgiler sayesinde DİĞER SUÇ ORTAKLARI YAKALANIRSA VEYA SÖZ KONUSU UYUŞTURUCU MADDELER ELE GEÇİRİLİRSE, bu etkin pişmanlık gösteren kişi hakkında hükmolunacak ceza dörtte birden yarısına kadar indirilir. (TCK m.192/3)

 

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ İLE İLGİLİ YARGITAY KARARLARI İÇİN TIKLAYIN.

UYUŞTURUCU MADDE TİCARETİ SAVUNMA DİLEKÇESİ ÖRNEĞİ İÇİN BURAYA TIKLAYIN.

Ceza Hukuku, Suç sayılan eylemlerin teker teker tanımı yapmakla suçların kapsam ve sınırlarını, birbirlerinden ayrılan yönlerini inceler ve bu suçlara öngörülen cezaları belirler.İnsan özgürlüğünün söz konusu olduğu bu hukuk dalında; sanık veya şüpheli durumundaki kişiler belki dava konusu olayın içeriği ve esası anlamında kendilerini savunabilirler ama 5237 Sayılı Ceza Muhakemesi Kanununda belirtilen Usul anlamında savunma yapmak ceza avukatının işidir. İyi bir ceza avukatı; şüphelinin veya sanığın aleyhine dosyada bir delil varsa bile, o delilin hukuka aykırı olduğunu ispatlayarak Ağır Ceza veya Asliye Ceza Mahkemesince şüpheli/sanık aleyhine ceza verilmesine esas olarak kabul edilmesine engel olabilir.

İstanbul ceza avukatı | Bakırköy ceza avukatı olarak sizlere verdiğimiz hizmetlerden yararlanmak için buraya tıklayarak edinebileceğiniz iletişim adreslerimizden bize ulaşın.

 

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir