Hangi hallede icra memur muamelesi şikayet konusu olabilir? İcra memur muamelesi şikayet başvuru süresi nedir? İcra memur muamelesini şikayet nereye yapılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şikayet icrayı kendiliğinden durudur mu? İcra mahkemesine şikayette husumet kime karşı yöneltilir? Taraflardan biri duruşmaya gelmezse dosyanın işlemden kaldırılması olur mu? Tanık, bilirkişi ve keşiften yararlanılabilinir mi? Şikayetin kabulü halinde avukata lehine karşı vekalet ücretine hükmedilir mi? İcra Mahkemesine Memur Muamelesini Şikayet dilekçesi örneği. İcra memurunun işlemini şikayet nasıl yapılır? İcra memur muamelesini şikayette husumet kime yöneltilir? Karşı vekalet çıkar hükmediliyor mu?

İCRA MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET

Hangi hallede icra memur muamelesi şikayet konusu olabilir? İcra memur muamelesi şikayet başvuru süresi nedir? İcra memur muamelesini şikayet nereye yapılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şikayet icrayı kendiliğinden durudur mu? İcra mahkemesine şikayette husumet kime karşı yöneltilir? Taraflardan biri duruşmaya gelmezse dosyanın işlemden kaldırılması olur mu? Tanık, bilirkişi ve keşiften yararlanılabilinir mi? Şikayetin kabulü halinde avukata lehine karşı vekalet ücretine hükmedilir mi? İcra Mahkemesine Memur Muamelesini Şikayet dilekçesi örneği. İcra memurunun işlemini şikayet nasıl yapılır? İcra memur muamelesini şikayette husumet kime yöneltilir? Karşı vekalet çıkar hükmediliyor mu?

YAZININ İÇERİĞİ: Hangi hallede icra memurunun muamelesi şikayeti söz konusu olabilir? İcra memur muamelesini şikayet başvuru süresi nedir, nereye ve nasıl yapılır? Görevli ve yetkili mahkeme neresidir? Şikayet icrayı kendiliğinden durudur mu? İcra mahkemesine şikayette husumet kime karşı yöneltilir? Taraflardan biri duruşmaya gelmezse dosyanın işlemden kaldırılması olur mu? Tanık, bilirkişi ve keşiften yararlanılabilir mi? Şikayetin kabulü halinde avukata lehine karşı vekalet ücretine hükmedilir mi? İcra Mahkemesine Memur Muamelesi Şikayeti dilekçesi örneği.

1. HANGİ HALLERDE İCRA MEMUR MUAMALESİ ŞİKAYET KONUSU OLABİLİR?

İcra ve İflas Müdürlükleri görevini kanuna uygun olarak veya zamanında yerine getirmez, hakkın yerine getirilmesini sebepsiz sürüncemede bırakır veya takdir yetkisini olaya uzun şekilde kullanmaz ise, bundan zarar gören ilgililer, icra mahkemesine şikayet yoluna başvurabilirler.

Kamu düzenine aykırı işlemler hiçbir hukuki sonuç doğurmaz ve bu nedenle icra mahkemesi bu işlemleri iptal etmez. Sadece geçersizliğini tespitle yetinir. Bu tespit geriye doğru etkilidir, yani yapıldığı andan itibaren hiçbir sonuç doğurmaz.

Memur muamelesini şikayette; zarar ve kusur şartı aranmaz. Yani icra memuru söz konusu görevden dolayı kusursuz şekilde dahi ilgilileri zarara uğratmış ya da uğratma ihtimali doğurduysa, bu işlem şikayete konu olabilir.

2. İCRA MEMUR MUAMALESİNİ ŞİKAYET BAŞVURU SÜRESİ NEDİR? 

Şikayetin süresi, kural olarak şikayet edenin şikayet konusu işlemi öğrendiği tarihten itibaren başlar ve 7 gündür.

İcra Müdürlüğü organı, yapmış olduğu işlemin yanlışlığını fark ederse, 7 günlük bu şikayet süresi içinde yapmış olduğu hatalı işlemi değiştirebilir. Ancak; şikayet süresi olan 7 günlük süre geçerse, icra müdürlüğü organı bu hatalı işlemi geri alamaz.

NOT: Şikayet süresi kural olarak 7 Günlük süreyle sınırlandırılmasına rağmen bu sınırlandırmanın bazı istisnaları vardır:

  • Şikayetin konusu, bir hakkın yerine getirilmemesi veya sebepsiz sürüncemede bırakılması nedenine dayanıyorsa, şikayet talebinde bulunabilmek için 7 günlük süre aranmaz, ilgililer her zaman şikayet yoluna başvurabilir.
  • Şikayetin konusu işlemin kamu düzenine aykırılı olmasından kaynaklanıyorsa; Yargıtay kamu düzenine ilişkin konularda, şikayetin süreye bağlı olmayacağını kabul etmiştir. Örn: ödeme emri göndermeden haciz uygulamak gibi.
3. İCRA MEMUR İŞLEMİNİ ŞİKAYET NASIL ve NEREYE YAPILIR? GÖREVLİ ve YETKİLİ MAHKEME HANGİSİDİR?

Şikayeti inceleme görevi İCRA MAHKEMESİNE verilmiştir. İcra mahkemesinin şikayete konu işlemi incelemesi için kural olarak kendisine bir talepte bulunulması gereklidir.

Ancak; şikayetin kamu düzenine aykırı olması halinde bir sebeple kendisine dosya ulaşan icra mahkemesi, icra memurunun işlemindeki kamu düzenine aykırılığı kendiliğinden nazara alabilir ve işlemi iptal edebilir.

Yetkili İcra mahkemesi; şikayet konusu işlemi yapan icra dairesinin bağlı bulunduğu mahkeme olmakla, yetkisi kesindir.

NOT: Eğer İcra Memurunun Kıymet takdiri ile alakalı kararlarına ilişkin şikayetler yetkisiz İcra Mahkemesine yapılırsa;

İcra mahkemesi evrak üzerinden bir inceleme yaparak başvuru tarihinden itibaren en geç on gün içinde yetkisizlik kararı verir. Böylece takibi uzatmak amacıyla yetkisiz icra mahkemesine şikayet yapılarak zaman kazanılmasının önüne geçilmeye çalışılmıştır.

Şikayet; icra mahkemesine verilecek bir dilekçeyle yazılı şekilde yahut beyanın tutanağa geçirilmesiyle sözlü olarak yapılır.

İcra mahkemesi bu şikayeti Basit Yargılama Usulüne göre inceler.

İcra Mahkemesi, iki taraf arasında duruşma yapılıp yapılmamasına gerek olup olmadığını kendisi takdir eder.

4. İCRA MEMURUNUN MUAMELEMESİNİ ŞİKAYET, İCRAYI KENDİLİĞİNDEN DURDURUR MU? 

Şikayet kendiliğinden icrayı durdurmaz. Ancak icra mahkemesi şikayet sonuçlanıncaya kadar icranın durmasını gerekli görürse; kendiliğinden veya talep üzerine icranın geri bırakılmasına karar verebilir.

5. MEMUR İMUAMELESİNİ ŞİKAYETİ İCRA MAHKEMESİ YERİNE İCRA DAİRESİNE YAPTIM. ŞİKAYETİM GEÇERLİ SAYILIR MI?

Hayır, sayılmaz. Şikayete bakmaya görevli organ; icra mahkemeleridir. İcra Dairesine süresi içinde yapılmış bir şikayeti, 7 gün geçtikten sonra, yanlışlığı fark ederek şikayet evraklarını icra mahkemesine taşımanız bile bir işe yaramayacaktır. Bu nedenle, icra dairesine süresi içinde yapılsa da şikayet, zamanında yapılmış sayılmaz.

6. İCRA MAHKEMELERİNDE GÖRÜLEN MEMUR İŞLEMİNİ ŞİKAYET DOSYALARINDA, DOSYANIN İŞLEMDEN KALDIRILMASI MÜESSESİ VAR MIDIR?

İcra mahkemesi şikayet incelemesinde duruşma yapılmasını gerekli görürse tarafları duruşmaya çağırır ve taraflar gelmese bile şikayeti inceleyip bir karara bağlar. Bu sebeple Şikayet prosedüründe dosyanın işlemden kaldırılması söz konusu değildir.

7. MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYETTE TANIK, BİLİRKİŞİ veya KEŞİF GİBİ DELİLLERDEN YARARLANILABİLİNİR Mİ?

Evet, icra mahkemesi şikayeti incelerken tanık dinleyebilir, bilirkişiye başvurabilir, gerektiğinde keşfe karar verir.

8. İCRA MAHKEMESİNE ŞİKAYETTE HUSUMET KİME YÖNELTİLİR?

İcra mahkemesine şikayet dilekçesi yazarken husumet; şikayet konusu işlemi yapan icra müdürlüğüne yönetilmez. Husumet örnek dilekçemizde görüldüğü gibi icra takibinde karsı tarafta kim varsa ona yöneltilir.

  • Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2012/9623 Esas, 2012/28043 Karar ve 25.9.2012 Tarihli kararı: “…İcra müdürü şikayette hasım olarak gösterilemez. Takipte taraf olan alacaklının şikayette de taraf gösterilmesi gerekir…”
  • Yargıtay 12. Hukuk Dairesi’nin 2011/10563 Esas, 2011/28952 Karar ve 15.12.2011 Tarihli kararı: “…icra müdürü şikayette hasım olarak gösterilemez. Takipte taraf olan alacaklının şikayette de taraf gösterilmesi gerekir. O halde mahkemece, öncelikle yasal taraf teşkili yapıldıktan sonra yargılamanın sonuçlandırılması gerekirken, alacaklı yargılamaya dahil edilmeden yargılamanın sonuçlandırılması isabetsizdir…” 
9. AVUKATLARIN VEKİL SIFATIYLA YAPMIŞ OLDUĞU MEMUR MUAMELESİNİ ŞİKAYET DAVALARININ KABULÜ HALİNDE LEHE VEKALET ÜCRETİNE HAK KAZANILIR MI?

İcra memur muamelesini şikayetle alakalı en merak edilen soruların başında, bu şikayet davalarının kabulü halinde karşı vekalet ücretinin çıkıp çıkmayacağı; eğer karşı vekalet ücretine hükmediliyorsa bu ücreti işlemi yapan icra memurunun mu, yoksa icra dosyasındaki karşı tarafın mı ödeyeceği gelir. Konu hakkında detaylı yazımızı okumak için buraya tıklayın.

10. İCRA MAHKEMESİNE ŞİKAYET DİLEKÇE ÖRNEĞİ

İcra Mahkemesine Memur Muamelesini Şikayet dilekçesi örneğine ulaşmak için buraya tıklayın.


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir