Cinsiyet değişikliği davası hangi mahkemede açılır? Cinsiyet değişikliği davası Sulh Hukuk mu Asliye Hukuk mu? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme neresidir? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme yargıtay kararı.

CİNSİYET DEĞİŞİKLİĞİ DAVASINDA GÖREVLİ MAHKEME

Cinsiyet değişikliği davası hangi mahkemede açılır? Cinsiyet değişikliği davası Sulh Hukuk mu Asliye Hukuk mu? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme neresidir? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme yargıtay kararı.

YAZININ İÇERİĞİ: Cinsiyet değişikliği davası hangi mahkemede açılır? Cinsiyet değişikliği davası Sulh Hukuk mu Asliye Hukuk mu? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme neresidir? Cinsiyet değişikliği davası görevli mahkeme yargıtay kararı.

Cinsiyet Değiştirme Davalarını çekişmesiz yargı olarak görüp, bu davaların Sulh Hukuk Mahkemesinde görülmesi gerektiğini savunan görüş, Yargıtay Hukuk Genel Kurulu’nun  25/12/2013 gün ve 2013/18-464 E. – 2013/1698 K. sayılı ilâmıyla geçerliliğini yitirmiştir. Aşağıda yer verilen örnek Yargıtay kararında da görüleceği üzere Cinsiyet Değişikliği Davasında görevli mahkeme artık Asliye Hukuk Mahkemesi’dir.

Yargıtay 20. Hukuk Dairesi’nin 21/11/2016 tarihli, 2016/11554 Esas ve 2016/11023 Karar Numaralı Kararı:

“… Taraflar arasındaki davada …. 1. Asliye Hukuk ve …. 3. Sulh Hukuk Mahkemelerince ayrı ayrı görevsizlik kararı verilmesi nedeniyle yargı yerinin belirlenmesi için gönderilen dosya içindeki tüm belgeler incelendi, gereği düşünüldü:

Dava, cinsiyet değişikliği izin verilmesi isteminde ilişkindir. Asliye Hukuk Mahkemesi, cinsiyet değiştikliği ne izni verilmesine ilişkin talebin, çekişmesiz yargı konusu olup HMK’nın 373. maddesine göre, çekişmesiz yargı işlerinde, aksine hüküm bulunmadıkça görevli ve yetkili mahkemenin sulh hukuk mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir. Sulh Hukuk Mahkemesi, davanın 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesine göre nüfus kayıtlarında düzeltme davası olduğu, bu davalarda görevli mahkemenin asliye hukuk mahkemesi olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı vermiştir.

Somut olayda; davacı, transseksüel yapıda olduğu, gerek ruhen gerekse de biyolojik olarak kendisini bir erkek gibi hissettiğini, tüm bu nedenlerle davacıya cinsiyet değişikliği izni verilmesini, nüfus kaydındaki cinsiyetin erkek olarak düzeltilmesini talep etmiştir. Cinsiyet değişikliği izni istemi, 6100 sayılı HMK’nın 382/2-a-2 maddesinde çekişmesiz yargı işi olarak düzenlenmiştir. HMK’nın 383. maddesine göre, çekişmesiz yargı işinde görevli mahkeme, aksine bir düzenleme olmadığı sürece sulh hukuk mahkemesidir. 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 36. maddesinin 1/a bendinde, nüfus kayıtlarına ilişkin düzeltme davalarının düzeltmeyi isteyen şahısların yerleşim yeri adresinin bulunduğu yerdeki görevli asliye hukuk mahkemesinde açılacağı hükme bağlanmıştır.

Davacının talebinin çekişmesiz yargı kapsamında olmadığı, adı geçen Kanun maddeleri uyarınca asliye hukuk mahkemesinde görüleceği Yargıtay Hukuk Genel Kurulunun 25/12/2013 gün ve 2013/18-464 E. – 2013/1698 K. sayılı ilâmıyla da benimsenmiş olup bu nedenle, 5490 sayılı Kanunun 36/1-a-b maddesi kapsamında olan uyuşmazlığın asliye hukuk mahkemesinde görülüp sonuçlandırılması gerekmektedir...”


HIZLI İLETİŞİM


BU YAZILARIMIZ DA İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR

HUKUKİ UYARI
www.mesudebusrakucuk.av.tr resmi kaynak değildir. Paylaşılan tüm veriler bilgi amaçlı olup, olası yanlışlıklardan kaynaklı sorumluluk kabul edilmez. Kullanıcılar sunulan bilgileri ve emsal Yüksek Mahkeme kararlarını resmi kaynaklardan teyit etmelidir.

Similar Posts

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir